Pa ullat de Terrassa amb llom.

DSCN1310

Pa ullat??  vaig preguntar la primera vegada que vaig sentir demanar-lo a la Dolors al forn, ostres jo feia temps que el comprava però sempre demanava xapata, i la dependenta mai m’havia tret del meu error. M’encanta el nom “Pa ullat”, genial i la veritat es que el nom com passa normalment amb els noms del productes li va com anell al dit.

Es un pa típicament català, que a l’hora de coure’l crea tot de ulls o forats que li dona el nom. Es un pa rústic, però molt flonjo amb molt poca molla i molt lleuger. Jo el faig servir molt per fer entrepans ja que trobo que es fàcil posar el farciment i no es gens pesat a l’hora de menjar-lo.

DSCN1299

Avui us presento un entrepà molt senzill de fer, però molt complert i gustós, de fet es una catalanització d’un entrepà famós típic a Andalusia “El serranito”. Es un entrepà que porta llom de porc, pebrot, pernil  i acompanyat amb un bon plat de patates fregides.

La nostra generació ens em criat amb uns bons entrepans que feien dos pams, nosaltres a casa abans d’anar a l’escola ens preníem un tassó de llet amb galetes i cap a l’escola amb un entrepà gegant que portàvem a la cartera. A mig dematí sortíem al pati i totes o quasi totes les amigues trèiem els nostres bocates i entre joc i joc desapareixia en dos minuts………..

DSCN1289

Dic quasi totes perquè a la meva classe havien dos o tres  nenes que no portaven entrepans, si no pastes, ostres per mi era una cosa estranya, ja que a casa la mama sempre ens deia que els nens per esmorzar i berenar tenien que menjar entrepans res de dolç, no se si ho deia perquè realment sabia les qualitat nutricionals o be per un tema econòmic, però be la realitat es que des d’aquí li agreixo infinitament aquells entrepans sucats amb tomàquet, amb xoriço, pernil, formatge, truites, etc…….

DSCN1297

Seguint l’exemple de la meva mare, jo vaig continuar preparant entrepans i fruita per els esmorzars i berenars dels meus fills,  en lloc de bollycaos i pastes varies, que alguns dies en demanaven perquè veien com els seus companys menjaven i jo els repetia la mateixa cançó : ” no fills els nens tenen que menjar entrepans i fruita per esmorzar i berenar, en lloc de pastes industrials que no son gens sanes”  i la gracia de tot això,  es que ara es el meu fill  el que segueix dient el mateix al nostre net, l’historia es repeteix……..

Si volem fer entrepans el mes saludable possible, podem fer servir pa integral o pans de cultiu ecològic, com de kamut, espelta, blat, ordi, sègol, en lloc de pa blanc. Ja que ens aportaran mes fibra, vitamines o minerals. Eliminar les maoneses, les manteges i fer servir oli d’oliva verge extra i com farciments acompanyar els embotits i els formatges, amb tomàquet i amanida, que ens aportarà vitamines i frescor als nostres entrepans.

DSCN1305

Ingredients.

  • 4 panets de pa ullat.
  • 4 filets de llom de porc ibèric ben fins.
  • 4 pebrots verds per fregir o pebrots de padró.
  • 4 talls de pernil ibèric.
  • Tomàquet de penjar.
  • Oli d’oliva verge.
  • 3 patates per fregir.
  • sal a gust.

DSCN1307

 Elaboració.

  1. Començarem amb les patates, les pelem, les tallem en bastons i les fregim en una paella amb abundant oli.
  2. Mentre preparem l’entrepà, posem una mica d’oli en una paella i fregim el llom que tindrem salat, una vegada doradet el retirem i reservem.
  3. Preparem els pebrots, que simplement haurem de rentar-los , salar-los i fregir-los en l’oli anterior; això ho podeu fer sencers o tallats per la meitat.
  4. Ara simplement ens quedarà muntar el nostre entrepà, obrint els panets per la meitat, suquem les dos meitats amb els tomàquets i tirem un bon raig d’oli.  Col·loquem primer els filets de llom, a sobre posarem el pebrot fregit i per acabar el pernil ibèric.
  5. Tapem amb l’altra meitat i ja ho tindrem llest.  Només ens queda servir-lo amb les patates fregides i a gaudir !!!!!!

DSCN1309

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants, Carns i Aus, Pa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Pa ullat de Terrassa amb llom.

  1. Retroenllaç: Pa ullat de Terrassa amb llom. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.