Crema de pastanaga.

P1080815

No se si us ha passat alguna vegada que repasan la nevera, trobeu en algun racó alguna cosa que no recordaves tenir. Això es el que m’ha passat aquesta setmana, al repassar la nevera he trobat un manat de pastanagues, una mica tristes.

Així que després de pensar una mica, he decidit aprofitar-les per fer una crema de pastanagues, suau i cremosa, acompanyada amb una mica de pernil i per la meva mare amb uns crostons de pa fregit, ja que l’agraden molt.

Aquesta crema es un plat deliciós i molt fàcil de fer, una cassola amb una mica d’oli, les verdures, una mica de brou i llestos. Podem eliminar el pernil i els crostons de pa i teniu una crema de verdures baixa amb calories.

P1080790

Valor nutricional.

La pastanaga és un dels aliments que contenen més betacarotè, (provitamina A), un potent antioxidant que té moltíssimes propietats beneficioses per l’organisme, 100 gr de pastanaga contenen 28.000 IU (unitats internacionals) de provitamina A. Per tenir una bona referència, la ingesta diària recomanada és d’entre 4.000-5.000 IU per adult i entre 1.500 i 4.000 per un nen.

Els beneficis de la vitamina A, son molt grans i variats:  protegeix contra el càncer i va molt bé contra els problemes de visió nocturns, les infeccions, mals d’oïda, i la sordesa.

La pastanaga també destaca per la gran quantitat de silici que té en comparació a d’altres verdures, un mineral essencial per a l’organisme pel paper que té en el metabolisme del calci i perquè enforteix el teixit connectiu. També té molt ferro, potassi, fòsfor, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic.

P1080786

Segons ‘Ets el que menges’, que es un bloc que llegeixo i m’agrada la pastanaga te multituds de propietats entre elles, és el seu efecte alcalinitzant (és a dir, que elimina o compensa els àcids residuals en la sang, com l’àcid úric) i depuratiu de la sang. Millora l’acné juvenil i altres problemes de pell, com els furóncols i en general infeccions de pell, boca i vies urinàries i digestives, perquè exerceix un gran efecte antiinflamatori sobre les mucoses. És diürètic i estimula l’eliminació de residus i ajuda els ronyons.

També tonifica la zona digestiva, en especial l’estómac, la melsa i el pàncrees i per tant la digestió. Això el converteix en un excel·lent aliat en casos de diarrea –és molt ric en pectines— i de restrenyiment. I si algun dia notem que alguna cosa no se’ns ha posat bé, també combat la indigestió, inclosa la cremor d’estómac. Conté un àcid essencial que té propietats vermífugues i que és antiparasitari i funciona especialment bé contra els oxiürs, un tipus de cuc que molts pares i mares segurament  coneixeran.

Es excel·lent per a la vista, un altre llegat de la tradició que la ciència ha corroborat: la vitamina A és la responsable que es fabriqui rodopsina, un pigment sensible a la llum que contribueix a mantenir en bon estat la conjuntiva i la còrnia i que evita la ceguesa nocturna. El betacarotè que conté també ajuda la pell perquè protegeix del sol, estimulant la producció de melanina. És la verdura auto bronzejadora per excel·lència.

P1080792

Ingredients.

  • 500 g de pastanagues.
  • 2  cebes de Figueres.
  • 2 porros.
  • 1 patata Kanabec.
  • 1 l. de brou de pollastre.
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra.
  • sal i pebre.
  • Un xic de nou moscada.
  • 50 g de pernil ibèric.
  • Julivert.

P1080817


Temps d’elaboració.


35 minuts. 

P1080819

Elaboració.

  1. Comencem la recepta netejant les verdures: netegem les cebes i les tallem a làmines.
  2. Es talla una mica la part mes verda del porro i els passem per aigua mirant que no tinguin sorra i els tallem a rodanxes. Les pastanagues es renten, es rasquen per treure una mica de pell i les tallem a làmines fines.
  3. Posem oli en una cassola, quan es calent sofregim la ceba i el porro, passats uns 5 minuts, afegim les pastanagues i les patates, donem unes voltes, salpebrem i deixem fer uns 5 minuts mes.
  4. Afegim el brou de pollastre i deixem bullir uns 20 minuts, comprovem si ja està feta la verdura, afegim una mica de nou moscada i apaguem el foc.
  5. Triturem la verdura fins que quedi un textura cremosa.
  6. A l’hora de servir la posem en un plat i posem en un costat una mica de pernil ibèric tallat a trossos petits, a l’altre una mica de julivert picat i si voleu tirem un rajolí d’oli al voltant de la crema.

P1080816

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Cuina baixa en calories, Sopes i cremes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Crema de pastanaga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s