Turbó amb allada.

P1060895

Turbó, Turbot, Rémol o Rom, amb tots aquests noms es coneixa aquest peix, jo l’he enomeno Turbó. El vaig comença a comprar fa uns anys, encara que no era un peix habitual als mercats. Aixo si, des de el dia que el vaig provar soc una forofa de aquest “animalo”.

Als nostres mercats trobem turbots petits de ració, que estan be, però tenen poca carn i molta espina, si no us agrada tanta espina, es millor comprar-lo quant el trobeu de una mida mes gran.

Si us molesten les espines, podeu demanar a la peixatera que us faci filets d’aquesta manera es mes fàcil de menjar.

P1060886

Hi ha una novel·la escrita per Gunter Grass Premi Nobel de literatura el 1999 anomenada “El Rodaballo” en què un exemplar de turbot, en la prehistòria, va decidir deixar-se pescar per un home i, a canvi del seu alliberament, es va comprometre a ajudar al gènere masculí a combatre la dominació femenina, només acostar-se al mar i cridar, ell apareixeria per donar consells a l’home.

El Turbo es un peix blanc i d’aigua salada, te una forma plana semblant al llenguado, però mes ample. Viu sobre els fons marins habitant entre els 10 i els 200 metres de profunditat. No té escates, la pell del llom es de un to gris i la part de a vaig te un color blanquinós.

Durant els dos primers anys viuen prop de la costa, amb més edat es van a zones mes profundes. Aconsegueixen la maduresa sexual quan mesuren 15 cm (mascles) i 20 cms (femelles). Pot arribar a posar 9 milions d’ous que després es convertiran en larves pelàgiques. S’alimenta d’altres peixos bentònics, de fons.

P1060887

Temps d’elaboració.

35 minuts.

P1060889

Ingredients.

  • 750 g  de turbó.
  • Brou de peix.
  • 1 cap d’alls.
  • 3 tomàquets.
  • 2 patates Kanabec.
  • 1 culleradeta de pebre vermell.
  • Oli d’oliva.
  • Sal.

Per la picada.

  • 3 dents d’alls.
  • julivert.
  • 2 llesques de pa fregit.
  • 1 grapat d’avellanes.

 

Elaboració.

  1. En aquest cas he demanat a la peixatera que en talli el turbo en 4 trossos. Tallem el cap d’alls a rodanxes i preparem la picada, aixafant en un morter els 3 dents d’alls, el julivert i les llesques de pa fregit.
  2. Es posa una cassola de ferro al foc amb un raig d’oli d’oliva. Quan l’oli és ben calent, s’hi sofregeix el cap d’alls tallat a rodanxes, remenant-los perquè no es cremin, han de quedar daurat, però no cremats.
  3. Un cop ben daurats, s’hi afegeix la culleradeta de pebre vermell, remenem ràpidament perquè no es cremi i afegim els tomaques ratllats.
  4. Una vegada fet hi afegim les dos patates a quadres, es dauren bé, hi tirem una mica de brou de peix i la picada, donem unes voltes i deixem uns 8 minuts.
  5. Un cop fet això, ja podem col·locar-hi el peix, ben net i amb una mica de sal, repartit per la cassola, i s’hi afegeix la resta de brou, just fins cobrir tot el peix.
  6. Quan les patates són cuites, ja es pot retirar del foc. Cal procurar que no es consumeixi tot el suc. Abans de servir, és convenient deixar reposar el menjar una mica, per tal que agafi més gust.

P1060900

 

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Turbó amb allada.

  1. marina ha dit:

    Doncs jo sempre n’he dit turbot o rèmol, d’aquest peix. Això de turbó és nou per mi. Fet així deu quedar ben bo.

    • Si realment ha quedat força bo, encara que a mi personalment m’agrada molt fet a la planxa o a la brasa i una picada de all i julivert. Tinc la entrada pendent de fer. Respecta al nom tens raó normalment es coneix mes per turbot.
      Una abraçada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s