Aquest es un d’aquells postres típics de Diumenge, “Lioneses de nata i crema”, juntament amb el típic tortell i els pals de nata, que compraven a la pastisseria del barri i com no, acompanyants amb una copeta de cava.
Avui hem anat a casa de uns bons amics i hem vaig comprometre a portar els postres, així que m’he decidit per unes lioneses, la pasta “choux” son senzilles de fer i agraden a quasi tothom. Jo les he fet farcides de nata i crema pastissera, però també les podeu fer de trufa, si us agraden.
Una mica d’història.
La pasta choux segons he llegit pot tindrà un origen italià, es creu va ser el pastisser de Caterina de Mèdici, Panterelli qui la va inventar, i al arribar a la cort francesa al segle XVI, el seu successor Popelini la va posar de moda fent-ne grans peces, dolces i salades.
En el XVII i XVIII formen part dels menús, com el que teniu a la categoria Versailles, per acabar el menú serveixen profiteroles i es en el XVIII que li donen el nom de pasta choux, això ho va fer el pastisser de Talleyrand, Jean Avice.
Ingredients per unes 45 lioneses.
- 125 ml de llet.
- 125 ml d’aigua.
- 120 gr de mantega.
- 175 gr de farina.
- 6 ous sencers.
- 1 pessic de sal.
- cullerada de sucre.
Temps d’elaboració.
60 minuts.
Elaboració.
- Primer de tot preparem la crema pastissera i deixem refredar a la nevera.(mireu la recepta aquí).
- Per fer la pasta choux, posem aigua i la mantega a bullir, anem remenant fins que la mantega es fongui.
- Un cop la mantega ja estigui fosa, aboquem tota la farina, i sense deixar de remenar, ho deixem al foc fins que la farina s’escaldi, veurem que es fa una bola.
- Retirem la cassola del foc i anem afegint els ous d’un en un. I no pareu de remenar fins que la pasta quedi ben lligada. Una vegada amb la textura desitjada deixarem reposar la massa uns 15 minuts.
- Cobrim el fons de una safata amb papar de forn D’altra banda, omplim una mànega de pastisseria amb la pasta, i anem fent petits munts de pasta a sobre del paper de la safata, separats uns del altres.(farem munts de la mida de una nou, perquè quan creix duplica la seva mida). Amb un pinzell de cuina pinten amb un ou batut, les lioneses per sobre.
- Preescalfem el forn a 180º i quan esta calent posem la safata. Deixarem durant uns 15 minuts, es important no obrir el forn mentre s’estan fent, ja que perdrien aire i es baixarien. Han de quedar dorades amb un color tirant a marro, però vigilant no es cremin.
- Mentrestant es refreden, muntem la nata amb la batedora elèctrica, quan ja quasi esta muntada, posem el sucre. Acaben de muntar, tastem per verificar la dolçor que ens agradi, i reservem a la nevera.
- Ja fora del forn, deixeu refredar totalment les lioneses, talleu-les per la meitat amb un ganivet de serra i les anem farcint amb una màniga pastissera, amb la crema i nata .
- Las anem col·locant en una safata i posem per sobre amb un colador petit, una mica de sucre glass. Ja estan llestes per menjar, es un postra senzill de fer i que sempre ens fa quedar be.
Recordeu que……………..
-
Els munts de pasta choux els he tingut que fer amb una cullera, perquè se m’ha espatllat la meva màniga pastissera elèctrica, i com solament tenia un recanvis de màniga de plàstic, he optat per reservar-los per la nata, i la resta fer-ho amb una cullereta. No han quedat tan maques però han quedat igual de bones.
-
Es importat que la pasta choux quedi ben seca al treure del forn, ja que la nata i la crema ja aporten humitat.
Donem fe de que vàren quedar boníssimes…
Angeles, Victor i Lili
Gracies guapos. Va estar un dia magnífic.
Un peto
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina
Retroenllaç: Lioneses de nata i crema. | Celler-Adocse