Per fi ha arribat la temporada de carxofes……… així que veureu varies receptes de aquesta verdura, perquè com us he explicat altres vegades m’encanten……………
Jo sempre que puc compro carxofes del Prat, a demés de perquè les trobo excel·lents, també per un tema de concepte. Soc partidària de comprar productes de la zona on vivint, ja que això evita llargs transports, evita la conservació en càmeres que encareix el producte que arriba a las nostres cuines.
Però en honor a les meves arrels tinc que dir que tota la meva família te els seus orígens a Navarra i concretament de la zona de la Ribera, plena de verdures: pebrots del piquillo, esparracs, cabdells de Tudela i com no carxofes de Tudela, que les trobo realment exquisides, però com us he dit abans les millor les del Prat, sense dubte, i després de les festes, de dies d’aperitius, plats consistents i varies copes de cava ve realment de gust menjar un bon plat de verdures, o no ???.
Una mica d’història.
La Carxofa Prat, amb gairebé 100 anys d’història, és la reina dels cultius del Delta central i assoleix un mateix sabor i paladar de gran qualitat. La varietat és la blanca de Tudela, molt tendra i gustosa una mica allargada i de color verd. La mida d’aquesta carxofa és més aviat mitjana. Es caracteritza pel seu fruit carnós i rodó. Les seves fulles no acaben d’ajuntar-se del tot a la part superior, tot i que sempre és força arrodonida.
El tipus de terreny del Delta del Llobregat, profund i fèrtil; el clima ben temperat per la protecció de les muntanyes i l’acció marina de la Mediterrània fan que la carxofa sigui aquí més dolça i tendra.
La Carxofa ofereix la màxima qualitat quan es consumeix poques hores després d’haver estat collita. És per això que la Carxofa Prat es comercialitza seguint les determinacions del distintiu “Producte FRESC del Parc Agrari”, el qual garanteix un temps i una distància mínims entre la collita i el seu trasllat fins al consumidor. La proximitat i la frescor són la garantia d’un producte que manté totes les seves propietats organolèptiques i nutritives.
Valor nutricional.
La seva proporció de proteïnes i hidrats de carboni són molt significatius en comparació amb la resta de verdures. Els minerals que en destaquen són el calci, sobretot, el fòsfor i el ferro així com les vitamines A, C i del grup B. Són de gran eficàcia contra les afeccions hepàtiques ja que constitueix un veritable protector del fetge, molt recomanable en cas d’hepatitis (A i B), cirrosis, degeneració greixosa del fetge causada per l’alcohol, hepatitis alcohòlica, intoxicació per medicaments i sempre que es desitgin potenciar les funcions desintoxicants del fetge.
Ingredients per 4 persones.
- 8 carxofes del Prat.
- 100 gr de pernil ibèric.
- 4 dents d’alls.
- oli d’oliva verge.
- 1 cullerada de farina.
- Una mica de brou de bullir les carxofes.
- Sal i pebre.
Temps d’elaboració.
35 minuts.
Elaboració.
-
Posem una cassola amb aigua i sal a bullir.
-
Netegem les carxofes, traiem les fulles mes dures de fora, pelem el tronc i tallem en rodo la part de dalt de la carxofa, mes o menys una mica per sobre de la meitat.
-
Posem les carxofes amb l’aigua bullint i deixem fins que estiguin tendres, uns 20 minuts. Una vegada bullida la carxofa, les escorrem guardant un got del brou de les carxofes.
-
Posem una cassola amb una mica d’oli i sofregim els alls tallats ben petits, quan han agafat color tirem el pernil tallat a tires, afegim la cullerada de farina. Remenem, afegim el got de brou i les carxofes tallades per la meitat.
-
Salpebrem deixem uns 5 minuts i retirem.
Mira Emi, un bon plat, senzill i amb el que m’hi puc atrevir. Salut!
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Carxofes amb pernil. | Celler-Adocse