Avui us presento un típic plat català “Arròs amb bacallà”, antigament era costum fer l’arròs amb bacallà durant la quaresma, per això també s’anomena arròs de quaresma.
Es un plat que he vist fer a casa tota la vida, normalment acompanyat de carxofes, pebrot i pèsols. Una bona picada i naturalment un bon bacallà dessalat. Antigament el bacallà, abans d’ esqueixar-lo, es posava a les brases; la mateixa operació es pot fer a la planxa; això el dessala i el deixa a punt, jo he provat de fer-ho així però la veritat es que el trobo menys melós i mes fort de gust.
Encara que receptes de bacallà hi ha a tota Espanya, es a Catalunya i el País basc on trobarem mes varietat. Van ser aquest últims els que el van introduir a la Península Iberia.
El bacallà és un dels peixos amb més protagonisme a casa nostra. Aquest paper especial li ha atorgat la facilitat de conservació, ja sigui salat i dessecat o dessecat sense salaó (anomenat ‘peixopalo’). Aquesta qualitat va permetre transportar-lo en bones condicions a les cuines de l’interior del país i fins als monestirs, en una època en què no hi arribaven altres espècies marines.
S’havia utilitzat com moneda de canvi a l’interior i se n’aprofitava tot; fins i tot la sal que deixava a l’aigua s’emprava per donar sabor a les mongetes. La tripa, el morro, el llom, la cua o les penques també són molt valorades avui dia i cada part és adient per a una preparació.
Ingredients per 4 persones.
- 500 g d’arròs Bomba.
- 400 g de bacallà esqueixat.
- 2 cebes de Figueres.
- 2 tomàquets mitjans ben madurs.
- 50 g de pèsols.
- 1 pebrot petit vermell.
- 1 pebrot petit verd.
- 3 grans d’all.
- julivert.
- Uns fils de safra.
- oli d’oliva.
- 1,5 l de brou de peix.
Temps d’elaboració.
55 minuts.
Elaboració.
- Primer de tot comencem per dessalar el bacallà esqueixat, el rentem sota l’aixeta d’aigua i el posem en remull en un bol, una mitja hora. Una vegada al punt de sal, escorreu-lo bé i reservem.
- Ratllem la ceba i la sofregim amb oli en una cassola, afegim els pebrots tallats ben petits, salem amb compta pensant que després afegirem el bacallà. Ho deixem amorosir a foc mig, uns 20 minuts.
- Quan sigui rossa la ceba afegim els tomàquets ratllats, ho deixem coure uns 15 minuts més, afegint-hi alguna cullerada d’aigua calenta de tant en tant si us queda eixut.
- Passats el 15 minuts posem a la cassola els pèsols i el bacallà, donem unes voltes i afegim l’arròs.
- Remenem l’arròs una mica en sec, perquè agafi els sabors i es torri un xic.
- Afegim el brou bullent i deixem coure uns 10 minuts.
- Rectifiquem de sal i afegim la picada d’alls, julivert, el safra i un xic d’oli.
- Deixem uns 7 minuts mes i apaguem el foc.
Que bo!
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Arròs amb bacallà. | Celler-Adocse