Avui he fet un plat d’aquells que han de fer xup-xup i el premi està a l’hora de sucar pa……. boníssim “Calamarsons amb pèsols”, una variant d’un dels plats clàssic de la cuina catalana, la “Sèpia amb pèsols”. Una de les combinacions mes tradicionals a la cuina de pescadors, que a Catalunya te múltiples plats com: lluç amb pèsols, congre amb pèsols, sèpia o calamars…….La unió quasi màgica del mar i l’horta.
Jo he fet servir pèsols del nostre hort que tenia congelats, a partir del mes que be, ja podrem trobar pèsols frescos als nostres mercats. La temporada va des de Març a Maig, són una autèntica meravella per al paladar que val la pena aprofitar també, perquè són molt rics nutritivament. Las varietats floreta i garrofal, son les que mes es cultiven al Maresme on s’han convertit, per la seva dolçor i qualitat, en un dels productes més preuats de la gastronomia local.
Ja al segle XVIII el baró de Malda cita el lluç amb pèsols al seu llibre “Calaix de sastre” i Josep Pla dedica tot un capítol a “El que hem menjat”, al congre amb pèsols, tot un clàssic a casa nostra……
Valor nutritiu.
Els pèsols destaquen per un contingut alt en vitamines del grup B, vitamina C, proteïnes fàcilment digeribles, hidrats de carboni d’assimilació lenta i minerals com el calci, el ferro, el potassi.
Ingredients.
- 1 quilo de calamarsons.
- 400 g de pèsols.
- 1 ceba grossa de Figueres.
- 4 dents d’alls.
- 3 tomàquets madur ratllats.
- 1 got d’aigua.
- 1 fulla de llorer.
- sal i pebre.
- julivert.
Temps d’elaboració.
30 minuts.
Elaboració.
-
Netegem els calamarsons: els rentem, li trèiem la ploma que tenen els calamars al llarg del cos, amb els dits trèiem la pell fina de color violaci que tenen al cos i posem a escorre.
-
Trinxem la ceba, tallem els alls a rodanxes i ratllem els tomàquets.
-
Posem una cassola amb oli al foc, posem les rodanxes d’all i la ceba a sofregir, salpebrem i deixem daurar a foc lent.
-
Quan està ben daurada afegim el tomàquet ratllat i la fulla de llorer. Deixem fer uns 5 minuts.
-
Passats el 5 minuts, afegim a la cassola els calamarsons i els pèsols. Posem el got d’aigua i deixem fer uns 10 minuts o quant proveu els pèsol i ja estiguin fets.
- Servirem posant una mica de julivert tallat per sobre i força pa per sucar la salsa.
Què bo!
Miraré de fer-ne un dia, a veeure que passa.
Petons!
Et puc assegurar que queden boníssims….
Un peto
Reblogged this on Celler-Adocse.
Per llepar-se els dits. Una menja molt ben explicada per cuiners aficionats com jo
Bona tarda Carolina moltes gracies per seguir el bloc, la veritat que aquest plat es d’allò mes senzill de fer i es realment bo. També els pots fer, barrejant pèsols, uns alls tendres i unes fabes ben petites.
Un peto ben fort.
Retroenllaç: Calamarsons amb pèsols. | Celler-Adocse
Bonissims i a repetir
gracies per el comentari.
un peto ben fort