Amanida de llenties Beluga.

P1070942

Fa uns dies donant un passeig per Terrassa i de camí a cada del meus fills, vaig entrar a una botigueta que m’agrada molt “Sabors a Miquetes”, després de repassar els sacs de llegums hem vaig decidir per les llenties Beluga o caviar, i un parell de quilos de farina d’espelta.

Sabors a Miquetes es una botiga com les d’abans, amb llegums a granel, farines, fruits secs etc. La botiga esta al carrer Galileu, 119, si viviu a Terrassa aneu a fer una visita i ja hem direu que us sembla.

Un plat de llenties sempre be de gust, al hivern per anima el cost res millor que un bon plat de cullera i al estiu perquè es fàcil de preparar i refrescant, res com una amanida freda de llenties, així que avui m’he decidit per fer una “Amanida de llenties beluga”.

Les llenties beluga, s’anomenen així per la similitud del seu aspecte amb el caviar, per tots aquells que potser no les coneixeu, es una llentia petita i arrodonida de color negre, que s’utilitza per a amanides i sopes. Com curiositat, he llegit que té una proporció de proteïnes més gran que la resta de varietats de llenties.

P1070924

Una mica d’història.

Les llenties són un dels aliments més antics dels que tenim notícia. Els arqueòlegs han trobat llenties que daten de fa gairebé 11.000 anys a Orient Mitjà –Turquia i Síria– encara que es creu que el seu cultiu no va començar fins fa entre set i nou mil anys a la zona d’Israel. Herodot (geògraf i historiador grec) parla d’inscripcions egípcies que daten de l’any 2.200 abans de Crist i que estipulaven l’alimentació que havien de rebre els obrers que treballaven en les piràmides: pa, cervesa, cebes i llenties.

D’Egipte van passar a Roma, on s’acostumava a consumir-les estofades. El poeta Virgili les va lloar a les seves Geórgiques i pel que sembla la llentia era el plat principal dels sopars funeraris, ja que tenien una curiosa condició, segons Apiano d’Alexandria, “Al menjar llenties d’Egipte, l’home es torna alegre i divertit”. Amb això els romans pretenien alegrar als deprimits i desesperats durant els sopars de duel familiar. El seu consum es va implantar ràpidament a Europa, Etiòpia, Afganistan, nord de la Índia i Pakistan. Les llenties han tingut un lloc predominant al món mediterrani i fins i tot a la història sagrada, ja que són citades en diverses ocasions a l’antic Testament (Esaú, nét d’Abraham, va vendre la seva primogenitura a Jacob per un plat de llenties).

P1070921

Valor nutricional.

Les llenties es recomanen a les dietes d’aprimament pel poder saciant de la seva fibra, el seu baix contingut en lípids i perquè ajuda a eliminar líquids (pel seu contingut en potassi) i afavoreix el trànsit intestinal. D’igual manera s’aconsellen per reduir el colesterol.

Els seus aminoàcids regulen el correcte funcionament de l’organisme, ajudant a renovar les nostres cèl·lules així com a cuidar del nostre pèl, pell i ungles. Altres propietats nutritives de les llenties les trobem en l’aportació de vitamines del grup B (B1, B2, B3 i B6) que tindran cura del nostre sistema nerviós. Així mateix cal destacar la seva aportació en ferro, potassi, fòsfor, sodi, magnesi, manganès, coure, calci o altres vitamines com la C, E, així com àcid fòlic (la deficiència del qual pot ocasionar que apareguin símptomes de depressió o mal humor). Pel seu alt contingut en seleni són antioxidants i protectores enfront dels radicals lliures, responsables de l’envelliment i alguns càncers.

P1070934

Ingredients per 4 persones.

Per bullir les llenties.

  • 350 g de llenties beluga.
  • 2 fulles de llorer.
  • sal.

Per la amanida.

  • 100 g de formatge Feta.
  • 100 g de nous.
  • 50 g de panses.
  • 2 tomàquets.
  • 2 ous durs.
  • 200 g de tonyina.
  • Oli d’oliva.

P1070926

Temps d’elaboració.

45 minuts.

P1070936

Elaboració.

  1. El primer pas es posar a bullir les llenties, normalment les poso en remull la nit anterior, però aquesta vegada no ho he fet i s’han fet molt ràpid. Posem les llenties en una cassola i afegim aigua(normalment es posa el triple d’aigua que de llenties) depurada o mineral, les dos fulles de llorer i posarem a bullir a foc lent durant uns 35 minuts.
  2. Quant faltin uns 5 minuts per estar llestes afegim la sal,  deixem els 5 minuts  i les escorreguem.
  3. Mentre estan bullint les llenties anem preparant el acompanyament de la amanida:
  4. Posarem a bullir els 2 ous fins que estiguin durs, uns 10 minuts. Els refredem ambaigua, els pelem, tallem a trossets i els col·loquem en diferents bols, jo he fet servir una safata per aperitiu que te diferents compartiments i es molt pràctic.
  5. Posem al costat la tonyina que pot ser amb oli o al natural.
  6. Tallem els tomàquets a trossos i ho col·loquem al costat de la tonyina.
  7. Tallem a trossets el formatge Feta.
  8. Les nous i les panses les poseu en bols.
  9. Posem les llenties que teníem bullides en un bol i les presentem a taula, juntament amb tot el acompanyament per que cadascú ho prepari al seu gust.
  10. Una vegada al plat posarem per sobre un raig d’oli d’oliva arbequina o podem preparar una vinagreta, amb oli, sal, pebre i vinagre.

P1070941

 

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Cuina baixa en calories, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s