Pollastre farcit amb poma i prunes.

P1070872

Fent memòria tinc que dir que la meva relació amb el pollastre ha estat plena de alts i baixos. De petita era una entusiasta, suposo que la raó era la insistència de la meva mare amb el preu tant carn que tenia.

Ja de gran, va ser el pediatra dels meus fills, el Dr. Bruna que va començar a conscienciar-me de que era un aliment del que no es tenia que abusar ja que se estaven criant massivament i estaven sent alimentats amb productes que contenien hormones, amb el perjudici que això comportava per la salut dels nens, ostres tal com sona, li vaig agafar mania. En de pensar que antigament i fins fa uns any en que ja no es crien pollastres si no que es fabriquen, fer un àpat amb pollastre era tot una festa, era un plat que només es podia degustar a les grans festes o com a culminació de les feines del camp, com el segar i el batre.  Tradicionalment l’aviram era propi de clergues i de gent rica, o bé d’ocasions especials.

I en una tercera fase vaig decidí menjar solament pollastre de pagès, que no vol dir ecològic, però que sense dubte es molt mes bo que el pollastre normal,  els encarregava a la Sra. Mercè una pagesa que els criava a Bigues amb molt carinyo.  En la actualitat mengem de tant en tant, però quan ho fem el compro al mercat al meu amic Jaume i sempre ecològics.

P1070851

Així es pot dir que els pollastres i jo hem generat una relació, podríem dir, d’enteniment, jo els tracto amb respecte, comprant un pollastre que ha estat criant com es mereix, i ell ens obsequia amb una carn saborosa i contundent, no como els seus germans pobres que quant els menges no saps si es pollastre, peix o alguna altre cosa.

Mentre el cuino i l’estic entatxonant el farcit ja sabeu per a on, li recordo que el seu preu esta pels núvols i que ja podia moderar-se una mica, clar que no es cosa seva, però algú ho tenia que dir !!!!!

Podem farcir-lo del que vulguem, el clàssic català, amb carn picada, prunes, poma i pinyons, amb formatge, que li dona un toc untuós, amb carn, pebrot vermell i ou dur, etc………… I no digueu que un bon pollastre, farcit i fet al forn, amb unes verdures o unes patates i acompanyants de una bona amanida, no es un be de deu……………….

P1070854

Que sabem del pollastre.

Un pollastre ecològic ha de viure com a mínim 81 dies, el deixen descansar sense llum artificial unes 8 hores i esta l’aire lliure durant el dia i sota cobert de nit, però amb sortida al exterior. S’han d’alimentar amb pinso ecològic, no poden ser medicats i esta clar que l’alimentació forçada esta prohibida, es per això que els seu creixent es mes lent i natural. Totes aquestes normes estan certificades per l’organisme de control.

El pollastre de pagès, es un animal que campar a l’aire lliure, però normalment no s’alimenten amb pinsos ecològics, el problema es que no hi ha un organisme de control que certifiqui aquest tipus de producció.

El pollastre convencional, sense cap altra nom més que el de pollastre, son animals que viuen en grans granges, totalment apinyats, estan en llum artificial 24 hores perquè d’aquesta manera estiguin menjant contínuament, es el que es diu alimentació forçada, el seu aliments es  tractat habitualment amb antibiòtics i són sacrificats als 40 o 45 dies del seu naixement. Sobre aquest tema queda pendent fer una entrada, ja que hi ha molt que parlar de com es crien un animals que representen una part molt important de la dieta al mon.

Ingredients per 6 persones.

  • 1 Pollastre de criança ecològica o de pagès.
  • 1 poma Golden.
  • un grapadet de pinyons.
  • unes 10 prunes sense pinyol.
  • Una tasseta de Porto.
  • Un got petit de whisky.
  • 1 got de brou.
  • 1 ceba grossa.
  • 1 cap d’alls.
  • Una branca de romaní.
  • 1/2 llimona.
  • Dos patates kennebec.
  • Sal i pebre.

Temps d’elaboració.

1 hora i 30 minuts.

P1070858

Elaboració.

  1. Primer de tot posem en remull les prunes amb el Porto, pelem i tallem la poma a daus petits.
  2. Renten el pollastre, el salpebrem per dintre i per fora, i anem farcint-lo amb la poma, els pinyons, els tomàquets secs, tallats a tires i les prunes escorregudes del porto.
  3. Tanquem el pollastre amb un parell d’escuradents i el posem en una safata de forn, tirem per sobre del pollastre el suc de la mitja llimona, un raig d’oli i el posem al forn que tindrem preescalfat a 200º.
  4. Deixem un 10 minuts, perquè es dori la pell,  baixem el forn a 170º, tirem el Porto per sobre i deixem fer uns 20 minuts mes.
  5. Posarem el got de brou a la safata, tirarem el whisky per sobre del pollastre, afegim el cap d’alls sencer, les cebes senceres i la branca de romaní. Tornem a posar la safata al forn i deixarem fer 60 minuts, anant sucant de tant en tant  el pollastre amb el suc de la safata. Depenent del forn que tingueu, si veieu que us queda massa daurat el podeu tapar-lo amb paper sulfuritzat.
  6. Uns 30 minuts abans de apagar el foc, afegirem a la safata les patates tallades a rodanxes no massa fines salpebrades.
  7. El pollastre ha de quedar ban daurat per fora però melós per dintre. Us asseguro que queda boníssim, el contrast del dolç de la poma i les prunes amb la textura del pollastre es un èxit assegurat.

P1070873

 

 

 

 

 

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Pollastre farcit amb poma i prunes.

  1. Retroenllaç: Idees de menú pel sopar de la Nit de Nadal. | Al caliu de la cuina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s