Lasanya a la bolonyesa.

P1090776

Aquest cap de setmana es presenta molt mogut, el Divendres  sopar a Barcelona amb els amics, Dissabte dinar a casa del Tavi i la Lina, sopar amb el meu cunyat Miquel, que ha vingut expressament per les votacions, i Diumenge una cita amb l’història i les urnes.

Així que vull fer un menú que pugui deixar preparat  i m’he decidit per un plat d’origen Italià “lasanya”. Per cert, parlant de lasanya i de italià en be al cap l’estiu passat a Roma,  vaig menjar una lasanya de marisc que em va semblar magnifica. Avia’m si busco la recepta un dia d’aquest i la faig.

Bé, avui us presento un plat que va fer molt famós un personatge de dibuixos animats dels anys 80, Garfield, un gat una mica descarat, que en lloc de ser una mascota al uso, era el “alma mater” de casa seva i un verdader fanàtic de la ” Lasanya a la bolonyesa”.

P1090753

La lasanya es un plat genuïnament italià, es bàsicament un pastis de lamines de pasta rectangulars, intercalades de un ragù a la bolonyesa, cobertes amb beixamel i formatge, així de senzill i així de espectacular. Jo aquesta vegada he volgut fer una lasanya clàssica feta amb un ragù de carn picada, però hem de saber que existeixen multituds de receptes diferents: amb verdures, amb peix, amb mariscs o bolets. També es poden substituir les lamines de pasta, per albergínia o carbassó.

P1090762

Ingredients per 6 persones.

  • 24 lamines de lasanya.
  • 0,700 quilo de carn picada de vedella.
  • 200 g de cansalada viada o papada, talladeta a trossos.
  • 2 cebes.
  • 1 pebrot vermell.
  • 2 pastanagues.
  • 4 dents d’alls.
  • 6 tomaquets madurs.
  • Sal i pebre.
  • mig got de vi blanc.
  • mig got de vi negre.
  • 1 got de brou.
  • Una fulla de llorer.
  • Un pessic d’orenga i una fulla de salvia.
  • Mantega.
  • Oli d’oliva verge extra.
  • 100 g de formatge parmesa ratllat.

Per la beixamel.

  • 1 litre de llet.
  • 60 g de mantega.
  • 60 g de farina.
  • sal i nou moscada.

P1090767

Temps d’elaboració.

90 minuts.

P1090769

Elaboració.

  1. Primer de tot començem a preparar el ragú de carn picada o salsa boloñesa: posem la mantega i l’oli en una cassola de ferro i quan esta ben calenta, afegim les cebes trinxades, les dents d’alls tallats a rodanxes, les pastanagues tallada a trossets petits i la cansalada viada. Deixem confitar a foc mig durant 30 minuts fins que la ceba estigui ben transparent.
  2. Arribat aquest momento, afegim a la cassola la carn picada, i amb una forquilla anem desfent la carn perquè no quedin grums. Salpebrem i afegim un pessic de orenga, la fulla de llorer i una fulla de salvia. Deixem que es vaigi fent a foc lent durant 15 minuts.
  3. Afegim el vi blanc i el negre,  quan s’evapora una mica l’alcohol, afegim els tomàquet ratllats i deixem sofregir uns 10 minuts. Passats els 10 minuts avoquem el got de brou, baixem el foc i deixem confitar la salsa durant 1 hora 30 minuts, amb la cassola tapada.
  4. De tant en tant, controlem la salsa i si la veiem una mica seca, anem afegint unes cullerades de brou. Tinguem en compte que no ha de quedar massa clara, però tampoc massa seca.
  5. Quan la salsa estigui ben confitada, apaguem el foc i deixem refredar.
  6. Per fer la beixamel: Posem la mantega en una paella i quant esta desfeta, afegim la farina i remenem constantment durant uns 2 minuts, perquè la farina quedi una mica torrada. Poc a poc i sense parar de remenar anem afegint la llet que tindrem tebia. Deixem bullir uns minuts fins que veiem que la salsa s’està espessint, vigilant no es cremi. Posem sal i una mica de nou moscada ratllada, i quan ja te la textura desitjada retirem del foc.
  7. Jo he fet servir plaques de lasanya marca el Pavo, precuinat que no fa falta bullir-les, es posant a estovar amb aigua calenta uns 25 minuts, s’escorrent i llestos.
  8. Arribat aquest moment que ja tenim el ragú fet i la beixamel, començem a muntar la lasanya: Posem una mica de beixamel al fons de una safata del forn, la cobrim amb les plaques de lasanya i posem per sobre la salsa de ragú, tirem per sobre una capa de formatge parmesa i posem un altre capa de lasanya i repetim posant un altre capa de carn, de formatge i acabem amb una de lasanya. Podem repetir la operació unes 3 vegades.
  9. Una vegada hem acabat, cobrim la lasanya amb la beixamel, cobrim amb formatge ratllat i posarem a gratinar uns minuts. Quan esta gratinat ja podem retirar del forn, deixem reposar uns 10 minutos i a taula.

P1090773

Racó del vi…………………

Per acompanyar aquest plat, hem provat un vi blanc que hem trobat magnific. Un Eixaders Chardonnay fermet en barrica, de bodegues L’olivera, de Vallbona de les monges, a Lleida, amb denominació d’origen Costes del Segre. Un vi blanc fresc que s’ha de servir a uns 10º, molt bo, el preu uns 15 euros, com sempre comprat al Celler del cava a Terrassa.

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Pasta. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Lasanya a la bolonyesa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s