El any passat vaig fer una cuixa de porc al forn, va quedar molt bona però encara que eren unes 26 persones va sobrar carn. Així que aquest any que som menys gent, m’he decidit per una espatlla, es mes petita i molt mes melosa.
La carn ha de quedar daurada per fora i rosada per dintre, si queda massa feta, quedarà seca.
Una mica d’història.
El porc és una subespècie domèstica del senglar. El porc aparegué a finals del quaternari a l’Àsia Menor i la regió del Turquestan. Els senglars ja es trobaven en associació amb els humans entre el 13.000 a 12.700 aC. Després s’anà estenent per l’Àsia sencera abans d’establir-se a Àfrica i Europa.
Proves arqueològiques suggereixen que els porcs aparegueren com animals domèstics en el període entre el 13.000 i el 12.700 aC i es produí a la conca del riu Tigris, al Pròxim Orient. Restes de porcs trobades a Xipre han estat datades entorn l’11400 aC; si tenim en compte que haurien d’haver sigut introduïts a partir del comerç amb el continent, aquest fet suggereix que en aquella època es produí una domesticació en terres adjacents. i independent.
Els registres històrics indiquen que els porcs d’Àsia foren introduïts a Europa durant els segles XVIII i principis del XIX.
La naturalesa adaptable i la dieta omnívora del porc senglar va permetre als humans domesticar-lo fàcilment. Els porcs s’utilitzen sobretot com a aliment, però les primeres civilitzacions també utilitzaven les pells dels porcs per a fer-ne escuts, ossos per a eines i armes i els pèls per a raspalls. Els porcs foren portats al sud-est de Nord-amèrica des d’Europa, per Hernando de Soto i altres exploradors espanyols. Quan els porcs s’escapaven es tornaren salvatges i eren utilitzats pels nadius com a aliment.
Antigament a les masies de casa nostre, el porc era juntament amb els pollastres la font principal de l’ingesta de carn que es repartia per tot l’any.
Ingredients per 16 persones.
- Una espatlla de porc d’uns 5 quilos.
- 4 cebes.
- 10 dents d’alls.
- 3 porros.
- 1 llimona.
- 1 got d’oli.
- 2 gots de cava.
- pebre negre
- 5 fulles de llaurer
- Unes branquetes de romaní
- Sal.
Temps d’elaboració.
3 hores.
Elaboració.
-
Escorrem la llimona i disolem el suc amb mig litre d’aigua. Salpebrem l’espatlla i la posem en una safata de forn una mica fonda.
-
Afegim l’aigua amb el suc de llimona, el got d’oli, les cebes tallades en quatre trossos, els alls amb pell una mica aixafats, els porros tallats en 4 trossos, les fulles de llorer, el romaní i la farigola. Posem a macerar l’espatlla durant 24 hores, la tombem un parell de vegades perquè quedi ben impregnada.
-
Al dia següent posem la safata al forn que tindrem calent a 180º, deixem 20 minuts per cada banda, perquè quedi una mica daurada i baixem el forn a 140º.
-
Deixem fer durant 2 hores regant de tant en tant amb la pròpia salseta de la safata.
- Pugem el forn a 180º i deixem uns 15 minuts i tanquem el forn. En total ha d’estar al forn unes 3 hores.
-
Quan ja està feta la trèiem de la safata, amb compte de no cremar-nos, passem la salsa pel colador “xino”, desfem dues cullerades soperes de Maizena en una mica d’aigua i les afegim a la salsa.
-
Fem bullir una mica la salsa per que agafi consistència. En el moment de servir la carn, la tallem directament com si fos un pernil i afegim una cullerada de salsa per sobre de la carn una vegada la tenim al plat.
-
També podem completar el plat amb unes cebetes caramel·litzades, unes patates petites bullides i passades per la paella amb una mica de mantega o be amb uns pèsols, simplement bullits.
Ui, aquest ja m’el poses molt difcil.
Tot i que en deu ser de bo.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Espatlla de porc al forn. | Celler-Adocse
Hola
El cava el poses amb l’adob ?
Moltes gràcies
Blanca
bona tarda blanca, si jo poso uns dos gots de cava a l’hora de macerar la espatlla. Ara ho corregeixi m’havia oblidat de posar-lo.
Gracies i un bon Nadal.
Moltes gràcies per la recepta, l’he fet igual menys que comptes de cava he possat un got de vi per cuinar i un de conyac, ha quedat per llepar-se els dits. la salsa molt bona i la carn molt tendre i melosa, un éxit !!..
Gracies Remei, estic encantada que us hagi agradat.
Bon anys
Un peto