Cigrons amb bacallà i all i oli gratinat.

P1130887

Aquest plat el vaig probar per primera vegada, amb el tastet que va fer el meu fill al Restaurant Cal Carter de Mura, on va fer el convit de boda.

Ens va agradar a tots, a demés de ser un plat super sencill de preparar. Els cigrons els vam comprar a la botiga que hi ha enfront del restaurant. Son un cigrons petits, molt melosos, amb una pell molt fina.

Soc una defensora a ultrança de les llegums i a casa intento que es mengi unes tres vegades per setmana ja sigui com plat únic o be afegint unes cullerades en la amanida.

No se perquè els llegum estan considerats els germans pobres de la cuina, però hem de tenir en compte que son la base de la nostra alimentació per els seus valor nutricionals. Fixeu-vos en els cigrons: contenen un 19%  de proteïna –la carn en té un 18%–, aminoàcids essencials com la lisina, ferro i greixos no saturats, que són fonamentals per al nostre organisme. Són especialment bons per a les persones que pateixen problemes cardiovasculars, colesterol i diabetis.  Com son mes riques en proteïnes de la carn o el peix, sempre es convenient acompanyar-les amb verdures tan cuites com crues en lloc de acompanyar-les amb un bistec.

Jo soc partidària de bullir a casa les llegums en lloc de comprar-les bullides, en portarà una mica de temps, però val la pena i sempre ho podem fer mes ràpid si ho fem en la olla rapida. Podem bullir mes quantitat i la guardem amb una mica de líquid a la nevera, per poder fer-la servir, acompanyant una amanida, etc.

Els cigrons o ciurons, són les llavors d’una planta de la família de les lleguminoses. Els cigrons són una de les plantes cultivades més antigues, s’han trobat restes a l’Orient Mitjà de 7.500 anys d’antiguitat. Són originaris del sud-est de Turquia i d’allà van passar a la conca del Mediterrani i a Europa, després a l’Àfrica, a Amèrica i a Austràlia. Es cultiven des de la prehistòria i ja es consumien a l’antic Egipte, a Grècia i a Roma.

P1130862

Ingredients per 4 persones.

  • 1 quilo de cigrons de Mura o qualsevol cigró de sigui de qualitat.
  • 1 fulla de llorer.
  • 350 gr de bacalla esqueixat.
  • All i oli (1 dent d’all, 1 ou, sal i oli verge d’oliva).

P1130864

Elaboració.

  • Bullirem els cigrons:  500 gr. de cigronet, aigua depurada, 50 gr. bicarbonat, oli d’oliva, 1 fulla de llorer i sal.
  1. Poseu els cigronets en remull amb  l’aigua depurada o mineral i el bicarbonat, durant 12 hores.
  2. Després canviem l’aigua, posem el cigrons en una cassola, l’aigua depurada(l’aigua ha de quedar uns 3 dits per sobre del cigrons), la fulla de llorer  i els posem  a bullir a foc fort.
  3. Un cop arrenqui el bull, abaixem el foc deixant-lo al mínim, ha de bullir el aigua però de forma sua,  una mica el foc i escumeu-los a mida que veiem que sura una bromera de color blanquinosa. Quan ja estan bullits afegim la sal i deixem 5 minuts, apaguem el foc. Si ho fer amb la olla rapida trigaran a estar bullits uns 90 minuts, amb la cassola normal teniu que comptar unes 2 hores i mitja mes o menys, depenent de la qualitat del cigrons.
  • El dia abans posarem en remull el bacallà ja esqueixat, i li canviarem dos vegades l’aigua, cada 6 hores mes o menys. El deixem tota la nit en aigua a la nevera, al dia següent escorreguem i ja podem fer servir.
  • Fem  l’all i oli, posant 1 dent d’all al got de la batidora, el ou sencer, sal i una mica d’0li. Batim amb la batedora sense moure-la, deixant-la al fons del got, i poc a poc anem afegim mes oli, movent la batedora de baix a dalt, fins aconseguir la quantitat que volem.
  • Posem el cigrons dindre d’una cassoleta de fang, posem per sobre el bacallà, escorregut del aigua i a sobre un parell de cullerades d’all i oli. Posem a gratinar, però no massa per que no quedin secs,  i ja podem servir.

P1130883

Recordeu que…………..

  • Tenim que fer servir llegums de qualitat, a mi m’agraden els de mida petita, però això va a gustos.
  • Es molt important posar la sal quan els cigrons ja estan bullits, ja que de fer-ho abans podrien quedar durs.
  • Jo sempre faig servir un carminatiu com el llorer o be el comi, ja que son mes fàcils de digerir i també evita la flatulència.

P1130886

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Cigrons amb bacallà i all i oli gratinat.

  1. Ricard Olivella ha dit:

    Mira, un altre plat ben interessant!

    Quina gana!

    Mirar de fer-lo

  2. Marina ha dit:

    uau! Una delícia de plat, quina combinació més bona.

  3. Fran ha dit:

    Una pregunta: L’all i oli l’has preparat com per fer una musselina ??

    • Bona nit Franc, si faig un all i oli com si fos una maionesa amb la batedora com si fos una musselina per el bacallà.
      Un peto molt fort ja en diràs si t’ha agradat la recepta.

  4. Retroenllaç: Cigrons amb bacallà i all i oli gratinat. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s