Es dissabte i és d’aquells dies que en ve de gust fer alguna cosa dolça per esmorzar, així que dit i fet. Son les 8 del matí i he de fer alguna cosa rapida, “Un pa de pessic” a casa agrada a tothom i es realment bo.
De veritat que val la pena dedicar una mica d’estona a la cuina, i poder donar a la nostra família un esmorzar o un berenar bo i sa, fet amb ous ecològics, sucre i farina de cultiu ecològic, sense adulterants i tot allò que fa servir la pastisseria industrial. Un bon tros de pa de pessic i una mica de xocolata, !!un be del cel!!
El “pa de pessic” és popular a tot Catalunya, però a Vic ho és d’una manera especial. Antigament era costum que en les processons patronals es portés un pastís que es repartia entre els assistents. Aquest pastís era una temptació constant i els pessics que patia abans d’hora van fer que s’anomenés “el pa que es menja a pessics”, nom que va derivar en pa de pessic.
El “Pa de pessic de Vic”, en la seva recepta original, es separen les clares dels rovells i s’afegirien muntades a punt de neu, després de la farina, això comporta que hem de anar amb compte l’hora de barrejar per que no es baixin les clares. Un altre canvi seria que no es posen líquids, ni llet ni oli.
Avui he fet un pa de pessic molt senzill de fer i que sempre quedar genial, a demes de boníssim, així que batedora en ma i a regalar un esmorzar o un berenar de luxe………
Ingredients.
- 4 ous ecològics.
- 300 gr. de sucre.
- 300 gr. de farina ecològica de Farinera Roca.
- 1 sobre de llevat tipus Royal.
- 100 ml. oli d’oliva verge extra.
- 200 ml. llet sencera.
- ratlladura d’una llimona.
- sucre glass.
Temps d’elaboració.
1 hora.
Elaboració.
- Preescalfem el forn a 170º. En un bol gran posarem els ous i el sucre i amb varetes elèctriques batem fins blanquejar i triplicar el seu volum. Veureu que queda la massa plena de bombolletes.
- Afegim al bol l’oli, la llet i la ratlladura de llimona i batem fins barrejar be.
- Un cop tot completament integrat, deixarem les varetes i ara afegirem la farina juntament amb el llevat i barrejarem suaument amb una espàtula.
- Un cop completament integrat aboquem la barreja en el nostre motlle rodo de uns 25 cm de diàmetre i uns 20 cm d’alçada, prèviament ben sucat amb mantega.
- Posem el motllo al forn, el baixem a 160º i deixem enfornar 45 minuts mes o menys, vigilant que no se’ns torri massa la part de dalt.
- Punxem el pa de pessic amb un escuradents o amb una brotxeta, i si surt neta vol dir que ja esta fet, apaguem el forn i el trèiem, el deixem refredar una mica i després desemmotlarem i deixem refredar en una reixeta.
- Finalment li empolvorem sucre glass per sobre i llest per servir!
Quina pinta! Em recorda al de la meva iaia (amb un xic d’anís)… 😀
Hola maco estic feliç de que t’haguí agradat, la meva avia també posava una mica d’anís las cadenes, quins records mes macos. Un peto
Per cert m’encanta la teva recepta de salmó, una abraçada.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Pa de pessic a la antiga. | Celler-Adocse