Timbal d’albergínia amb hummus.

P1090090

Aquest plat es una variant d’una lasanya servida en unes cassoles de fang, que vam provar fa molt temps en un viatge a Marroc. A mi personalment m’encanta ja que conjuguen dos ingredients del meu gust, l’albergínia i el humus de cigrons, boníssim………Es un plat molt senzill de fer i amb un aspecte magnífic.

P1090088

Jo el faig tant d’entrant com  de plat únic acompanyat amb una bona amanida variada, amb tomàquet, ou dur, tonyina, formatge feta a daus, unes panses, unes nous i una bona vinagreta, amb oli, vinagre sal i un grapadet de llavors de sèsam.

Proveu-lo aquest cap de setmana i ja hem direu que tal………………

P1090081

Si pensem en uns vegetals que ens transporti al Mediterrani. sense dubte ens vindrà al cap l’albergínia juntament amb el tomàquet i els pebrots. El curiós del tema es que cap de les tres tenen el seu origen al Mediterrani, l’albergínia es originaria del sud-est asiàtic, segons he llegit, mes concretament de la Índia, Birmània i Xina. Amb el seu recorregut cap a Occident, va fer incursió a Persia i  d’allà va ser introduïda a Espanya medieval pels àrabs.

A Xina ja es cultivava al segle VI; encara ara allà segueix creixent de forma silvestre i els seus fruits son de color blanc i de la mida d’un ou, per això els colonitzadors britànics la van bategar amb el nom de ” Egg plant”  o sigui “Planta del ou”.

Les albergínies son beneficioses pel les persones amb problemes de trànsit intestinal, per la seva gran aportació en fibra, ideal per controlar les hemorroides, així com per als diabètics i els hipertensos, ja que combat el colesterol dolent, són bones reguladores de la funció del fetge i del pàncrees.

En de tindre cura de restringir el consum de solanàcies (patates, tomàquets, albergínies i pebrots) en cas de tenir inflamació a les articulacions o problemes d’ossos. La raó és que aquesta substància extreu el calci dels ossos i l’acumula en forma de cristalls, cosa que contribueix encara més a la descalcificació i inflamació.

El 90% del seu pes es aigua, son riques amb potassi, ferro, fòsfor, sofre, magnesi, vitamines A, C i B sobre tot la B9.  

Sempre l’hem de menjar cuinada, mai crua, per eliminar la solanina, que es la toxina que contenen les solanàcies.

Ingredients per 4 persones.

Per el hummus:

  • 400 g de cigrons bullits.(per bullir els cigrons cliclar aquí)
  • 40 ml d’aigua de la cocció del cigrons.
  • 70 cl d’oli d’oliva.
  • El suc d’una llimona.
  • 40 g de Tahin.
  • 2 dent d’alls.
  • Sal.
  • Un pessic de comi en pols.

P1080823

Per el timbal.

  • 2 Albergínies.
  • Sal.
  • Oli d’oliva.

P1090082

Per decorar.

  • Pebre vermell.
  • Llavors de sèsam torrat.
  • una mica de sal Maldon.
  • un manat d’esparracs verds.

P1090083

Temps d’elaboració.

30 minuts.

P1090084

Elaboració.

  1. Primer de tot preparem el hummus perquè estigui reposat i fred a l’hora de menjar-lo. Si voleu es pot preparar i deixar a la nevera fins el moment de consumir.
  2. Be comencem amb l’hummus: posarem dintre del got de la batedora els cigrons bullits, el pessic de sal, els 40 g de Tahin, el suc de la mitja llimona, els dos dents d’alls, el pessic de comí en pols, els 70 ml d’oli i els 40 de l’aigua de bullir els cigrons. Batem fins aconseguir una textura que ens agradi, contra mes temps batem mes fi quedarà. Reservem a la nevera.
  3. Tallem la tija i el ull del cul de l’albergínia, les tallem per la meitat l’ample i cada meitat en talls no massa gruixudes.
  4. Les salem i les deixem suar uns 15 minuts en un colador, perquè treguin una mica d’amargor.
  5. Passats els 15 minuts assequem les albergínies, i les anem fregint en una paella amb una mica d’oli, una vegada estan fetes les anem trèiem a un plat folrat amb paper de cuina, perquè absorbeixi l’oli.
  6. Per muntem el plat: Posarem al fons del plat un tall d’albergínia i sobre posarem una cullerada d’hummus, a sobre posarem un pessic de sèsam torrat, seguidament posarem un altre capa d’albergínia i hummus i continuarem fins que tingueu 4 capes d’albergínia, acabant amb la cullerada de hummus.
  7. L’hora de servir posarem per sobre del hummus, un pessic de pebre vermella, una mica de llavors de sèsam, una mica de sal Maldon i unes gotes d’oli d’oliva. Amb un costat del plat podem acompanyar amb un parell o tres d’esparracs verds, i amb l’altre una mica d’hummus..

P1090087

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants, Cuina baixa en calories, Cuina vegetaria, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Timbal d’albergínia amb hummus.

  1. Carmelafuente ha dit:

    Aquesta combinació deu ser boníssima: la faré!

  2. Retroenllaç: Idees per menú de cap d’any. | Al Caliu de la Cuina

  3. Retroenllaç: Aniversari del bloc i les dotze receptes mes vistes. | Al caliu de la cuina

  4. Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s