Truita de seitons.

P1070505

Segurament no podria comptabilitzar quantes truites de xanguet o de seitons, haurem arribat a menjar a casa quan era petita, sobre tot per sopar, acompanyada amb unes llesques de pa amb tomàquet.

La veritat es que m’agrada molt el seitó tant passat per farina i fregidet, salat i preparat com anxova o com avui en truita.  Ahir vaig comprar un seitó petit que es ideal per aquest plat, barrejats amb uns alls tendres i una mica de julivert. Quan comprem el seitó ens en de fitxa que no estigui trencat, ha de estar sencer, amb la carn dura i el color ben brillant, descarteu aquells que estiguin massa tous i amb un color de pell opac.

Es un plat senzill, ràpid de fer, sà, econòmic, bo i una manera diferent de menjar peix, a demes, ara estem en temporada tant del seitó com de la sardina, així que es moment de aprofitar per consumir-los, no us sembla?. P1070489

Valor nutritiu.

El seitó és un peix blau, de mida petita, normalment viu a més de 100 metres de profunditat i s’alimenta de plàncton, larves de mol·luscos i petits crustacis.

El seitó conté greix omega 3 ja que el plàncton del qual s’alimenta també és molt ric en aquest tipus de greix. L’omega-3 té nombrosos beneficis, entre altres cal destacar la reducció del nivell de triglicèrids, un dels tipus de greix que circula per la sang i que si es elevat afavoreix l’arteriosclerosi i les malalties coronàries.

Els greixos del seitó actuen reduint els nivells de colesterol LDL, també eviten la progressió de l’arteriosclerosi i disminueixen la tendència a la trombosi. Això es deu al fet que redueix els nivells de fibrinogen, la proteïna de la sang encarregada de fer els coàguls. S’ha vist que dosis moderades o altes d’omega 3 són d’ajuda en la colitis ulcerosa, la malaltia de Crohn i fins i tot l’artritis reumatoide, pel seu efecte antiinflamatori. També s’ha comprovat que aquest tipus de greix redueix la pressió arterial. i la viscositat de la sang.

Pel que fa al mercuri, el seitó és dels que menys en conté, perquè al no ser un peix adult no n’ha pogut acumular gaire. En aquest sentit seria més convenient que altres peixos blaus de mida més grossa. A més, si es consumeix sencer, amb l’espina i tot, resulta ser molt ric en calci.

P1070490

Ingredients per 2 persones.

  • 1 quilo de seitons.
  • 4 ous.
  • 2 dents d’alls.
  • 1 branqueta de julivert.
  • oli d’oliva.
  • sal.

P1070491

Temps d’elaboració.

10 minuts.

P1070496

Elaboració.

  1. En primer lloc netegem bé els seitons, els trèiem el cap i els obrim per la meitat.
  2. Tallem els alls tendres a trossos i reservem
  3. També podeu fer servir alls secs, tallats a rodanxes.
  4. Deixem preparat el julivert tallat.
  5. Debatem els ous en un bol, posem sal i reservem.
  6. Posem al foc una paella amb una mica de l’oli i quant està calent aboquem els alls tendres, deixem uns 2 minuts, afegim els seitons i el julivert. Deixem fer a foc lent uns 3 minuts mes, (pensem que el seitó es fa amb molta rapidesa i no es necessari deixar-los massa temps al foc) els afegim al bol amb els ous debatuts ho barregem i rectifiquem de sal.
  7. Posem un altra paella al foc amb la cullerada d’oli i tirem la barreja d’ous i seitons.
  8. Deixem fer la truita perquè qualli bé, la girem i deixem fer per l’altre costat.
  9. Retirem del foc i la podem servir. Es pot acompanyar amb una amanida, de tomàquet, ceba i alvocat o com mes us agradi. Si la serviu com plat únic per sopar, queda exquisida acompanyada amb unes llesques de pa torrat i sucat amb tomàquet i un xic d’oli.

P1070499

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Ous, Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Truita de seitons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s