La primera vegada que vaig provar l’empanada va ser quan vivíem a Mora d’Ebre, i la va fer una veïna nostra que era d’Astúries, ara no recordo el nom. Va fer una empanada de llom i una massa boníssima. Desprès de aquella vegada cada tant, en tant ens portava una, de llom, de pop, de tonyina, de carn picada, de marisc, etc. Segons ella, a casa seva les empanades es feien amb qualsevol tipus de farcit.
En l’actualitat es fa a casa, però ella ens explicava que antigament la seva avia portava el farcit al forn del poble i el forner posava el farcit dintre de la massa que tenia preparada i el coïa al forn de llenya.
Avui faig una empanada de tonyina tradicional, però amb una massa de pasta de full “Empanada de pasta de full amb tonyina”.
Ingredients per 8 persones.
- 2 lamines de pasta de full.
- 2 cebes mitjanes.
- 1 pebrot vermell .
- 4 tomàquets madurs.
- 2 llaunes de tonyina.
- 3 ous durs.
- Oli d’oliva verge extra.
- 1 ou per pintar.
- Sal i pebre.
Temps d’elaboració.
5o minuts.
Elaboració.
-
Primer de tot comencem a fer el sofregit en una paella, on posarem la ceba trinxada, els alls tallats a rodanxes i el pebrot vermell tallats a trossos, salpebrem i deixem fer a foc mig.
-
Quan la ceba i el pebrot estigui ben tovet, s’hi tiren els tomàquets ben trinxats, comproven com esta de sal i deixem sofregir uns 10 minuts. Quan estigui fet, retirem del foc i deixem refredar.
-
En una safata de forn, coberta amb paper sulfuritzat, posem la primera lamina de la pasta de full cobrint el fons de la safata, a sobre posem el sofregit de ceba, tomàquet i pebrot. A sobre posem la tonyina i per últim els ous tallats a rodanxes (jo he reservat un parell de rodanxes d’ou per decorar l’empanada).
-
Tapem amb l’altra lamina de la pasta de full mirant que quedi ben tapada. Pressionem les bores fent un cordó. Punxeu-la una mica perquè la pasta no es bufi tant. Es pinta amb l’ou batut i amb una mica de sal.
-
Posem l’empanada al forn pre-escalfat a 150º durant una mitja hora mes o menys. Una vegada fora del forn, decorem amb unes rodanxes d’ou dur i unes tires de pebrot del piquillo.
-
La podem menjar calenta o freda, al vostre gust.
Quina bona idea! Amb pasta de full no l’he fet mai, l’empanada! Ho provaré!
Ja em diras si t’agrada. Un peto
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Empanada de pasta de full amb tonyina. | Celler-Adocse