Revetlla de Sant Joan 2014.

 

P1070716

Ha arribat la revetlla de Sant Joan, una nit màgica, de coets, focs, coques, música i balls………Nosaltres ho celebrem a casa amb la família i amics, ja fa potser uns 25 anys que ho fem així, i ho passem  d’allò mes be. Vam començar a celebrar-lo a la casa de Bigues, ens reuníem la família i uns amics, al voltant de una foguera. Després vam seguir celebrant-lo a la casa de les Fonts, ja es vam afegir mes amics i cada un portava un plat, que degustàvem entre tots. Fa uns anys vam començar a preparar   monogràfics per que tothom vingui disfressat segons el tema escollit, de romans, d’indígenes, del Oest, de hippies etc……….

P1070703

La meva filla i la seva avia 89 anys ……….

Aquest any hem pensat dedicar la nit a la Gastronomia, els convidats vindran guarnits de cuiner i farem un concurs de pinxos i un tast de vins. Per el menú nosaltres prepararem el pica pica i unes amanides i cada parella portarà una safata de 25 pinxos, como mínim per que tots puguem tastar-los i votar-los. Es donaran tres premis, per els millors pinxos, al millor sabor, al mes original i  a la millor presentació, son uns 25 amics així que la diversió està assegurada.

P1070717

Una mica d’història.

La nit de Sant Joan és la nit més màgica de l’any. Els orígens d’aquesta celebració solen relacionar-se amb les festes que civilitzacions molt antigues realitzaven amb l’arribada del solstici d’estiu. Les fogueres semblen estar relacionades amb ritus en honor al sol. El foc, representat en les fogueres, esdevenia l’element que donava força al sol, que després d’haver arribat al zenit començava un nou període que marcava pausadament la seva davallada.

Existeixen rituals d’aquesta nit per a guariments, com fer desaparèixer berrugues o curar nens nounats ‘trencats’, un ritual que s’ha celebrat fins uns quaranta anys enrere, quan es van generalitzar les operacions d’hèrnia a nadons. La Nit de Sant Joan va lligada a la fertilitat dels camps i dels animals i també és la nit per rendir culte als genis de la natura, a les dones d’aigua, als follets i als éssers de la mitologia popular. Per a tots ells, i també per a les bruixes, aquesta és la nit principal del seu cicle.

P1070734-1

La Meritxell i la Sandra.

Malgrat que molts d’aquests costums ja no existeixen o passen desapercebuts, la Nit de Sant Joan reuneix un seguit d’elements tradicionals, que segueixen tenint vigència:

L’aigua es considerada font de virtuts i garantia de vida, té poders curatius durant aquesta nit. Els romans ja prescrivien el bany de nit del solstici per evitar futures malalties.

Les fogueres són l’indiscutible foc que entronca directament amb el sol, l’acte més popular de la diada. No fa masses anys a pobles i ciutats es reunien tota mena d’andròmines velles, que s’anaven apilant per poder cremar-les. La pirotècnia és la sofisticació del joc amb el foc, derivada dels jocs amb focs grecs o les falles que encara es fan als Pirineus. Juntament amb les fogueres, són un element controvertit i amenaçat amb prohibicions.

P1070722

Els nostres nebots, Joan i Xavier, dos cuiners una mica entremaliats, però molt simpàtics.

La coca, l’element gastronòmic de la festa, ha derivat dels tortells amb ous a les actuals coques de fruita, de pinyons o de llardons. No totes les coques que es consumeixen aquesta nit són dolces; també hi ha les de recapte, amb ingredients salats, i de tonyina, com en certes zones del País Valencià.

Les plantes, aquesta nit, tenen virtuts guaridores i serveixen per als més diversos remeis. Aquest és un dels costums populars que s’han anat esvaint, si bé encara hi ha herbolaris que cullen herbes la nit del solstici. La màgia de les plantes aquesta nit es deu al procés de fotosíntesi, accentuat perquè es tracta de la nit més curta de l’any.

P1070711

La meva jove i el meu net Joel, maquíssims………

Concurs de pinxos.

Sobre les 21 h tots els amics han anat arribant a casa amb les safates plenes amb les seves creacions, ha estat magnífic. Els hem anat col·locant a la taula i al voltant de la piscina, al veure aquest espectacle,  tinc que dir que tenim una família i uns amics molt especials, gracies per ser com sou……………

Amb aquesta entrada us aniré ensenyant de forma global tots els pinxos que s’han fet i els seus creadors, mes endavant aniré fent entrades amb les receptes dels pinxos.

Comencem amb la recepció, atesos per un professional, el meu cunyat Miquel, una persona molt especial.

P1070714

Després arriba la presentació dels pinxos:

P1070754

Mini Canelons de Ceps i foie : presentat pels amfitrions Emi i Salomó. 

Pinxo de bacallà confitat amb mussolina d’alls: Presentat per Emi i Salomó.

P1070755

Gildas amb anxoves, olives, pebrots vermells i bitxo: Presentat per Edurne i Miquel.

P1070758

Cocodrils amb cavalla : Presentat també per Miquel i Edurne.

P1070759

P1070760

Canyes de Pernil i formatge de cabra amb salsa de peres: Presentat per Klodjana i Marc.

P1070761-1

Això si que es portar les quatre barres al pit………..

P1070762-1

Bombetes amb verdures i all i oli: Presentats per Joan i Ana.

Minibrioxos amb melmelada de tomàquet i sardina marinada: presentats per Joan i Ana (per error no vam fer les fotos).

P1070763-1 P1070764-1

Coca i anxoves de L’escala: Presentat per Mercè.

P1070770-1 P1070771-1

Camperols de Cardedeu: Presentat per Nuria i Joaquim.

P1070768-1 P1070769-1

Rosa: Torradetes amb formatge, salmó i ous de salmó: Presentats per Ricard.

P1070772 P1070773-1

Canapès de Brioix amb pernil i formatge: Presentats per Josep i Isabel.

Arribat aquest moment i per intentar fer una mica la digestió, vam fer el tast de vins: vam preparar 3 ampolles tapades, de tres denominació d’origen, Penedès, Terra alta i un Montsant. Els sommeliers van tenir que esbrinar quin era quin. I amb la nostre sorpresa, ho van aconseguir 5 concursant o sigui 5 guanyadors, aquí us poso algunes fotos.

P1070789-1

Les ampolles del tast i les magnifiques copes……..

P1070777

P1070776

El Joaquim degustant el vi, serà un Penedès o que??…………

P1070779-1

Les sommeliers concentrades……..

P1070781-1

Dos dels guanyadors, menys mal que la mà tapa les parts intimes……..

Seguim amb la presentació dels pinxos:

P1070765-1

Totes les mirades del gènere masculí anaven al davantal, no se perquè?????

P1070766-1

Krakoswis: Preparat per Daria i Xavi.

P1070790-1 P1070791-1

Cassoles d’alvocat i gules: Preparats per Ana i Joan.

P1070803-1 P1070804-1

 Pinxo de pa amb tomàquet i pernil: Preparat per Sebastià.

P1070797-1 P1070798-1

Culleretes d’ou filat i botifarra negra: Preparats per Gilma i Enric.

P1070801-1 P1070802

Pinxo de galeta salada amb formatge i carn fumada helvètica: presentada per la Gilma i Enric.

P1070795 P1070796-1

Pinxo de formatge i codony: Presentat per Sandra.

Cassoletes de avocat: Presentat per Sandra però que no vam fer la foto, ostres quin fallo…….

Que us sembla veritat que son magnífics, ha estat una nit màgica de veritat i la màgia no l’ha portat ni el foc, ni els coets, ni la coca, la màgia realment és el fet de tenir persones com vosaltres al nostre costat. Gracies i comencem a pensar en la revetlla de l’any que be………………..

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Tradicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Revetlla de Sant Joan 2014.

  1. Maria Alba Brucart ha dit:

    Això si que és una revetlla!!! Bons amics i bon menjar. Felicitats!

  2. Carme ha dit:

    Va ser molt bona idea! Tot era boníssim! Moltes gràcies!

  3. Ricard ha dit:

    Una mooolt bona idea, crec que ho haureu de repetir, va ser divertit, i una petita col·laboració de tots.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s