Crema de llamàntol.

P1130673

Ja estem a 27 de Desembre i ja han passat, sense quasi donar-me compte, els dies de Nadal, son dates especials que m’agraden especialment. Son dies on la memòria ens remunta a la nostra infantesa, i això porta records meravellosos, de jocs, dinars, cuina i il·lusió. Però també moments d’enyorança recordant aquelles persones que ja no estan amb nosaltres.

Avui us poso les fotos i la recepta completa de la “Crema de llamàntol” un plat de festa, que vaig fer com aperitiu la nit de nadal. Com formava part dels entrants, la vaig servir en petits gots, adornada amb la carn del llamàntol i julivert.

P1130617

Ingredients per 16 persones.

  • 1 llamàntol d’uns 600 gr. mes o menys.
  • 1 litre de brou de peix.
  • 3 pastanagues.
  • 1 ceba grossa.
  • 2 porros.
  • 2 tomàquet madurs.
  • julivert per decorar.
  • 80 g d’arròs.
  • 100 g de nata líquida.
  • oli d’oliva per fregir.
  • ½ litre d’aigua.
  • 1 got de vi porto.
  • 1 got petit de brandi.
  • sal.
  • pebre.

P1130622

Temps d’elaboració.

60 minuts.

P1130662

Elaboració.

  1. Trinxem a trosset petits, la ceba, el porro, la pastanagues i el tomàquet.
  2. En una cassola posem 1/2 got d’oli i sofregim la ceba, el porro i la pastanaga, a foc lent uns 15 minuts.
  3. Mentrestant es va fent el sofregit,  tallem el llamàntol a trossos, el cap el tallem per la meitat i el reservem junt amb les closques de les pinces i la cua. La carn la reservem apart. (per treure la carn de les pinces, trenqueu la closca amb unes pinces per marisc o be doneu un cop amb la ma del morter i amb compte anem trencant la closca i trèiem la carn. La closca de la cua la talleu amb unes estisores de dalt a baix, per la part de sota que veureu que es una mica mes tova).
  4. Passats els 15  minuts afegim a la cassola els tomàquet tallats a trossos, les closques i el cap del llamàntol, i sofregim amb la ceba, porro i pastanaga, fins que siguin de color ben vermell. Afegim el brandi, el vi, i deixem evaporar l’alcohol. Salpebrem i afegim el brou i l’aigua que tindrem calent, deixem bullir 10 minuts mes.
  5. Afegim l’arròs i deixem bullir, fins que estigui ben cuit, uns 20 minuts mes o menys. Una vegada fet, retirem les closques i la resta ho triturem, perquè quedi ben fi. Colem, per colador de malla fina, perquè quedi ben fina la crema.
  6. Una estona abans de servir la crema, afegim la nata i tornem a posar-la al foc. Remeneu amb una batedora manual de barnilles i cal vigilar-ho perquè no arribi a bullir. L’heu de retirar del foc just abans d’alçar el bull.
  7. Serviu la crema amb una mica de julivert picat per sobre i la carn de llamàntol que tindrem reservat. La carn del llamàntol no cal bullir-la ja que es farà amb la pròpia calor de la crema.

P1130668

Recordeu que……..

  • Per anar be el llamàntol, sempre el teniu que comprar viu, rebutgeu el que estigui ja mort.
  • Per tallar-lo teniu que tindre bons gabinets de cuina, ja que la closca es bastant dura.
  • El arròs serveis per espessir i donar textura a la crema.
  • La nata no ha de bullir ja que es probable que es talli, i el aspecte empitjora el plat.
  • Si no teniu vi de Porto, podeu fer servir vi blanc.

P1130670

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Sopes i cremes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Crema de llamàntol.

  1. Retroenllaç: Idees per menú de cap d’any. | Al Caliu de la Cuina

  2. Retroenllaç: Idees de menú pel sopar de la Nit de Nadal. | Al caliu de la cuina

  3. Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina

  4. Retroenllaç: Crema de llamàntol. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s