Turró de crema.

P1130599

Aquesta recepta la tinc pendent des de el nadal del any passat. La vaig llegir en la revista Cuina i tinc ganes de provar-la, així que aquest any m’he decidit: “Turró de crema”.

Tot i que les receptes de dolç no son el meu fort, us puc assegurar que es una recepta facilíssima i han quedat boníssims.

P1130574

Una mica d’història.

El torro  és un dolç que es fa generalment d’ametlla, mel i ou, generalment cuit. Es el dolç mes típic i tradicional que es menjar als Països Catalans, al Nadal tot i que en origen era menjat a les postres dels rics en ocassions especials. Per exemple, tenim constància escrita que hi era al menú de les noces de la filla del rei Jaume I.

El seu origen segurament és àrab, com molts altres postres amb ametlles i mel, i des de les comarques del Sud del País Valencià, especialment de Xixona i Alacant es va popularitzar a altres zones peninsulars, al sud de França i, a través d’Itàlia (torrone) a l’Amèrica Llatina. La seva recepta ja apareix al medieval Llibre del Coch del mestre Robert. Potser el nogat occità i el torrone o torró italià van néixer també directament dels àrabs, tot i que no se sap si per influència del torró català, que ja existia a l’Edat Mitjana i que en aquell moment, i en concret al segle XV, la catalana era la cuina més prestigiosa d’Europa.

P1130577

Ingredients.

  • 600 gr de pols d’ametlla.
  • 5 rovells d’ous.
  • 425 gr de sucre.
  • 75 gr de llet condensada.
  • el suc de 1 llimona.
  • un pessic de sal.
  • una branca de vainilla.

P1130579

Temps d’elaboració.

30 minuts i 24 hores de repòs a la nevera.

P1130580

Elaboració. color

  1. En un cassó posem el sucre amb una mica d’aigua i ho posem a bullir, quan arriba a 120º (comprovar-lo amb el termòmetre de cuina). Retirem el cassó del foc.
  2. En un bol barregem el pols d’ametlla, el suc de llimona, el pessic de sal i els rovells dels ous. La vainilla l’obrirem per la meitat de dalt a baix i amb un ganivet rascarem la branca per treure les llavors, que afegirem al bol.
  3. Afegim al mateix bol, el xarop de sucre, ho barregem fins aconseguir una massa homogènia.
  4. Quan encara esta calent, omplim amb aquesta pasta un motllo rectangular, millor si es de silicona. Ha de quedar amb un gruix d’1 centímetre mes o menys. Ho cobrim amb paper film i premsem lleugerament amb la ma, per que quedi nivellat.
  5. Deixem 24 hores a la nevera i desemmotllem, posem sucre per sobre i la cremem amb un cremador de cuina.

P1130596

P1130600

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Postres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Turró de crema.

  1. Retroenllaç: Turró de crema. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s