Avui el meu marit ha baixat del hort un cistell ple de cogombres, així que he decidit fer una recepta que vaig portar de les nostres vacances, fa nou anys, de Turquia, “Crema de cogombre”, es una variant de la salsa Cacik, però una mica mes clara. Penso que podem aprofitar l’estiu per preparat aquets tipus de plats, suaus i refrescants.
Encara que tenen algunes petites diferencies la salsa Cacik (Turquia), Tzatziqui(Grecia), Tarator (Bulgaria), Taratoi (Albania), Kheere ka Raita (India) o Mast o khiar (Irán), compta amb els mateixos dos ingredients basics, cogombre i iogurt. Depenent de la consistència que li donem, es pot prendre com una crema, com dip sucant pa de pita o be algunes verdures o be com salsa per acompanyar, carns, peixos o amanides.
Es va començar a conrear a l’Índia fa més de 3.000 anys. Els grecs i posteriorment els romans el van adoptar i li donaven, també, un ús terapèutic: tradicionalment s’ha fet servir per tractar la gota, la obesitat i les malalties cardíaques, i per alleugerir ulls cansats i, naturalment, com a màscara facial.
Els cogombres són bàsicament aigua i potassi i tenen pocs nutrients, però això no vol dir que no tinguin propietats saludables. En tot cas, per gaudir dels seus beneficis és millor, si és possible, ingerir-los amb la pell, on hi ha elements com fibra, betacarotè, silici i clorofila. El silici proporciona elasticitat a les cèl·lules i actua sobre el cabell, les ungles i molt especialment la pell, i aquest mineral combinat amb la vitamina E i els olis essencials que conté el cogombre expliquen la seva eficàcia per millorar l’estat general de la pell.
L’aigua li confereix propietats diürètiques i laxants i és per això que ajuda quan un es vol aprimar. També conté un enzim digestiu anomenat erepsina, que trenca les proteïnes en aminoàcids i que neteja els budells.
Ingredients per a 4 persones.
- 2 iogurts grecs o 3 iogurts naturals, depenent del vostre gust ( si voleu que tingui menys calories, podeu fer servir iogurts desnatats, encara que la textura canvia una mica).
- 4 cogombres.
- 1 dent d’all.
- 1 ceba tendra.
- El suc de ½ llimona
- Sal i un pessic de pebre.
- Oli d’oliva verge.
- Per decorar podem fer servir : unes fulles de menta fresca, julivert o una mica de cibulet picat.
Temps d’elaboració.
15 minuts.
Elaboració.
- Pelem els cogombres i els tallem a trossos, els posem al got de la batedora, juntament amb la resta d’ingredients: els iogurts, la dent d’all, la ceba tendra, el suc de mitja llimona, la sal, la pebre i un raig d’oli d’oliva.
- Ho batem fins que agafi una textura cremosa, ho aboquem en un bol i reservem a la nevera durant unes 3 o 4 hores fins que estigui ben freda.
- Al moment de servir-la, ho podem posar en un bol o be en gots petits i decorar amb la menta fresca, julivert o cibulet, unes gotes d’oli i a taula.
Senzill i molt fresc, ideal pel que queda d’estiu!!!
Gracies, tens raó es molt adient per els dies de calor, encara que amb el temps que tenim no se si vindrà mes de gust un plat d’escudella!!
No coneixia el teu bloc, molt interessat sobre tot amb els vídeos i la fotografia.
Un peto i estem en contacte.
Reblogged this on Celler-Adocse.