Calamarsons amb pèsols.

P1130925

Avui he fet un plat d’aquells que han de fer xup-xup i el premi està a l’hora de sucar pa……. boníssim “Calamarsons amb pèsols”, una variant d’un dels plats clàssic de la cuina catalana, la “Sèpia amb pèsols”. Una de les combinacions mes tradicionals a la cuina de pescadors, que a Catalunya te múltiples plats com: lluç amb pèsols, congre amb pèsols, sèpia o calamars…….La unió quasi màgica del mar i l’horta.

Jo he fet servir pèsols del nostre hort que tenia congelats, a partir del mes que be, ja podrem trobar pèsols frescos als nostres mercats. La temporada va des de Març a Maig, són una autèntica meravella per al paladar que val la pena aprofitar també, perquè són molt rics nutritivament. Las varietats floreta i garrofal, son les que mes es cultiven al Maresme on s’han convertit, per la seva dolçor i qualitat, en un dels productes més preuats de la gastronomia local.

Ja al segle XVIII el baró de Malda cita el lluç amb pèsols al seu llibre “Calaix de sastre” i Josep Pla dedica tot un capítol a “El que hem menjat”, al congre amb pèsols, tot un clàssic a casa nostra……

P1130924

Valor nutritiu.

Els pèsols destaquen per un contingut alt en vitamines del grup B, vitamina C, proteïnes fàcilment digeribles, hidrats de carboni d’assimilació lenta i minerals com el calci, el ferro, el potassi.

P1130910

Ingredients.

  • 1 quilo de calamarsons.
  • 400 g de pèsols.
  • 1 ceba grossa de Figueres.
  • 4 dents d’alls.
  • 3 tomàquets madur ratllats.
  • 1 got d’aigua.
  • 1 fulla de llorer.
  • sal i pebre.
  • julivert.

P1130914

Temps d’elaboració.

30 minuts.

P1130917

Elaboració.

  1. Netegem els calamarsons: els rentem, li trèiem la ploma que tenen els calamars al llarg del cos, amb els dits trèiem la pell fina de color violaci que tenen al cos i posem a escorre.
  2. Trinxem la ceba, tallem els alls a rodanxes i ratllem els tomàquets.
  3. Posem una cassola amb oli al foc, posem les rodanxes d’all i la ceba a sofregir, salpebrem i deixem daurar a foc lent.
  4. Quan està ben daurada afegim el tomàquet ratllat i la fulla de llorer. Deixem fer uns 5 minuts.
  5. Passats el 5 minuts, afegim a la cassola els calamarsons i els pèsols. Posem el got d’aigua i deixem fer uns 10 minuts o quant proveu els pèsol i ja estiguin fets.
  6. Servirem posant una mica de julivert tallat per sobre i força pa per sucar la salsa.

P1130923

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Calamarsons amb pèsols.

  1. Ricard ha dit:

    Què bo!

    Miraré de fer-ne un dia, a veeure que passa.

    Petons!

  2. Et puc assegurar que queden boníssims….
    Un peto

  3. Carolina ha dit:

    Per llepar-se els dits. Una menja molt ben explicada per cuiners aficionats com jo

    • Bona tarda Carolina moltes gracies per seguir el bloc, la veritat que aquest plat es d’allò mes senzill de fer i es realment bo. També els pots fer, barrejant pèsols, uns alls tendres i unes fabes ben petites.
      Un peto ben fort.

  4. Retroenllaç: Calamarsons amb pèsols. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s