El plat que us presento avui, “Arròs del tros”, amb conill, cargols, bolets i verduretes, també s’anomena arròs de pagès o de muntanya. Es el típic arròs caldós fet a la cassola amb allò que els pagesos tenien a la vast, conill, porc o pollastre verdures, bolets (si era el temps) o cargols. No deixa de ser semblant a les típiques cassoles de tros, però amb arròs.
Les cassoles de tros, reben diferents noms depenent de la zona on es preparen: com els platillos gironins, a les Balears i al País Valencià amb arròs o llegums.
En el seu origen era el mateix pagès que quan anava al camp, agafava allò que tenia a casa per fer-se el dinar, especialment l’apreciadíssim confitat o porc de la tupina- i el que trobava a l’hort. Segons la temporada que sigui, doncs, tindrem cassoles d’hivern o d’ estiu, amb més productes vegetals o amb menys.
Per tant, una cassola de tros pot tenir: confitat o tupina (llom, botifarra o costella), cargols, conill, pebrots, tomàquets, cebes, espinacs, pèsols, carxofes, bolets o bledes. El pagès posava tots el ingredients a la cassola fent un foc a terra i el menjava directament de la cassola.
L’arròs a la cassola, caldós i molt melós potser és un dels plats mes tradicionals a Catalunya.
Era típic a les cases de pagès fer aquest plat els diumenges, amb reunions familiars o els dies de festa, i també quant es feien festes tradicionals al camp.
Tradicionalment es fa amb conill, pollastre, costella de porc i botifarra. Però hi ha moltes variants depenent de la zona o de la temporada. A la zona de muntanya, el mes habitual es aprofitar el que es té de proximitat, carns, verdures, cargols o bolets.
En l’actualitat el arròs a la cassola i una mica caldos es segueix fent a les cases, però als restaurants, desgraciadament ha estat substituït per la típica paella, sobre tot a Barcelona.
Ingredients per 6 persones.
- 600 gr d’arròs.
- 1 conill de criança ecològica.
- 1/2 quilo de cargols.
- 300 gr bolets.
- 6 carxofes.
- 2 cebes de Figueres.
- 25o gr de tomàquets ratllat.
- 1 culleradeta de pebrot vermell.
- 5 dents d’alls.
- Julivert.
- Brou de pollastre.
Temps d’elaboració.
90 minuts.
Elaboració.
- El dia abans o be el mateix dia netejarem i bullirem els cargols (veure la forma de fer-ho aquí) i els reservem.
- Comencem a fer l’arròs, posem oli en una paella de ferro i sofregim la costella i el conill que tindrem tallat a trossos, salpebrem. Una vegada està ben ros ho trèiem i reservem.
- A la mateixa cassola a foc fort, afegim la ceba ben trinxada, deixem uns 5 minuts i baixem el foc, deixem que es faci a foc lent fins que estigui ben transparent, uns 45 minuts mes o menys. Si veieu que la ceba es queda sense líquid podem afegí una mica d’aigua. Quan la ceba està ben transparent afegim la cullerada de pebrot vermell i ràpidament posem el tomàquet, deixem fer el sofregir fins que quedi com una melmelada.
- Mentre es fa el sofregit preparem la picada posant els 4 dents d’alls i el julivert, ho piquem, afegim un xic d’oli i reservem.
- Una vegada fet el sofregit, hi afegim el conill i la costella, els cargols, la carxofes, els pèsols i els bolets, jo he fet servir camagrocs. Remenem una mica perquè tots els sabors es barregin.
- Afegim l’arròs, ho remenem i deixem que l’arròs es torri una mica. Quan l’arròs ha fer una mica de “costra”, hi podem tirar el brou. Perquè quedi caldós la mida ha de ser tres vegades de brou per una d’aigua. Si us agrada mes caldós podeu afegir una mica mes de brou. Penseu que l’arròs tendeix a absorbí líquid.
- Afegim la picada i deixem que cogui uns 17 minuts, rectifiquem de sal. Apaguem el foc i servim.
Deliciós, un clàssic que molts pocs restaurants sabrien cuinar bé, però que quan trobes el lloc… bé, per llepar-se’n els dits! imagina’t fet a casa, quina cuina amb més aromes que ha de deixar, la cocció!!
Reblogged this on Celler-Adocse.
I quan poses la picada.?
Bones tardes Lidia, perdona per el oblit,la picada jo la poso quasi al final, en el moment de posar el brou a la cassola. Gracies per entrar al bloc i per el comentari.
Un peto.
Retroenllaç: Arròs del tros. | Celler-Adocse