Aquest es un postra d’allò mes fàcil i de temporada “Taronja amb rom i nata”. Taronges, mel, nous i nata, complert o no?.
El taronger dolç procedeix de les regions sub-orientals d’Àsia, concretament de la zona sud-est de Xina i l’arxipèlag malayo. Posteriorment, es va expandir el taronger dolç i el taronger amarg per tot Orient per la Ruta de la Seda.
Van ser els àrabs els que van introduir el taronger amarg a Europa pel sud d’Espanya en el segle X, encara que el taronger dolç no va començar a conrear-se fins als segles XV-XVI. Els àrabs el van denominar naranche, derivat del terme arangus amb el qual els perses anomenaven les taronges.
Existeixen tres varietats principals: el grup ‘Navel’ que es caracteritza pel seu melic i el seu consum en fresc, el grup de ‘Blanques’ sense melic molt utilitzades en la indústria del suc i el grup de les ‘Sanguinas’ distingibles de la resta per la seva característica coloració vermellosa tant en polpa com en escorça. Dintre de la varietat Navel existeixen subvarietats:
Navelina: Originària de Califòrnia, no va arribar a Espanya fins a 1933 quan la Universitat de Califòrnia la va proporcionar a l’Institut Valencià de Recerques Agràries IVIA, on se li va donar el nom de ‘Navelina’.
Washington Navel: El seu origen és incert encara que sempre s’ha pensat que procedeix de Brasil a partir d’una mutació.
Newhall: És una mutació de la ‘Washington Navel’ originària de Califòrnia. Les característiques de l’arbre i del fruit són pràcticament iguals a les de la ‘Navelina’, excepte la seva època de maduració que s’avança lleugerament.
Navelate: Originària d’Espanya, és una mutació de la ‘Washington navel’.
Lane batega: Procedent d’Austràlia, el seu origen procedeix d’una mutació de la varietat Washington Navel.
Ingredients per 4 persones.
- 3 taronges ben maques.
- 3 cullerades de mel.
- un grapadet de nous pelades.
- 8 cullerades de nata muntada.
Temps d’elaboració.
15 minuts.
Elaboració.
-
Tallarem les taronges en rodanxes, eliminant en tot el possible la part blanca. Les anem posant en plats individuals o en una safata.
-
Posem una mica de mel per sobre.
-
Ara es el moment de posar una mica de rom (si no han de menjar nens) i a sobre les nous a trossos.
-
Muntem la nata, quan falta una mica afegim dos o tres cullerades de sucre i seguim muntant.
-
Ho reservarem a la nevera fins l’hora de menjar-les.
-
Finalment posarem la nata per sobre de les taronges, en el moment de servir-les.
- Per la meva filla, que no li agrada la nata he fet el mateix però en lloc de nata he cobert la taronja amb una mica de xocolata desfeta.
Té millor pinta amb xocolata que amb nata…o també podria fer-se amb les dues coses.
Be això va a gustos, a mi personalment m’agrada mes la de nata, però la de xocolate quedar realment molt i molt bona, amb el contrasta de les taronges i el rom.
una abraçada.
Apa!, quina golafrada!!!!!
Ricard
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Taronja amb rom i nata. | Celler-Adocse