Avui he fet un dels postres tradicional a casa nostre “Pomes al forn”, son fàcils de fer i com es fan al forn, ens permet deixar-les i dedicant-se a altres coses.
Es un plat que em porta records de quan jo era petita. Recordo que al hort del meu avi, havia dos pomeres, eran groguenques am una cara vermellosa. Quan arribaven les pomes a casa, l’avia i jo, les escollíem i apartaven les que tenien cops o alguna picada, la resta les pujàvem al “granero” i les esteníem a terra a sobre de una roba de sac. Les que havíem retirat, eren les que primer es menjaven.
L’avia les feia de diferents maneres: en confitura, bullida en compota o cuinades senceres, com les faig jo al forn, però ella en lloc de forn les feia en cassola: Posava les pomes en un safata, sense cor, amb sucre i canyella. Posava una cassola que tenia de ferro colat a sobre de la cuina econòmica i quan estava la cassola calenta, introduïa la safata amb les pomes, tirava una mica mes de sucre per sobre i tapava hermèticament la cassola. Es curiós con funcionen els nostres records olfactius, estic escrivint aquesta entrada i en ve al nas aquella olor dolça de les pomes de la meva avia……..
Les podem servir, soles a temperatura ambient o tèbies acompanyades amb una bola de gelat de iogurt.
Una mica d’història.
Segons Wikipedia, la pomera va ser probablement, el primer dels arbres fruiters que ha cultivat la humanitat, i els seus fruits han estat millorats a través d’una selecció desenvolupada durant milers d’anys. L’arbre es originari de l’Àsia Central, on el seu avantpassat silvestre encara es troba en l’actualitat.
La poma és el fruit de la pomera que prové de l’espècie Malus domestica Borkh. de la família de les rosàcies. És un dels fruits d’arbre més cultivats del món. L’arbre és petit i de fulla caduca, arribant a tenir de tres a deu metres d’alçada, amb una corona àmplia, sovint densa i fina.
Està documentat que Alexandre el Gran va tenir interès a aconseguir un tipus de pomes nanes que va trobar a l’Àsia Menor el 300 aC, i les va introduir en retornar al seu país, el Regne de Macedònia, on podria haver estat el cultiu progenitor de les poblacions nanes. Les pomes van ser introduïdes a Amèrica del Nord pels colons a partir del 1600, i el primer hort amb pomes que es coneix als Estats Units, els projectes de reg impulsats a l’estat de Washington van permetre el desenvolupament de la multimilionària indústria de la fruita, de la qual la de la poma és el producte principal. El rodamón John Chapman va contribuir d’una forma important a la seva difusió i millora.
Hi ha més de 7.500 varietats de pomes. Les diferents varietats es distribueixen en climes temperats i subtropicals, ja que els pomers no floreixen en les zones tropicals. La poma és una de les espècies de fruites que necessita acumular més hores de fred, amb temperatures inferiors a 7 °C, durant el repòs hivernal.
Entre les varietats de poma de major consum a Espanya destaquen: Spur, Verd donzella, Reineta, Esperiega, Golden delicious, Starkrimson, i Starking. Una altra varietat autòctona és la Roja de Beneixama. Les pomes reineta és un grup de varietats.
Ingredients per 4 persones.
- 4 pomes Golden madures.
- 75 gr sucre more.
- 25 gr de sucre blanc.
- 4 trossets de mantega.
- 1 cullarada de canyena en pols.
- 1 tassa de les de café de rom.
Temps d’elaboració.
45 minuts.
Elaboració
Netegem les pomes i buidem el cor amb un aparell especial.
Posem les pomes en una safata de forn, afegim un trosset de mantega dintre del forat del cor. Posem el sucre more una mica de canyella i una mica de rom. Per ultim espolvoregem amb la sucre blanca per sobre de les pomes.
Posar la safata al forn a 170º i les deixem fer uns 35 minuts, fins que estiguin toves.
Un postre bonssim, amb un toc de canyella. En recordo unes de bonssimes menjades a Les Mallorquines. Salut!
Be, les meves no se si seran tant bones com les de les Mallorquines, però es fa el que es pot.
Un peto
M’encanten, les pomes al forn!
Gracies, un peto.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Pomes al forn. | Celler-Adocse
Retroenllaç: VARIETATS DE POMES – CompeTIC 1 del CFA de Cornellà