Viatge a Istanbul i la Capadòcia.

P1080405-1

Ja s’han acabat les vacances!!!  aquest any hem fet 10 dies i hem anat a Istanbul i Capadòcia, hem anat amb la nostra amiga Dolors, nosaltres ja vam estar fa uns 9 anys i ens vam quedar amb ganes de mes, així que repetim. Si no coneixeu Istanbul, us recomano que li feu una visita, de veritat que es un lloc amb una atmosfera màgica, te un no se que, especial que et fa somià……….

P1080015-1

P1080289-1

Turquia és, sens dubte, un dels bressols de la civilització antiga: hitites, grecs, frigis, caris, lidis, romans, bizantins i musulmans han format part de la seva història, i això ha contribuït a enriquir un paisatge monumental excepcionalment variat i ric en contrastos.

P1080141-1

Varietat d’espècies, al Mercat Egipci.

Es un estat eurasiàtic que ocupa la península d’Anatòlia al sud-oest de l’Àsia, així com Tràcia i Rumèlia als Balcans, regió del sud-est d’Europa.

P1080104-1

Els típics mezzes, son una selecció de aperitius que es serveixen abans dels plats principals. En aquest cas ens van oferir, un humus de cigrons, un d’albergínia, un molt semblant al nostre romesco, un altre fet amb formatge fresc iogurt i una mica de fonoll, un exquisit de cavalla, tomàquet i pebrot vermell i el sisè no m’ho vaig apuntar i no recordo de que era……. 

La antiga Bizanci o Constantinoble, anomenada des de 1930 Istanbul, esta situat a banda i banda del Bòsfor – per tant, a cavall de dos continents d’Europa i Àsia – es considerat Europea perquè la ciutat històrica es troba a la riba occidental de l’estret.

P1080018-1

Pont Galata: hi han dos pisos, al de sobre tota una filera de pescadors, amb les seves canyes i a la part de abaix els restaurants on t’ofereixen peix.

P1080347-1

A la zona de Eminönü, a la vora del Bòsfor hi ha unes barques adornades amb un gust una mica recarregat, que fan uns entrepans amb verat fet a la planxa i ensiam.

És la major àrea metropolitana del país, amb més de 16 milions d’habitants i una de les ciutats més grans d’Europa. També és el principal centre econòmic de Turquia. Es una ciutat moderna amb molta llum i segons el meu parer amb una dicotomia importat entre una Europa laica i cosmopolita i una Asia mes conservadora i tradicionalment musulmana, això es veu fàcilment passejant pels seus barris on les diferencies son mes que notables, tant amb les seves activitats com amb la vestimenta. 

P1080011-1

Primer esmorzar a una cafeteria al carrer …………..,

Istanbul te una imatge del tot inolvidable, amb el bosfor, el pont Galata i les innumerables siluetes de les seves mesquites, Santa Sofia, Mesquita de Suleiman (Süleimaniye Camii), Mesquita blava (Sultan Ahmet Camii), Mesquita Nova (Yeni Camii),   la Cisterna Basílica, Palau de Topkapi (Topkapi Sarayi). El Gran Basar (Kapali Carsi), Mercat Egipci (Misir Carsisi) o mercat de les especies.

P1080026

Mesquita Nova (Yeni Camii).

P1080043-1

Mesquita Santa Sofia.

P1080121-1

P1080126-1

Mesquita Blava (Sultan Ahmet Camii).

P1080081-1

Cisterna Basílica.

P1080171-1

Palau de Topkapi.

P1080297

Gran Bazar.

P1080314

P1080317-1

Mesquita de Suleiman (Süleimaniye Camii)

El pont de Galata creua la Banya d’Or i uneix les zones de Eminonu i Karakoy. Sempre hi ha multitud de gent pescant al costat del pont, la part de sota del pont està plena de restaurants especialitzats en peix, encara que tinc que dir que tenen una imatge una mica carrincló. El pont del Bòsfor és un dels ponts suspesos més llargs del món (1.073 m. de longitud), unint els continents asiàtic i europeu.

P1080328-1

La Torre Galata es la imatge característica del Barri de Beyoglu, un barri situat a la part alta d’una de les colines que te Istanbul; per anar-hi des del centre cal anar fins Eminönü, travessar el pont de Galata fins la zona de Karaköy, i després pujar per bonics carrerons típics del barri de Beyoglu, això si amb unes pujades d’impressió, i si no que li preguntin a la Dolors.

P1080428-1

Un carret ambulant venent el típic pa “Simit” amb llavors de sèsam.

P1080266-1

P1080269-1

Un sopar tradicional amb uns amics del meu fill a Istanbul.

Una solució passa per agafar a la parada del Tünel, a Karaköy (barri de Galata)  el fenicular subterrani mes antic de Europa després del de Londres, que us deixarà al principi de la avinguda Instakal (al barri de Boyoglu), davant de la cafeteria…………Es una avinguda plena de botigues, restaurants, cafeteries de luxe, que recorden temps passats, quant el superluxós tren Orient Express arribava aquí des de París, amb il·lustres viatges com l’Agatha Christie i tota la burgesia europea, que s’allotjaven a l’Hotel Pera Palas, construït al 1890.

P1080356-1

Si seguiu la avinguda Instakal arribareu a la plaça Taskim, famosa per ser centre de manifestacions.

P1080151-1

Passatge de les Flors, antigament era un bulevard ple de botigues i restaurants de luxe a imatge dels de Paris. 

P1080136-1

Darrera del Passatge de les Flors, trobarem el Mercat del Peix, i tot una zona de carrerons amb restaurants molt típics.

P1080423-1

Una botiga amb les típiques Delícies turques, una mena de “gominoles”, cobertes amb sucre glas, que anomenen Lokoum.

P1080274-1

Torre Galata, a la avinguda Instakal.

P1080456-1

Dansa de los Dervixos.

El sufisme és una doctrina mística de l’islam. El nom prové de l’àrab “suf” (llana) perquè els sufís realitzaven vot de pobresa i acostumaven a vestir aspres teixits de llana. Aspiren a aconseguir una experiència personal a partir del contacte diví, ho fan mitjançant rituals de meditació que barregen poesia, música i dansa, i que els han de conduir a l’èxtasi en comunicació directa amb Alà. Existeixen diferents corrents sufís però la més famosa és la de Mevlevi, coneguda pels seus dervixos girovags.

Al Centre Cultural Mevlâna Silivrikapı es pot veure l’antiga cerimònia espiritual Sema, en la qual els dervixos giren sense parar per estimular la comunicació amb Al · là i embriagar l’ànima, tal com ha estat tradició durant centenars d’anys. Hi ha altres lloc a on es podem veure però ens van recomanar anar al seu monestir, hi val la pena. No es una dansa sense mes sinó una important cerimònia religiosa, però és un bonic espectacle estètic i espiritualment. Els dervixos giren amb complet control, amb les seves llargues túniques traçant cercles i figures semblants a estilitzades flors.

Gastronomia.

Tinc que dir que els turcs mengen mes carn que peix, i sense dubte saben cuinar la carn molt i molt be, el plat que mes trobes a les cartes dels restaurants son els Kebab. Els turcs entenen per “kebab” tota mena de carn rostida. El més popular, probablement, és el Döner Kebab (el kebab que gira), que es pot menjar tant en entrepans com servit tallat en plats i acompanyat de la salsa mes típica de Turquia el Cacik, o salsa blanca de cogombre i iogurt.

P1080106-1

La carn dels kebabs pot ser pollastre o bé una mescla de vedella i xai. La carn de xai és, sens dubte, la més popular i la més abundant a Turquia a causa de la seva tradició ramadera, també es sol presentar en pinxos, que anomenen “Sis Kebab” o amb la carn picada “Adaba Kebab”. Normalment als restaurants posen uns plats molt complerts.

P1080497-1

Segons ens ha explicat un amic turc, en la actualitat es menja una mica de mes de peix que fa uns anys, encara que els seus plats principals i de festa son sempre a base de carn. Al carrer i sobre tot cara als turistes, hi ha venta ambulat de musclos que es mengen crus, oberts i amb unes gotes de llimona. També podem trobar peix a la part de sota del pont Galata, que fan peixet fregit i a la vorera del Bòsfor hi han unes barques, on fan uns entrepans de verat fet a la panxa. Però  la cuina  domestica segueix basant-se amb plats de verdures, llegums, arròs i carns.

P1080258-1

Pel que fa a les verdures, les estrelles indiscutibles són el tomàquet, esberginia, cogombres i els pebrots.

P1080253.1 Dolmes, de procedència Otomana i que vol dir “cosa farcida”.

P1080498-1

Els Manti son una espècie de raviolis farcits de carn de vedella o de be i acompanyants amb una salsa d ‘iogurt.

P1080225-1

El Börek és una especialitat turca gourmet, que data de l’època de l’Imperi Otomà.

P1080105

Adana Kebap, fet amb carn picada de be i especies.

Les especies tenen un paper fonamental a la cuina turca, per alguna cosa Constantinoble va ser amb el seu port un punt important en la ruta de les especies. Es consumeix també moltes llegums, fan una sopa de llenties fantàstica i que dir dels cigrons que el treballen de formes variades tant com aperitiu torradet com si fossin avellanes o el magnífic humus, per mi una recepta excepcional.

P1080494-1

Pa amb llavors de sèsam, oli i una barreja de sèsam i especies on es suca el pa i un magnífic humus de cigrons.

P1080675-1

Una altra forma de fer börek, aquesta vegada amb pasta filo enrullada i farcida de espinacs i pebrot.

P1080305

Döner Kebab, menjat al restaurant  Havuzlu del Gran Bazar.

Viatge cap a la Capadòcia.

Ben enmig del país es troben La Capadòcia, un paisatge totalment surrealista, ple d’esglésies excavades a les roques, ciutats subterranis de l’època bizantina i xemeneies de les fades.

P1080515-1

Al seu dia va ser el cor del imperi Hitita entre el 1800-1200 a.C , després va estar un reialme independent i posteriorment un  enorme província romana citada a la Bíblia i refugi dels primers cristians. Està formada per roca volcànica piroclàstica modelada per la erosió durant mil·lennis, creant formes totalment peculiars.

P1080764-1

Nosaltres vam reservar hotel a Göreme, el Sultan Cave Suits, un hotel amb un personal excel·lent que ens ha ajudat en tot el que necessitàvem,  el nostre contacte ha estat Hasan una persona totalment entregada i que a demes parla una mica de Castella. Nosaltres vam estar en una habitació normal: la 326 gran i amb un bany molt correcte. La Dolors va estar en una habitació cova, i no se si la seva experiència ha estat massa positiva, però per gustos hi han els colors. El restaurant magnífic.

P1080478-1

P1080501-1

Goreme compta amb mes de 360 esglésies rupestres excavades a les roques, i reunides amb una mena de complexa que s’anomena Museu al aire lliure, estña situat al centre del poble.

P1080635-1

P1080700-1

Esglésies al Museu al aire llibre.

P1080558-1

Un altre de les activitats mes conegudes es el fet de volar amb globus, que cada mati cobreix el cel de Goreme.

P1080755-1

Ciutat subterrània de Derinkuyu, te set nivells cap a les profunditats de la terra. Se utilitzava com refugi quan la població era atacada podien estar amagats fins a 6 mesos.

P1080761

Uçhisar.

P1080571-1

Un paisatge magnífic, el vall Güvercinlik (valle de la Paloma), uneix Uçhisar amb Göreme, i està ple d’uns colomers multicolors. Nosaltres vam fer la travessia que dura mes o meny 2 hores anar i tornar, amb una mica de patiment, be quan dic nosaltres tindria que dir “jo”, ja que per variar no m’havia posat les bambes i anava amb unes sandàlies, així que mes que caminar vaig fer una mica de patinatge…….. El paisatge val la pena.

P1080773-1

Be en resumen han estant 10 dies magnífics a la companyia del meu marit i d’una bona amiga, amb un país amb contrastes i una olor a canyella i mar que deixa un bon regust de boca i ganes de tornar.

P1080345-1

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges per el mon. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Viatge a Istanbul i la Capadòcia.

  1. Angeles González ha dit:

    Me ha encantado recordar este viaje que hicimos hace 10 ó 12 años, siempre digo que por lo menos Estambul es un viaje imprescindible y obligado, la primera vez que fuí a Estambul hace 40 años y siempre con ganas de volver, ahora mismo volvería, lo que pasa es que hay muchos más sitios en el mundo para visitar, pero me quedo con las ganas.
    Besitos, Angeles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s