Hi han mil maneres de fer els mol·luscs, a la marinera, amb salsa de tomàquet, etc…….. però per fi he descobert que com mes m’agraden es a la planxa o a la brasa amb una mica de llimona, sal i llestos. Es com millor notes el seu sabor i a demés es facilíssim de fer.
A l’hora de comprar-los es importat que estiguin vives i per això han de tenir les closques tancades, o be si la tenen mig oberta al tocar-les s’han de tancar, de no ser així no les compreu ja que vol dir que estam mortes.
Els podeu fer per un sopar, amb un vi blanc ben fresquet o be com aperitiu acompanyant un bon vermut o una Cerveza, es tot una delícia i d’allò mes senzill de fer.
Sobre les cloïsses:
Se sol associar el nom de cloïssa a l’espècie Tapes decussatus que té uns 5 cm d’amplada i uns 8 cm de llargada, té les valves ovals i s’observen unes estries molt fines que es creuen amb unes altres de concèntriques. La coloració pot variar entre el groc, el verd o el gris. Actualment la cloïssa més habitual en els mercats a Catalunya és la cloïssa japonesa.
Les cloïsses viuen enterrades en la sorra al fang de les vores del mar, aconsegueixen enterrar-se entre 5 i 30 cm, mitjançant els moviments d’un peu musculós que s’assembla a una llengua. Aquest està cobert per dues valves unides entre si per un petit lligament que possibilita l’obertura i tancament de la petxines. S’alimenta de petits éssers vius mitjançant la filtració d’aigua. Solen tenir els sexes separats i la fecundació és externa.
Les cloïsses és un aliment ric en ferro ja que 100 gr. d’aquest aliment contenen 14 mg de ferro, ajuda a evitar l’anèmia per falta de ferro, es un aliment recomanat per a persones que practiquen esports intensos ja que aquestes persones tenen un gran desgast d’aquest mineral.
Sobre les navalles:
S’enterra als fons sorrencs nets o fangosos de la zona infralitoral, viu fins als 70 cm de fondària. Espècie de reproducció ovípara, de sexes separats. Aquest és un marisc que es pot consumir durant tot l’any ja que no existeix veda per a aquesta espècie. És una espècie molt fràgil que aguanta poc temps fora de l’aigua, així que es important tal com arribeu del mercat posar-les en aigua i sal.
Com viu soterrat amb zones sorrenques, es important posar-les en aigua i sal durant unes 2 hores.
Ingredients per 4 persones.
- 400 g cloïsses grosses.
- 400 g escopinyes.
- 12 navalles.
- oli d’oliva verge.
- sal normal.
- sal maldon.
- 2 llimones.
Temps d’elaboració.
uns 10 minuts, mes el temps que han de estar amb aigua i sal per treure la sorra.
Elaboració.
-
Primer de tot preparem 3 bols amb aigua freda i un grapat de sal gruixuda, posarem en cada bol els mol·luscos i deixarem una hora mes o menys, canviant un parell de vegades l’aigua, per que treguin el màxim de sorra que puguin tenir. Després ho escorrerem i reservem. Aquest pas es important ja que si tenen sorra resulta molt molest a l’hora de menjar.
-
Per fer les cloïsses posarem una paella al foc amb unes 3 cullerades d’oli, posarem els 2 alls tallats a rodanxes i deixem fer uns minuts.
-
Abans de que agafin color aboquem les cloïsses que tindrem ben escorregudes (tenim que anar amb compte perquè esquitxa molt), i tapem la paella.
-
En quant veiem que estan començant a obrir apaguem el foc, ja que amb la pròpia escalfor de la paella s’acabaran d’obrir totes. Pensem que han de quedar mes aviat crues, ja que si es fan massa, quedaran dures i sense gust.
-
Posem per sobre un bon raig del suc de la llimona i remenen amb una cullera de fusta. Al fons de la paella haurà quedat suquet de la pròpia aigua de les cloïsses, que es boníssim per sucar pa.
-
Traiem les cloïsses de la paella las posem en un plat tirem per sobre una mica de sal maldon, un bon raig d’oli d’oliva i a menjar.
Les escopinyes es fan de la mateixa manera.
-
Per fer les navalles posem una planxa al foc, quant està ben calenta posarem una capa de sal gruixuda al fons de la paella i un raig d’oli per sobre.
-
Posarem les navalles a sobre de la capa de sal i deixarem un minut per cada banda, una vegada obertes es retiren del foc. Les posarem en un plat tirarem una mica de sal maldon, pebre negre i un raig d’oli d’oliva per sobre i a menjar. Per acompanyar el plat podem servir una mica de llimona o be una picada d’all, julivert i oli.
Retroenllaç: Cloïsses, escopinyes i navalles a la planxa. | Celler-Adocse