La setmana passada en vaig comprar el llibre de Jaume Fàbrega ” La Cuina del 1714″, soc una seguidora impenitent del mestre Fàbrega i dels seus llibres. Així que aquest no ha estat una excepció a demés d’aportar un al·licient mes per mi: l’historia.
Aquest llibre ens dona l’oportunitat de fer a les nostres cuines, receptes que ja feien els nostres avantpassats. Ens dona l’oportunitat de submergir-nos amb plats i productes que en molts casos i admirablement se segueixen fent als nostres dies.
Avui he extret una recepta molt senzilla i que de fet sense saber que venia de tant antic, de jove l’havia menjat. La meva mare quan feia caldo, bullia les patates i després les feia a la paella amb cansalada. Així que quan l’he llegit he pensat que era la mes adient per començar aquest apartat ” Trumfes aixafades”.
El fet d’anomenar trumfa o trumfo a la patata es molt corrent en comarques del Pirineu i la Catalunya nord però també en pobles de Tarragona i Lleida. Es creu que el nom be pel fet de que les primeres patates que es recullen som mes petites i negrenques, semblants a una trufa o tòfona.
Segons Fàbregas la cuina del 1700-1714 es el punt d’unió d’una cuina medieval, amb sabors agredolços i una cuina moderna, que incorpora productes arribats d’Amèrica i mes lleugera de grasses, una cuina que encara trobem avui com l’allioli, el sofregit, la picada, els macarrons o el caldo i la carn d’olla……..
A l’edat mitjana Catalunya havia estat pionera i referent cultural i gastronòmic , cosa que queda plasmat amb la descripció que es fa de Barcelona: “Barcelona, la ciutat de l’alegria i les ganes de viure, dels restaurants, dels convidats, de la bona vida, dels refrescos, de les especies, de les llaminadures, del joc, de la musica i com no dels cafès”. A partir del 1714 Catalunya passa a ser un país ocupat i castigat fortament, Felip V promou lleis per mutilar totalment la cultura pròpia, se enderroca el Born (centre neuràlgic de la ciutat), s’expandeix el castellà a la ciutat, i al segle XVIII es fa material la prohibició de tots els textos en català, entre ells els receptaris .
I el que sobte, es que malgrat totes les dificultats, la cuina catalana va seguir el seu creixement cap a la cuina moderna, sense perdre les seves arrels. Tota aquesta cuina ha arribat a nosaltres bàsicament pels receptaris escrits per frares així com amb escrits de viatges, cròniques, despeses i compres dels monestirs, que plasmen menús, receptes, ingredients etc que es feien servir a l’època.
En tots aquest escrits queda clar que hi havia uns productes per la cuina dels rics i un altre per les classes mes populars o be per la població de la pagesia, que patia episodis de fam, depenent de les collites.
Bé no vull enrullar-me mes i prefereixo recomanar-vos si no ho heu fet, que llegiu aquest llibre, val la pena.
Ingredients.
- 1 quilo de patates del bufet o kennebec.
- 4 tires de cansalada viada.
- 2 dents d’alls.
- Oli d’oliva verge.
- aigua.
- sal i pebre.
Temps d’elaboració.
35 minuts.
Elaboració.
- Bullir les patates rentades i amb pell, en una cassola amb aigua i sal.
- Quan veiem que estan toves les escorreguem, les pelem, les posem en un bol i les aixafem amb una forquilla.
- Posem una paella al foc amb una cullerada d’oli, i quan està calent posem a fregir la cansalada viada tallada a talls, la deixem fins que quedi ben rossa.
- Retirar la cansalada i amb el mateix oli fregim els tres dents d’all, i quan estan daurats els retirem.
- Al mateix oli posarem les patates aixafades
- Quan tot sigui cuit i fregit, barrejar-ho tot i tornar a fregir ben fregit, de manera que, quan s’enllesteixi el plat, quedi una crosta rosseta per les dues cares, com si es fés una truita.
- La cansalada ha de quedar ben cruixent, si es tira massa aviat a la barreja quedarà tova.
ummmmmmm……,i molt bon comentari final.
Salut!
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Trumfes aixafades. | Celler-Adocse