Faves a la catalana.

P1110203

Avui vull presentar una verdura molt catalana “la Fava” i que millor que fer-ho amb una cançó tradicional, que parla de dos coses molt típiques de la nostre terra: el mercat i les faves……….

Aqueta recepta ja la tenia publicada però no se perquè misteri, les fotos han desaparegut, així que aprofitant que entem començant la temporada de faves, he decidit tornar-la a fer, fer les fotos i tornar a publicar-la.

“La masovera” és una cançó infantil catalana que coneixen i saben cantar gairebé totes les criatures i que els serveix per aprendre els dies de la setmana i alguns noms de fruits i llegums. És una cançó popular i tradicional que s’ha tramès sempre per via oral de pares a fills. Si no hi ha mercat, no hi ha vida—ni es cultiva ni es gasta ni es menja—; si no hi ha mercat, no hi ha cultura de masses.

  • !Oh lai la, la masovera, la masovera! Oh lai la, la masovera, se’n va al mercat!
  • El mercat és el dilluns. El dilluns en compra llums, llums!
  • El dimarts en compra naps.
  • El dimecres compra nespres.
  • El dijous en compra nous.
  • El divendres faves tendres.
  • El dissabte tot s’ho gasta.
  • El diumenge tot s’ho menja”.

P1110179

Quan comença la primavera comencen a estar presents als nostres mercats les faves, fresques i tendres. La primavera és l’estació ideal per trobar aquests vegetals al igual que els pèsols, si els consumim tendres, les tractarem com una verdura. Si les consumim seques, és un llegum. Avui les faig a “la catalana”, però es podem fer ofegades amb una mica de pernil i alls tendres, en amanida, estofades amb gambes i cloïsses i així en mil receptes mes.

Si us agraden val la pena estar una estona pelant un bon grapat de faves, feina que podem fer amb els mes petits de casa i preparar un platet d’aquells de tota la vida amb sabor autèntic i tradicional.

P1110170

Valor nutricional.

Un gran avantatge d’aquesta verdura és la quantitat de fibra, ja que un plat de faves ja ens ofereix el 8% de la fibra que hem de consumir en un dia, té quantitats apreciables de potassi, fòsfor i magnesi i també de vitamines com l’àcid fòlic, la niacina, els carotenoides així com vitamina C.

P1110174

Ingredients per 4 persones:

  • 2,500 quilos de faves tendres amb pell.
  • 4 cebes tendres
  • 4 alls tendres
  • 200 gr. de cansalada del coll.
  • 50 gr. de pernil ibèric.
  • 150gr. de botifarra negra.
  • Un raig de whisky.
  • Un raig de d’anís o de vi de porto.
  • 1 fulla de llorer.
  • 1 branqueta de menta.
  • Oli d’oliva verge extra.
  • 1 culleradeta de pebre vermell.
  •  Sal i pebre.
  • Aigua.

P1110192

Temps d’elaboració.

40 minuts.

P1110195

Elaboració

  1. Posem oli en una cassola de ferro o de fang, fregim la cansalada de coll i el pernil, tallats a trossos petits. Donem unes voltes i afegim la botifarra tallades a rodanxes.
  2. Retirem la botifarra i reservem. Hi tirem les cebes i alls tendres, i tot ben trinxat ho sofregim una mica.
  3. Tot seguit hi afegim les faves que les tindrem pelades, la fulla de llorer i la menta.
  4. Donem unes voltes i posem un raig de whisky, un rajolí d’anís o de vi de porto i un got d’aigua; tapem la cassola i deixem coure uns 15 minuts, sacsejant la cassola i afegint una mica d’aigua si veiem que es queda massa sec.
  5. Salpebrem, i afegim la botifarra.
  6. Jo les he tingut fetes en menys de 25 minuts, però el temps dependrà de lo tendres que siguin les faves.
  7. Apaguem el foc i ja podem menjar. Teniu en compte que han de quedar una mica sucoses.

 

P1110206

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Faves a la catalana.

  1. Ricard ha dit:

    oh,oh,oh, quin plat!, un dels meus favorits, tot i que ja sé que no és molt sanot, peró és tan bo!

    • Bon dia Ricard, es veritat es boníssim i molt nostre. Com tot a la vida si mengem botifarra cada dia no es sa, però fer-ho de tant en tant jo crec que es saníssim!!!!!!!!!
      Un peto

  2. Anna ha dit:

    Hola que tal? Moltes gracies pel bloc i per aquesta recepta Emilia. Les he fet al meu pare i ha estat encantat. Una abraçada.

    • Bon dia Anna, gracies per el teus comentaris, la veritat es que quan escrius un bloc de cuina, el fet de que els que estan l’altre costat de la pantalla del ordinador, facin les receptes i a demes els agradin, es el que dona motivació per seguir.
      Estic feliç de que hagis fet les faves i hagin agradat al teu pare. La veritat es que val la pena aprofitar que es la temporada. Si he entès be teniu un hort, això si que es genial nosaltres tenim un tros petit i la veritat es que menjar les verdures que cultives es genial.
      Un peto ben fort i estem en contacta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s