Ja han arribat les carxofes al nostres mercats, així que quan les he vist m’he anat de cap a comprar-ne, es superior a les meves forces m’encanten. La idea era fer-les a la barbacoa, però al final hem canviat de plans, així que aprofitant que també vaig comprar una barreja de bolets magnifica per fer un risotto, he decidit fer les “Carxofes farcides de bolets i gorgonzola”, de primer plat i un lluç amb salsa verda de segon.
A casa ens agraden molt les carxofes, al meu marit sobretot a la brasa i a mi de totes les maneres possibles, a la brasa, amb truita, arrebossades, amb un remenat, farcides o bullides, tant s’hi val, així que des d’ara fins a mitjans de Maig he d’aprofitar, ja que estan en temporada.
Sobre el producte.
La carxofera és una planta oriünda del nord d’Àfrica i molt assentada als països de la conca mediterrània des de temps dels grecs i romans, que tenien les carxofes per un aliment afrodisíac. Segles després, els àrabs van fer evolucionar el cultiu amb millors i varietats mes gustoses i, de fet, la paraula carxofa prové de l’ àrab al-kharshûf que vol dir “llengüetes de terra” fent al·lusió a les fulles de la planta.
La carxofa és una hortalissa que es conrea a les zones costaneres de Catalunya i està molt arrelada al Baix Llobregat (carxofa del Prat) i al Delta de l’Ebre (carxofa del Baix Ebre i Montsià). La distribució geogràfica de la carxofa permet allargar molt la temporada; les primeres ens arriben el mes de novembre i les darreres a mitjan de maig.
La varietat més conreada a España és la blanca de Tudela, es caracteritza pel seu fruit carnós i rodó. Les seves fulles no acaben d’ajuntar-se del tot a la part superior, creant un mena de foradet molt característic, tot i que sempre és força arrodonida. Sens dubte és una de les varietats més tendres i apreciades. La seva producció es concentra a la zona mitja de l’Ebre, així com a Catalunya, Llevant i Andalusia.
De la composició nutricional de la carxofa podem destacar la seva aportació de fibra: una ració individual de carxofes (150 g) aporta 14,1 g de fibra dietètica, la qual cosa representa prop del 40-50% del total de fibra que es recomana consumir en un dia. La fibra contribueix a un funcionament intestinal correcte i pot reduir els nivells sanguinis de colesterol.
També cal destacar la presència d’inulina, un compost que actua com a laxant moderat i que pot millorar la funció intestinal, tenen poques calories i tenen propietats diürètiques així que és un producte molt utilitzat per fer dietes d’aprimament.
Conté vitamines del grup B, en concret niacina (B3), riboflavina(B2), tiamina (B1) i B6 i també vitamina A. És rica en ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi, i conté unes quantes proteïnes i també hidrats de carboni i mucílags (fibra soluble). Resulta especialment interessant pels àcids que conté, com el cafeoilquínic i el dicafeoilquínic, el cafeic, l’oleic, el linoleic i el pantotènic. També aporta flavonoides.
A l’hora de comprar les carxofes al mercat hem d’escollir-les ben tendres, verdes i amb les fulles ben formades i apinyades. Per comprovar-ne la frescor es pot aixafar lleugerament la carxofa prop de l’oïda, i si escoltem un lleuger espetec vol dir que és de bona qualitat. Però si s´obre amb facilitat i les fulles estan toves ens indica que fa més temps que ha estat collida o s’ha collit tard. Per mantenir-les fresques mes temps es important no tallar les tiges.
Ingredients per 4 persones.
- 8 carxofes.
- 250 g de barreja de bolets.
- 50 g de formatge gorgonzola.
- 2 cebes tendres.
- 1 llimona.
- 100 g de Crema de llet.
- 8 cullerades de salsa romesco, també la podeu comprar ja feta.
- Oli d’oliva.
- Sal i pebre negre.
Temps d’elaboració.
30 minuts.
Elaboració.
- Netegem les carxofes, tallem la tija, traiem les fulles externes fins que trobem les que son mes blanques i tendres, tallem la carxofa mes o menys per la meitat perquè ens quedin els cors, com si fos una cassoleta, l’arrodonim una mica i tallem una mica la base perquè quedi plana i la carxofa assenti be al plat.
- Posem una cassola amb aigua i sal a bullir. Quan arranca el bull posarem unes gotes de llimona i posem les carxofes, les deixem bullir uns 10 minuts.
- Mentrestant posarem una paella al foc amb una mica d’oli posem les cebes ben trinxades i deixen fer uns 10 minuts. Quan està confitada afegim la barreja de bolets, salpebrem i deixen fer uns 7 minuts.
- Quan veiem que estan fetes posem la crema de llet, el formatge de gorgonzola i deixar fer fins que tingui la textura d’una salsa cremosa no massa clara. Retirem del foc i reservem.
- Quan les carxofes estan tendres, les escorrem i les posem sobre paper absorbent per recollir l’aigua que els pugui quedar. Amb els dits oprimim una mica el centre de la carxofa, per fer la forma d’una cassoleta i les farcim amb la salsa de bolets.
- En el plat farem dos cercles de salsa de romesco, a sobre col·loquem les dos carxofes farcides i ja podem servir.
Retroenllaç: Carxofes farcides amb bolets i gorgonzola. | Celler-Adocse