Seitons amb vinagre.

P1080800

Hi ha algun aperitiu mes tradicional que uns seitons amb vinagre, acompanyants d’una cerveseta o un vermutet??. Es d’aquells plats que sempre he vist fer a casa, la mama preparava un bon tàper i els guardava a la nevera, ja que el meu pare li agradaven no solament amb el vermut si no molts dies d’estiu per sopar, amb una mica de pa i una bona amanida de tomàquet.

Els seitons es pesquen bàsicament al Oceà Atlàntic i Mar Mediterrani. Anualment, a l’estiu, es realitza al golf de Lleó l’anomenada Campanya de l’Anxova, en què embarcacions de tot el Mediterrani espanyol i francès efectuen grans captures d’aquesta espècie destinades principalment a la indústria.

Jo normalment els amaneixo amb all i julivert i una mica de pebre blanca o negra, però també queden molt bons amb una mica de pebre vermell, així que ho deixo al vostre gust.

P1080782

Valor nutricional.


Peix blau, important en el contingut de vitamina D, vitamina B6, seleni, vitamina B3, iode, proteïnes, àcids grassos poliinsaturats, vitamina B2, aigua, colesterol i vitamina B12.

Ingredients.

  • 300 g de seitó fresc.
  • 300 ml de vinagre de vi blanc.
  • 1 cullerada de sal.
  • Aigua freda.

P1080788

Per amanir.

  • oli d’oliva verge extra.
  • all i julivert trinxat.
  • pebre negre.

P1080789

Temps d’elaboració.

  • 48 hores de congelació.
  • 4 hores i 15 minuts de maceració.

P1080798

Elaboració.

  1. Per netejar els seitons els posem sota un rajolí d’aigua de l’aixeta, traiem el cap i estirem. Amb els dits obrim els seitons en dos lloms i traiem la raspa central. Els rentem sota l’aixeta d’aigua i els posem en un escorredor.
  2. Anem posant els filets en un taper i els cobrim amb aigua molt freda, o be amb aigua amb gel i els deixem a la nevera uns 15 minuts.
  3. Passats els 15 minuts escorrem els filets del aigua, els tornem a posar en un taper, i els posarem al congelador unes 48 hores, per el tema de l’anisakis. Jo fins fa poc, aquest pas no el feia, però ja fa un temps que es parla de la perillositat de consumir seitons en vinagre que no hagin estat congelats, així que per si “les mosques” millor passar per aquest pas.
  4. Una vegada descongelats, posarem en un bol el vinagre blanc i afegim la sal. Ho remenem be perquè la sal es dissolgui i cobrim els seitons amb aquesta barreja.
  5. Deixem adobar els seitons durant 4 hores al frigorífic, contra mes temps els deixeu, agafaran mes o menys gust a vinagre.
  6. Passat aquest temps, traieu-los i escorreu-los fins que estiguin el màxim de secs.
  7. Si els teniu que servir immediatament els posem en un plat per servir o en un recipient i els cobrim amb els alls i julivert ben picats, una mica de pebre blanc i un raig d’oli.
  8. Si voleu guardar-los per un altre dia els guardeu al frigorífic amb un bon raig d’oli i tapats.

P1080801

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants, Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Seitons amb vinagre.

  1. pepi ha dit:

    bon dia,

    només una pregunta. al pas nº 3 prepares el vinagre amb la sal.
    i al pas 4 fiques al congelador el seitó. deixes durant aquestes 48 hores preparada la barreja de vinagre i sal???
    a la nevera o fora???
    gràcies,

    • Perdona Pepi, es un error meu estan els passos invertits, primer congelo els filets de seitó i quan els tinc ja fora del congelador i descongelats, preparo la barreja de vinagre i sal. Ja ho he corregit al bloc. Gracies per seguir el bloc, i et desitjo que passis un estiu perfecta. Ja em comentaràs com t’han sortit.
      Un peto molt fort.

  2. Retroenllaç: Seitons amb vinagre. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.