Arròs amb bacallà.

P1080978

Avui us presento un típic plat català “Arròs amb bacallà”,  antigament era costum fer l’arròs amb bacallà durant la quaresma, per això també s’anomena arròs de quaresma.

Es un plat que he vist fer a casa tota la vida, normalment acompanyat de carxofes, pebrot i pèsols. Una bona picada i naturalment un bon bacallà dessalat. Antigament el bacallà, abans d’ esqueixar-lo, es posava a les brases; la mateixa operació es pot fer a la planxa; això el dessala i el deixa a punt, jo he provat de fer-ho així però la veritat es que el trobo menys melós i mes fort de gust.

Encara que receptes de bacallà hi ha a tota Espanya, es a Catalunya i el País basc on trobarem mes varietat. Van ser aquest últims els que el van introduir a la Península Iberia.

P1080963

El bacallà és un dels peixos amb més protagonisme a casa nostra. Aquest paper especial li ha atorgat la facilitat de conservació, ja sigui salat i dessecat o dessecat sense salaó (anomenat ‘peixopalo’). Aquesta qualitat va permetre transportar-lo en bones condicions a les cuines de l’interior del país i fins als monestirs, en una època en què no hi arribaven altres espècies marines.

S’havia utilitzat com moneda de canvi a l’interior i se n’aprofitava tot; fins i tot la sal que deixava a l’aigua s’emprava per donar sabor a les mongetes. La tripa, el morro, el llom, la cua o les penques també són molt valorades avui dia i cada part és adient per a una preparació.

P1080966

Ingredients per 4 persones.

  • 500 g d’arròs Bomba.
  • 400 g de bacallà esqueixat.
  • 2 cebes de Figueres.
  • 2 tomàquets mitjans ben madurs.
  • 50 g de pèsols.
  • 1 pebrot petit vermell.
  • 1 pebrot petit verd.
  • 3 grans d’all.
  • julivert.
  • Uns fils de safra.
  • oli d’oliva.
  • 1,5 l de brou de peix.

P1080969

Temps d’elaboració.

55 minuts.

P1080971

Elaboració.

  1. Primer de tot comencem per dessalar el bacallà esqueixat, el rentem  sota l’aixeta d’aigua i el posem en remull en un bol, una mitja hora. Una vegada al punt de sal, escorreu-lo bé i reservem.
  2. Ratllem la ceba i la sofregim amb oli en una cassola, afegim els pebrots tallats ben petits, salem amb compta pensant que després afegirem el bacallà.   Ho deixem amorosir a foc mig, uns 20 minuts.
  3. Quan sigui rossa la ceba afegim els tomàquets ratllats, ho deixem coure uns 15 minuts més, afegint-hi alguna cullerada d’aigua calenta de tant en tant si us queda eixut.
  4. Passats el 15 minuts posem a la cassola els pèsols i el bacallà, donem unes voltes i afegim l’arròs.
  5. Remenem l’arròs una mica en sec, perquè agafi els sabors i es torri un xic.
  6. Afegim el brou bullent i deixem coure uns 10 minuts.
  7. Rectifiquem de sal i afegim la picada d’alls, julivert, el safra i un xic d’oli.
  8. Deixem uns 7 minuts mes i apaguem el foc.

P1080974

 

 

 

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Arrossos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Arròs amb bacallà.

  1. ricard ha dit:

    Que bo!

  2. Retroenllaç: Arròs amb bacallà. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.