Avui toca una recepta que etiquetarem “baixa amb calories” i a demés d’aprofitament de la producció del nostre hort, mongetes, tomàquets, cebes i herbes aromàtiques.
Les mongetes verdes o tendres, són una de les verdures més versàtils i completes, a l’hora d’aportar nutrients al nostre organisme a demes de la seva baixa aportació calòrica. A casa es una de les verdures que mes ens agraden, sobre tot bullides amb una patateta.
És una planta originària de les zones tropicals d’Amèrica del sud i central. Se sap que ja era cultivada fa 10.000 anys per les civilitzacions precolombines. A partir de principis del segle XVI es va portar a Europa i arreu del món.
Es una de les hortalisses més importants, a l’hora d’aportar nutrients essencials a l’organisme, en realitat pertany a la família de les lleguminoses, però consumida verda l’assimilem a la verdura.
Tenen un escàs valor calòric, menys de 30 kcal per 100 g, ja que el 90% del seu pes és aigua.
És una verdura rica en proteïnes, fibra, vitamines A i E i minerals com el calci, el magnesi, el potassi i el ferro. Té fama de reduir el colesterol gràcies al contingut en fibra soluble i prevenir el càncer pel seu contingut en antioxidants.
En el camp de les vitamines també es rica en vitamina C i també es rica amb àcid fòlic (B2, B6 I B9) essencials per als glòbuls blancs i vermells.
Efecte diürètic i depuratiu: la mongeta tendra és rica en potassi i pobra en sodi; aquest equilibri de minerals afavoreix la diüresi i, per tant, elimina l’excés de líquids de l’organisme.
També te un efecte antienvelliment: la fibra i els antioxidants presents en la mongeta tendra la fan un aliment molt interessant a l’hora de prevenir l’envelliment de l’organisme.
Ingredients per 4 persones.
- 1 quilo de mongeta perona.
- 5 tomàquets madurs.
- 2 cebes tendres.
- 3 dents d’alls.
- 2 cullerades d’oli d’oliva verge.
- sal i pebre.
- 2 fules de menta.
- Un pessic d’orenga i una branqueta de romaní.
Temps d’elaboració.
15 minuts.
Elaboració.
- Primer de tot tallem la ceba tendra en daus petits i els tomàquets, que primer tindrem pelats. Tallarem les dents d’alls a rodanxes.
- Posem dos cullerades d’oli en una paella, afegim la ceba i els alls, donem un parell de voltes i posem els daus de tomàquets, afegim la menta i les herbes aromàtiques, salpebrem. Un parell de voltes mes i retirem del foc.
- Ara preparem les mongetes, les rentem i tallem la cua de la mongeta que s’enganxa a la planta. Després les tallem de forma transversal, amb la mida que mes us agradi.
- Per bullir les mongetes posem aigua amb sal en una cassola i quan començar a bullir aboquem les mongets. Les deixem bullir sense tapar la cassola a foc fort, uns 10 o 12 minuts, de manera que quedin al dente i amb un color verd viu.
- Una vegada bullides les trèiem del foc i escorreguem .
- Per muntar el plat, posarem les mongetes al centre del plat i a sobre el sofregir de ceba i tomàquet. Decorem amb una fulla de menta i a taula.
Un plat ben senzill, peró boníssim, un gran sopar!
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Mongeta tendra amb tomaquet. | Celler-Adocse