Be aquí teniu una recepta mes de carxofes, ja en perdonareu però estem en temporada i hem d’aprofitar al màxim aquest regal que ens dona el nostres camps. Sempre insisteixo en la necessitat de menjar productes de temporada, perquè quan es conreen les verdures i es recolectan, seguin el seu cicle vital, crec que es quan s’aprofita molt mes totes les seves propietats, a demes de gaudir de millor qualitat i millors preus.
Avui he fet un plat de mar i muntanya ” Carxofes amb cloïsses”, es la barreja perfecta entre una verdura i un mol·lusc, una combinació de sabor i textura magnífica.
La carxofa és originària de la costa mediterrània, de Sicília o Egipte. Segons la mitologia, el deu Júpiter se va enamorar de Cynara, una noia rossa i molt bella que el va rebutjar. Júpiter, que tenia un caràcter molt fort, la va transformar en Cynara scolymus, que és el nom científic de la carxofa, be com he dit parlem de histories mitològiques.
Nutricionalment segons he llegit a el bloc de Ets el que menges, la carxofa té poques calories i moltes propietats diürètiques per lo que es ideal per seguir dietes d’aprimament. Conté vitamines del grup B, en concret niacina (B3), riboflavina(B2),tiamina (B1) i B6 i també vitamina A. És rica en ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi, i conté unes quantes proteïnes i també hidrats de carboni i mucílags (fibra soluble). Resulta especialment interessant pels àcids que conté, com el cafeoilquínic i el dicafeoilquínic, el cafeic, l’oleic, el linoleic i el pantotènic. També aporta flavonoides.
Ingredients per 4 persones.
- 16 carxofes del Prat.
- 0,500 g de cloïsses.
- 4 dents d’alls.
- 1 got del aigua de bullir les carxofes.
- Un xic de vi blanc.
- 3 cullerades soperes d’oli d’oliva.
- 3 cullerades de farina.
- 1 mica de bitxo.
- 1 cullerada sopera de julivert picat
- Sal i pebre.
Temps d’elaboració.
35 minuts.
Elaboració.
- Primer de tot posarem les cloïsses en un bol amb aigua i sal, per que deixen anar la possible terra que pugin tenir.
- Ara comencem a netejar les carxofes, anem treien les fulles externes, fins que en quedi la part més tendra i talleu-ne les puntes perquè us quedin els cors. Si convé, amb un ganivet petit traieu el borrissol de dins, encara que si les carxofes son de les primeres de la temporada, no solen tenir.
- Tallem cada carxofa per la meitat i cada meitat la tallem en 2 o 3 trossos, depenent de la grandària de la carxofa. Els trossos no han de quedar massa prims.
- Posem a bullir una cassola amb aigua, sal i una cullerada de farina, quan l’aigua bull tirem les carxofes i deixem fer uns 15 minuts.
- A banda, posem un raig d’oli en una cassola al foc i afegim els alls que tindrem tallats a lamines fines, deixem fer sense deixa de remenar perquè no es cremin, fins que estiguin daurats.
- Afegim les dos cullerades de farina i deixem coure un parell de minuts.
- Afegim a la cassola el got del aigua de bullir les carxofes i afegiu-hi el julivert, les cloïsses i les carxofes, i deixeu-ho coure 4 min més fins que les cloïsses s’obrin.
- Tastem de sal i ja podem servir.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Carxofes amb cloïsses. | Celler-Adocse