Aquest cap de setmana m’he dedicat a netejar i guardar els bolsos d’hivern i treure de les bosses els d’estiu, i sorpresa!!!! al revisar el que sempre porto quant viatgem, he trobat un paper doblegat dintre (això sempre en fa molta il·lusió, es com retrobar un tros de passat que no recordes), al llegir-lo, no es un mapa del tresor però quasi, es una recepta del viatge que vam fer a New York, “Macaroni & Cheese”. Al llegir la nota m’ha vingut a la memòria els dies tan magnífics que vam passar en aquesta ciutat.
Un dels dies que vam parar per descansar els nostres pobres peus, ens van entaular en un restaurant italià, el restaurant estava en un edifici d’aquells amb totxanes vermelles i un rètol lluminós. Després de mirar i remirar la carta, vam demanar un plat de pasta i vi.
Mentre el meu marit i jo estàvem comentant el que havíem vist durant el mati, la senyora que estava a la taula del costat es dirigies a nosaltres amb un castellà bastant bo i ens pregunta si son catalans, contestem que si, i ella ens explica que ha estat a Barcelona dos o tres vegades de vacances, que es d’Atlanta però que fa quasi 50 anys, de fet des de que es va casar, que vivia a New York, els seus pares eren mexicans, que van arribar a EEUU de una forma il·legal i que sense dubte tenien histories per escriure un llibre. La seva mare havia estat cuinera en una casa important en Atlanta.
Al comentar-li que jo escrivia un bloc de cuina, es va oferir ha donar-me una recepta típica que li havia ensenyat la seva mare i ella feia molt sovint, “Macaroni & Chesse” o “Mc & Chesse”, de fet en va donar dos versions, una amb formatge, llet i ou que es la que feia la seva mare, segons ella es la típica dels estats surenys, i l’altre amb formatge i beixamel que es la que es fan a New York. El tipus de macarrons que fan servir no son els típics que fem servir a casa nostre, a EEUU els anomenen elbow macaroni, “macarrones codó”.
Davant de la possibilitat de prendre nota de una recepta explicada per una oriünda del país, vaig demanar una fulla de paper al cambrer i vaig anotar les receptes tal com les relatava, amb apunts gastronòmics inclosos, segons ella moltes vegades a alguns restaurants afegeixen, ceba, pebrots o beicon i això es un pecat…………
Ella en repetia: “ Els macarroni solo llevan, queso, huevo, Leche o beixamel, nada mas, por eso son Macarroni and chesse…………………
Segons he llegit, aquesta recepta apareix per primera vegada als llibres de cuina italiana al segle XIV i es al 1802 quan el president Thomas Jefferson els serveix a la Casa Blanca.
Els ‘mac and cheese’ han estat part de la dieta dels estatunidencs juntament amb les hamburgueses o les salsitxes.
Axi, fent cas de la nostra simpàtica amiga, avui faré la de llet i ou, i deixo la de beixamel per un altra ocasió. Bé després d’aquesta historia, anem a la cuina……………….
Ingredients per 4 persones.
- 300 g de macarrons amb forma de colze, jo com no he trobat he fet servir uns torciglioni petits.
- 25 g de mantega.
- 3 ous sencers.
- 300 ml de llet.
- 250 g de formatge cheddar.
- 50 g de parmesà (el parmesà es collita pròpia, ja que a la recepta original sol es posava cheddar).
- Nou moscada.
- Sal i pebre.
Elaboració.
-
Primer de tot posem una cassola gran amb força aigua i una mica de sal, al foc. Quan comença a bullir tirem els macarrons que tindrem preparats, depenent de la mida i del tipus de pasta que feu servir han de bullir mes o menys, jo els he deixat uns 10 minuts. (normalment els temps està indicat en el paquet). A mitja cocció els rectificarem de sal.
-
Mentre bullen, encenem el forn a 180º. Seguidament barregem en un bol els ous sencers i la llet, salpebrem, posem un xic de nou moscada i batem amb un batedor de ma. Reservem.
-
Ratllem els formatges, jo en aquest cas els he comprat ratllats. Reservem.
-
Una vegada passats els 10 minuts colem els macarrons.
-
En un recipient o be en una safata de forn ben sucada amb la mantega, posarem una primera capa de macarrons i a sobre repartim el formatge, tornem a posar una altra capa de macarrons i tornem a posar formatge, acabem amb una altra capa de macarrons i per últim una altra de formatge.
-
Tirem per sobre la barreja de ous i llet per sobre, tapem la safata amb paper d’alumini i posem al forn uns 45 minuts. Al tapar-los amb paper d’alumini aconseguirem que es facin, però no quedin gratinats.
-
Una vegada fets els traiem del forn i ràpidament posarem un capa de formatge per sobre, tornem a tapar amb el paper d’alumini, i deixem reposar uns 10 minuts fora del forn, perquè el formatge es desfaci i quedi impregnant amb els macarrons.
Segur que es desfan a la boca, aquests rigatoni.
Aquest recepta caurà segur!
Retroenllaç: Macaroni & Cheese. | Celler-Adocse