Es Diumenge un dia d’octubre ennuvolat i per mi una mica trist, si no tingues ningú a dinar en vindria de gust fer un bon plat de sopa calenta i reconfortant, però com tindrem a dinar la meva amiga Dolors, i se que es una entusiasta de les amanides, he decidit fer un menú amb dos amanides i unes costelletes de be a la planxa.
De primer una amanida de luxe, “Amanida de pera i formatges amb vinagreta de mel” genial, la pera i la mangrana li dona un sabor dolc que contrasta amb el formatge i l’enciam, arrodonit amb una vinagreta agredolça. Després un còctel de gambes, un clàssic dels any 60 i 70 no havia boda o festa important sense aquest plat i de segon unes mitjanes i costelles a la planxa. Senzill, ràpid i molt i molt bo.
Si han de menjar els petits de casa, podem eliminar la vinagreta i amanir amb un bon raig d’oli. Podem afegir unes tires de pollastre fet a la planxa i d’aquesta manera tindrem un plat molt complert, que ens pot solventa un sopar o ser un magnífic primer plat.
La pera llimonera te una pell fina i llisa d’un color verd groguenc, que en madurar és similar al d’una llimona. La seva polpa és de color nacrat, dolça i una mica granulosa al paladar. Es una varietat molt delicada i sensible als cops, sobretot quan està madura. La seva temporada de recol·lecció comença al mitjans de Juliol i acaba a finals d’Octubre.
Valor nutricional.
La pera destaca per la seva aportació d’aigua, fibra i potassi. Conté vitamines del grup B en petites quantitats. És suaument astringent per la seva composició de tanins, els quals tenen també un efecte antiinflamatori, de manera que resulta beneficiosa, si la prenem cuita, en cas de diarrea i altres trastorns digestius com la gastritis i les úlceres.
Pel seu efecte diürètic també és beneficiosa en cas de retenció de líquids. A més, gràcies al seu baix contingut en hidrats de carboni (sucres), són molt recomanables pels qui pateixen diabetis.
Ingredients per 4 persones.
- 1 enciam meravella.
- 1 pera llimonera grossa.
- 1 mangrana ben madura.
- Formatge de cabra semi.
- Formatge gorgonzola.
- Formatge parmesà.
- Un grapadet de nous pelades.
Per la vinagreta de mel.
- 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra.
- 2 cullerades de Vinagre de modena.
- 2 cullerades de mel.
- 1/2 cullerada de mostassa Dijon.
- Sal i pebre.
Temps d’elaboració.
15 minuts.
Elaboració.
- Primer de tot preparem els ingredients: tallem la mangrana per la meitat i trèiem els seus fruits posant-los en un bol, nets de pells. Pelem la pera i la tallem a llesques ben fines. Tallem les nous per la meitat o a quarts. Tallarem el formatge de cabra a llesques primetes, el gorgonzola a trossos petits i el parmesà el tallarem a llesques primes.
- Posarem l’amanida en un bol o en una safata per servir, i anem posant per sobre tots els ingredients que tenim reservats, menys el parmesà que reservem.
- Ara preparem la vinagreta: posem en un bol l’oli d’oliva, el vinagre, la mostassa, la mel, la sal i una mica de pebre. Ho barregem perquè tot emulsioni perfectament.
- Tirem la vinagreta per sobre de l’amanida ho remenem i acabem el plat posant per sobre les llesques de parmesà que teníem reservat.
- Be ja tenim preparada una amanida deliciosa, saludable i una mica mes de festa que la típica amanida amb tomàquet.
Retroenllaç: Amanida de pera i formatges amb vinagreta de mel. | Celler-Adocse