Encara no eren les 5 del mati que a casa sonava el despertador, els nens obrien els ulls i nerviosos, es vestien a tota presa i corrien cap a la cuina:
- que ha vingut la Rossita????
- no encara no, vinga preneu la llet per estar llestos quan arribi.
A les 5,30 em punt, arribava a casa la mocadera, la Rossita una dona molt animada, simpàtica i acostumada al treball dur. Tots baixàvem al garatge, equipats amb barrets de llana, jerseis, ets, que és on teníem tota la carn temperant-se del dia anterior, els pernils, les espatlles, les cintes de llom, el cap etc…..tot col·locat a sobre d’unes fustes amb cavallets, coberts amb unes tovalles de plàstic que reservava nomes per aquest dia.
La Rossita anava preparant tots els estris, el foc, unes cassoles enormes de bronze, les paelles, la màquina per picar la carn, les especies etc…
Sobre les 7 començava a arribar la família, els amics i era realment quan començava la festa. A terra estaven els fogons amb les calderes per bullir els embotits, per fer els llardons, paelles per fer els tastets. Nosaltres trinxàvem la carn per fer les botifarres i la barrejàvem amb cansalada i la amanien amb sal i pebre, sota les indicacions de l’especialista.
A mida que la mocadera feia les primeres botifarres, nosaltres en fregíem unes quantes, sucàvem pa amb tomàquet, trèiem els porrons i començava l’esmorcar.
Mentre tots estàvem enfeinats, ajudant a la mocadera, tallant la carn etc, jo començava a preparar el dinar: el menú era un brou amb carn d’olla i la recepta que us poso avui, llom amb xampinyons i salsa Rocafort.
Així que aquest plat amb porta mots records, de fet mentre el feia, ha estat la meva filla que al venir a la cuina i veure la cassola m’ha dit: Ostres mama, aquest es el llom que feies el dia que fèiem els embotits a Bigues, que divertit que era!!!! i jo estic feliç d’haver pogut regalar als meus fills, un dia feliç que ha quedat en el seu record.
Be, després de tot el que he dit, començarem la recepta; es un plat fàcil de fer, ràpid i que agrada tant a grans com a petits.
Ingredients per 4 persones.
- 12 filets de llom de dos colors.
- 0,500 g de xampinyons frescos laminats.
- 1 ceba grossa de Figueres.
- 2 dents d’alls.
- 200 ml de crema de llet.
- Un raig de brandi.
- Un raig de porto.
- 2 cullerades de mantega.
- 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra.
- pebre negre.
- sal.
Per la salsa Rocafort.
- 3 cullerades de farina ben plenes.
- 100 g de formatge Rocafort.
- 0,500 g de llet sencera.
- 1 ceba de figueres.
- 2 cullerades de mantega.
- Sal i nou moscada.
Temps d’elaboració.
Elaboració.
-
Primer de tot preparem els ingredients i els anem reservant: salpebrem els filets, piquem la ceba i els dos alls, tallem els xampinyons a làmines fines.
-
Posem una cassola al foc amb la mantega i l’oli, quant està calent posarem els filets, els deixem daurar, i retirem a un plat.
-
A la mateixa cassola posem els dos dents d’alls, donem unes voltes i afegim la ceba. Salem i deixem daurar uns 10 minuts.
-
Quan la ceba està ben transparent posem a la cassola els xampinyons, salpebrem i deixem sofregir uns 5 minuts i afegim el brandi i deixem que s’evapori l’alcohol.
-
Afegim el brandi, quan s’ha evaporat l’alcohol, posem la crema de llet i deixem fer a foc mig uns 15 minuts.
-
Mentre es fan els xampinyons, farem la salsa de Rocafort. Posem una cassola al foc amb la mantega i daurem a foc lent la ceba ben trinxada. Una vegada daurada aboquem la farina, la deixem daurar una mica i afegim la llet poc a poc, remenem, salpebrem, afegim el formatge de Rocafort i la copeta de Porto. Deixem fer fins que tinguem la textura cremosa. Retirem la cassola del foc i reservem.
-
Una vegada fets els xampinyons, afegirem a la cassola els filets de llom i abocarem per sobre la salsa de formatge, que es barrejarà amb la salsa de crema de llet i xampinyons.
-
Deixem fer al foc 5 minuts mes i llestos, ja podem servir. La salsa ha de quedar consistent però amb una textura suau.
Un plat que he fet moltes vegades, tit igual, pas a pas, però enlloc dels xampis i poso anous.
Bon profit!
Ostres no sabia que feies aquesta recepta, amb nous no la he provat mai.
Un peto
bona tarda,
¿es pot congelar? ho dic pels xampinyons.
Bona tarda Pepi, no hi ha cap problema per congelar el plat. Espero que t’agradi ja em diràs que tal.
Un peto i bon estiu.