Amanida amb figues i pernil.

P1090608

Encara que l’estiu ja s’ha acabat i hem entrat a la tardor, l’estació de la caiguda de les fulles, dels dies mes curts i amb un sol que ja no calenta com dies passats, tenim regals gastronòmics que val la pena aprofitar. Amb productes de temporada, que ben combinats ens faran rememorar els dies de platja, els migdies amb el vermut a sobre de la taula o les tardes assentats amb una copa de cava a les mans i veient la posta de sol.

Així que avui us vull fer una “Amanida amb Figues”, es una amanida, fresca i a la vegada contundent. Combina perfectament la frescor de l’enciam, la dolçor de les figues, els gerds, el cruixent del sèsam i les nous, el punt dolç de la vinagreta amb mel i el punt salat i molt gustos del pernil ibèric, en resumen una delícia, que completa qualsevol plat de carn o de peix.

Si seguiu el bloc, veureu que soc molt aficionada a afegir a les amanides o a les vinagretes, sèsam. D’entrada, perquè conté una munió de nutrients (aminoàcids, greixos, vitamines i minerals), que tenen molts efectes beneficiosos sobre l’organisme. El sèsam sempre se ha consumir torrat, per que el nostre organisme pugui assimilar els seus nutrients.

P1090609

Segons he llegit es creu que és originari de l’Índia, on és el símbol de la immortalitat; per alguna cosa deu ser, i de l’Orient Mitjà. Era molt apreciat a l’antiga Grècia i els soldats portaven una petita bossa de supervivència amb llavors de “sḗsamon”. Metges com Hipòcrates en prescrivien als seus pacients, i els àrabs en deien “alcholcholén”. Al Japó i a la Xina és un aliment tradicional per la seva capacitat per enfortir el sistema nerviós, millorar el metabolisme i prevenir diverses malalties, entre elles, l’arteriosclerosi i la hipertensió.

Les llavors de sèsam contenen un 20% de proteïnes d’alt valor biològic, formades per 15 aminoàcids, en especial, metionina i triptòfan, que és un precursor de la melatonina i de la serotonina i un bon regulador del sistema nerviós. Si es consumeixen cada dia, ens assegurem una bona quantitat d’antioxidants i de minerals com el fòsfor, el ferro i, molt especialment, magnesi i calci. En concret, 100 g de sèsam contenen 975 mg de calci, mentre que la llet en conté 119. El sèsam també té coure, zinc, potassi i sodi. També té tiamina (B1), riboflavina (B2) i vitamina E (alfa-tocoferol).
P1090603

Ingredients.

  • 1 amanida de fulla de roure o una bossa de mezclum.
  • 4 figues de temporada.
  • uns quants tomàquets cherry.
  • 6 talls de pernil ibèric.
  • Un grapat de nous.
  • Un grapadet de gerds.
  • 1 taronja o 2 mandarines.

Per la vinagreta.

  • 4 cullerades d’oli d’oliva.
  • 2 cullerades de vinagre de Modena.
  • 1 cullerada de mel.
  • Un grapadet de llavors de sèsam.
  • sal i pebre.

P1090625

Temps d’elaboració.

15 minuts.

P1090610

Elaboració.

  1. Primer de tot comencem a fer la vinagreta: posem en un bol l’oli, el vinagre de modena, la sal, el pebre, la culleradeta de mel (si es mel natural i esta espessa, millor escalfar-la una mica per que quedi mes liquida) i per últim afegim el grapadet de sèsam. Batem perquè tots els ingredients es barregin i reservem.
  2. Ara anem posant l’enciam en una safata, posem per sobre, ben repartit, el grapadet de nous, el grapat de gerds, els tomàquets cherry, les mandarines tallades a grills i sense pell.
  3. Si hem de menjar la amanida immediatament, podem posar per sobre la vinagreta, remenem i posem per sobre, amb una mica de gracia, les figues tallades a quarts i el pernil i ja podem servir.
  4. Si per el contrari preparem l’amanida però trigarem a servir-la, es millor acabar de decorar-la i la vinagreta posar-la en un bol a taula, perquè cadascú es posi al seu plat, d’aquesta manera no estovarà l’enciam.
  5. Be mes senzill impossible………..

P1090604

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Amanides. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Amanida amb figues i pernil.

  1. Retroenllaç: Amanida amb figues i pernil. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.