Crema de cogombre.

P1090044

Avui el meu marit ha baixat del hort un cistell ple de cogombres, així que he decidit fer una recepta que vaig portar de les nostres vacances, fa nou anys, de Turquia, “Crema de cogombre”, es una variant de la salsa Cacik, però una mica mes clara. Penso que podem aprofitar l’estiu per preparat aquets tipus de plats, suaus i refrescants.

Encara que tenen algunes petites diferencies la salsa Cacik (Turquia), Tzatziqui(Grecia), Tarator (Bulgaria), Taratoi (Albania), Kheere ka Raita (India) o Mast o khiar (Irán), compta amb els mateixos dos ingredients basics, cogombre i iogurt. Depenent de la consistència que li donem, es pot prendre com una crema, com dip sucant pa de pita o be algunes verdures o be com salsa per acompanyar, carns, peixos o amanides.

P1080995

Es va començar a conrear a l’Índia fa més de 3.000 anys. Els grecs i posteriorment els romans el van adoptar i li donaven, també, un ús terapèutic: tradicionalment s’ha fet servir per tractar la gota, la obesitat i les malalties cardíaques, i per alleugerir ulls cansats i, naturalment, com a màscara facial.

P1080994

Els cogombres són bàsicament aigua i potassi i tenen pocs nutrients, però això no vol dir que no tinguin propietats saludables. En tot cas, per gaudir dels seus beneficis és millor, si és possible, ingerir-los amb la pell, on hi ha elements com fibra, betacarotè, silici i clorofila. El silici proporciona elasticitat a les cèl·lules i actua sobre el cabell, les ungles i molt especialment la pell, i aquest mineral combinat amb la vitamina E i els olis essencials que conté el cogombre expliquen la seva eficàcia per millorar l’estat general de la pell.

P1080996

L’aigua li confereix propietats diürètiques i laxants i és per això que ajuda quan un es vol aprimar. També conté un enzim digestiu anomenat erepsina, que trenca les proteïnes en aminoàcids i que neteja els budells.

P1090030

Ingredients per a 4 persones.

  • 2 iogurts grecs o 3 iogurts naturals, depenent del vostre gust ( si voleu que tingui menys calories, podeu fer servir iogurts desnatats, encara que la textura canvia una mica).
  • 4 cogombres.
  • 1 dent d’all.
  • 1 ceba tendra.
  • El suc de ½ llimona
  • Sal i un pessic de pebre.
  • Oli d’oliva verge.
  • Per decorar podem fer servir : unes fulles de menta fresca, julivert o una mica de cibulet picat.

P1090038

Temps d’elaboració.

15 minuts.

P1090032

Elaboració.

  1. Pelem els cogombres i els tallem a trossos, els posem al got de la batedora, juntament amb la resta d’ingredients: els iogurts, la dent d’all, la ceba tendra, el suc de mitja llimona, la sal, la pebre i un raig d’oli d’oliva.
  2. Ho batem fins que agafi una textura cremosa, ho aboquem en un bol i reservem a la nevera durant unes 3 o 4 hores fins que estigui ben freda.
  3. Al moment de servir-la, ho podem posar en un bol o be en gots petits i decorar amb la menta fresca, julivert o cibulet, unes gotes d’oli i a taula.

P1090042

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Cuina baixa en calories, Cuina vegetaria, Sopes i cremes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Crema de cogombre.

  1. thetastet ha dit:

    Senzill i molt fresc, ideal pel que queda d’estiu!!!

    • Gracies, tens raó es molt adient per els dies de calor, encara que amb el temps que tenim no se si vindrà mes de gust un plat d’escudella!!
      No coneixia el teu bloc, molt interessat sobre tot amb els vídeos i la fotografia.
      Un peto i estem en contacte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.