Arròs del tros.

P1140301

El plat que us presento avui, “Arròs del tros”, amb conill, cargols, bolets i verduretes, també s’anomena arròs de pagès o de muntanya. Es el típic arròs caldós fet a la cassola amb allò que els pagesos tenien a la vast, conill, porc o pollastre verdures, bolets (si era el temps) o cargols. No deixa de ser semblant a les típiques cassoles de tros, però amb arròs.

Les cassoles de tros, reben diferents noms depenent de la zona on es preparen: com els platillos gironins, a les Balears i al País Valencià amb arròs o llegums.

En el seu origen era el mateix pagès que quan anava al camp, agafava allò que tenia a casa per fer-se el dinar, especialment l’apreciadíssim confitat o porc de la tupina- i el que trobava a l’hort. Segons la temporada que sigui, doncs, tindrem cassoles d’hivern o d’ estiu, amb més productes vegetals o amb menys.

Per tant, una cassola de tros pot tenir: confitat o tupina (llom, botifarra o costella), cargols, conill, pebrots, tomàquets, cebes, espinacs, pèsols, carxofes, bolets o bledes. El pagès posava tots el ingredients a la cassola fent un foc a terra i el menjava directament de la cassola.

P1140267

L’arròs a la cassola, caldós i molt melós potser és un dels plats mes tradicionals a Catalunya.

Era típic a les cases de pagès fer aquest plat els diumenges, amb reunions familiars o els dies de festa, i també quant es feien festes tradicionals al camp.

Tradicionalment es fa amb conill, pollastre, costella de porc i botifarra. Però hi ha moltes variants depenent de la zona o de la temporada. A la zona de muntanya, el mes habitual es aprofitar el que es té de proximitat, carns, verdures, cargols o bolets.

En l’actualitat el arròs a la cassola i una mica caldos es segueix fent a les cases, però als  restaurants, desgraciadament ha estat substituït per la típica paella, sobre tot a Barcelona.

P1140266

Ingredients per 6 persones.

  • 600 gr d’arròs.
  • 1 conill de criança ecològica.
  • 1/2 quilo de cargols.
  • 300 gr bolets.
  • 6 carxofes.
  • 2 cebes de Figueres.
  • 25o gr de tomàquets ratllat.
  • 1 culleradeta de pebrot vermell.
  • 5 dents d’alls.
  • Julivert.
  • Brou de pollastre.

P1140274

Temps d’elaboració.

90 minuts.

P1140285

Elaboració.

  1. El dia abans o be el mateix dia netejarem i bullirem els cargols (veure la forma de fer-ho aquí) i els reservem.
  2. Comencem a fer l’arròs, posem oli en una paella de ferro i sofregim la costella i el conill que tindrem tallat a trossos, salpebrem. Una vegada està ben ros ho trèiem i reservem.
  3. A la mateixa cassola a foc fort, afegim la ceba ben trinxada, deixem uns 5 minuts i baixem el foc, deixem que es faci a foc lent fins que estigui ben transparent, uns 45 minuts mes o menys. Si veieu que la ceba es queda sense líquid podem afegí una mica d’aigua. Quan la ceba està ben transparent afegim la cullerada de pebrot vermell i ràpidament posem el tomàquet, deixem fer el sofregir fins que quedi com una melmelada.
  4. Mentre es fa el sofregit preparem la picada posant els 4 dents d’alls i el julivert, ho piquem, afegim un xic d’oli i reservem.
  5. Una vegada fet el sofregit, hi afegim el conill i la costella, els cargols, la carxofes, els pèsols i els bolets, jo he fet servir camagrocs. Remenem una mica perquè tots els sabors es barregin.
  6. Afegim l’arròs, ho remenem i deixem que l’arròs es torri una mica. Quan l’arròs ha fer una mica de “costra”, hi podem tirar el brou. Perquè quedi caldós la mida ha de ser tres vegades de brou per una d’aigua. Si us agrada mes caldós podeu afegir una mica mes de brou. Penseu que l’arròs tendeix a absorbí líquid.
  7. Afegim la picada i deixem que cogui uns 17 minuts, rectifiquem de sal. Apaguem el foc i servim.

P1140290

P1140292

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Arrossos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Arròs del tros.

  1. marina ha dit:

    Deliciós, un clàssic que molts pocs restaurants sabrien cuinar bé, però que quan trobes el lloc… bé, per llepar-se’n els dits! imagina’t fet a casa, quina cuina amb més aromes que ha de deixar, la cocció!!

  2. lídia ha dit:

    I quan poses la picada.?

  3. Retroenllaç: Arròs del tros. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s