Avui ens posarem a la cuina amb una recepta típica de casa nostre com es la “Coca de recapte”, una coca salada, feta amb una massa de pa coberta amb verdures escalivades, cebes, tomàquets, pebrots, albergínies i coronada amb arengades o salsitxes. Però això canvia depenent de la zona a on es faci, es pot afegir bolets, altres verdures o embotit com botifarra blanca o negra.
L’avia del meu marit sempre explicava que antigament com no havien forns a les cases, les mestresses de casa preparàvem les coques, posàvem tots els ingredients i els portàvem al forn per coura. L’avia ens preparava la coca, una amanida i un bon tros de botifarra negra de Cal Mingo i ja estava solucionat el sopar.
En record d’aquells sopars he preparat una coca que vol conjugar les verdures de les receptes mes tradicionals, substituint les arengades per anxoves, i completant la recepta amb unes rodelles botifarra negra. Espero que la proveu i us agradi, de veritat que val la pena fer la massa a casa i posar una mica d’imaginació amb el farcit.
Ja s’elaboraven en l’època dels romans i la tradició s’ha anat consolidant. Antigament, els agricultors tenien el costum de pastar el pa a casa seva. D’aquesta massa de pa, se’n separava una mica per fer coques planes i, aprofitant les verdures de l’horta, les col·locaven damunt de la coca per després coure-les al forn. Amb el temps, a aquesta massa de pa se li afegirà oli d’oliva fins a donar lloc a un dels productes més emblemàtics i exclusius de la gastronomia de Lleida: “les coques de recapte”.
En un sentit ampli de la paraula, recapte fa referència a qualsevol provisió de coses de menjar, d’aliments que han sobrat o d’aliments que s’han recaptat per les cases (sovint en èpoques de festes, cants, etc.).
Ingredients.
- 500 g de farina de força.
- 250 cl d’aigua tíbia.
- 30 cl d’oli d’oliva verga.
- 25 g de llevat sec de pa.
- sal.
- 1 botifarra negra.
- Anxoves de l’escala.
Vegetals per escalivar.
- 2 pebrots vermells.
- 2 albergínies.
- 2 cebes.
- 2 tomàquets madurs.
Temps d’elaboració.
Un hora mes o menys per fermenta la massa i uns 25 minuts per preparar la coca.
Elaboració.
- Posem, la farina en un bol, una mica de sal, el llevat i anem afegint poc a poc aigua tèbia i un bon raig d’oli.
- Amassem durant uns 10 minuts, i deixem reposar la massa en un bol, tapada amb un drap humit, un hora i mitja o dos.
- Mentre tant posarem les verdures a escalivar, si teniu la possibilitat de fer-ho a la brasa millor que millor, si no cap problema posarem els pebrots i les albergínies, sucades amb una mica d’oli en una safata de forn, juntament amb els tomàquets madurs. Posarem també les cebes embolicades amb paper d’alumini i ho deixarem escalivar fins que les verdures estiguin toves. Els tomàquets es faran abans, quan veiem que la pell es desprèn del tomàquet ja els podem treure.
- Una vegada freds els tomàquets els piquem a trossets ben petits i reservem en un colador perquè perdin el seu líquid.
- Pelem els pebrots, les albergínies i les cebes i reservem.
- Quan ja veiem que la massa ha pujat i es veu esponjosa, estirem la massa amb un corró, fins que tingui el gruix que mes us agradi, a mi personalment m’agrada fineta. La posem a la safata del forn, que haurem cobert el seu fons amb paper de forn.
- Ara comencem a preparar la coca, repartirem per la seva superfície, ben repartit el tomàquet que teníem reservat. A sobre repartim les cebes escalivades tallades a lamines. Salem i comencem a fer tires de pebrot i albergínia, fins cobrir totalment la coca.
- Salem, tirem un rajolí d’oli per sobre i introduïm al forn que tindrem calent a 180º, durant uns 15 minuts.
- Quant han passat els 15 minuts, repartim de una forma uniforme les rodanxes de botifarra negra i posem de nou al forn uns 5 minuts a 200 º de manera que la base quedi cruixent.
- Una vegada fora del forn, acabem de decorar amb els filets d’anxoves un raig d’oli i ja podem servir.
- Es pot menjar calenta o freda, queda deliciosa de les dos maneres.
quina coca mes bona.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Cogí en la Feria del Vino de la DO Tarragona el viernes pasado, coca de recapte i anxoves, también coca de recapte de butifarra blanca.
En la noche de ese día, ya tomamos una mitad de la primera, y estaba de lo más superior.
Eran una panadería que había ido de Vic.
Tenían las típicas cocas de metro, pero, ya era demasiado grande para llevar de viaje. Qué por cierto, son riquísimas.
Y a través de buscarlas, he llegado a éste blog, donde veo la receta, para quizás un día probar de hacerla.
Hombre, no está nada mal, es la primera vez que la tengo, así pues, creo será mejor la haga.
Y, cómo no tengo butifarra negra, pondré morcilla de burgos, será algo extraordinario…
Un saludo,
Mía Pemán
Retroenllaç: Coques de recapte amb escalivada i botifarra negra. | Celler-Adocse
Gràcies un altra vegada des del País Valencià. Els menjars de la terra sempre serán nostres, no ens calen espardenyades ñoles //❤️//
Quanta raó tens.
Una salutacio