Ja estem a 27 de Desembre i ja han passat, sense quasi donar-me compte, els dies de Nadal, son dates especials que m’agraden especialment. Son dies on la memòria ens remunta a la nostra infantesa, i això porta records meravellosos, de jocs, dinars, cuina i il·lusió. Però també moments d’enyorança recordant aquelles persones que ja no estan amb nosaltres.
Avui us poso les fotos i la recepta completa de la “Crema de llamàntol” un plat de festa, que vaig fer com aperitiu la nit de nadal. Com formava part dels entrants, la vaig servir en petits gots, adornada amb la carn del llamàntol i julivert.
Ingredients per 16 persones.
- 1 llamàntol d’uns 600 gr. mes o menys.
- 1 litre de brou de peix.
- 3 pastanagues.
- 1 ceba grossa.
- 2 porros.
- 2 tomàquet madurs.
- julivert per decorar.
- 80 g d’arròs.
- 100 g de nata líquida.
- oli d’oliva per fregir.
- ½ litre d’aigua.
- 1 got de vi porto.
- 1 got petit de brandi.
- sal.
- pebre.
Temps d’elaboració.
60 minuts.
Elaboració.
- Trinxem a trosset petits, la ceba, el porro, la pastanagues i el tomàquet.
- En una cassola posem 1/2 got d’oli i sofregim la ceba, el porro i la pastanaga, a foc lent uns 15 minuts.
- Mentrestant es va fent el sofregit, tallem el llamàntol a trossos, el cap el tallem per la meitat i el reservem junt amb les closques de les pinces i la cua. La carn la reservem apart. (per treure la carn de les pinces, trenqueu la closca amb unes pinces per marisc o be doneu un cop amb la ma del morter i amb compte anem trencant la closca i trèiem la carn. La closca de la cua la talleu amb unes estisores de dalt a baix, per la part de sota que veureu que es una mica mes tova).
- Passats els 15 minuts afegim a la cassola els tomàquet tallats a trossos, les closques i el cap del llamàntol, i sofregim amb la ceba, porro i pastanaga, fins que siguin de color ben vermell. Afegim el brandi, el vi, i deixem evaporar l’alcohol. Salpebrem i afegim el brou i l’aigua que tindrem calent, deixem bullir 10 minuts mes.
-
Afegim l’arròs i deixem bullir, fins que estigui ben cuit, uns 20 minuts mes o menys. Una vegada fet, retirem les closques i la resta ho triturem, perquè quedi ben fi. Colem, per colador de malla fina, perquè quedi ben fina la crema.
-
Una estona abans de servir la crema, afegim la nata i tornem a posar-la al foc. Remeneu amb una batedora manual de barnilles i cal vigilar-ho perquè no arribi a bullir. L’heu de retirar del foc just abans d’alçar el bull.
-
Serviu la crema amb una mica de julivert picat per sobre i la carn de llamàntol que tindrem reservat. La carn del llamàntol no cal bullir-la ja que es farà amb la pròpia calor de la crema.
Recordeu que……..
-
Per anar be el llamàntol, sempre el teniu que comprar viu, rebutgeu el que estigui ja mort.
-
Per tallar-lo teniu que tindre bons gabinets de cuina, ja que la closca es bastant dura.
-
El arròs serveis per espessir i donar textura a la crema.
-
La nata no ha de bullir ja que es probable que es talli, i el aspecte empitjora el plat.
- Si no teniu vi de Porto, podeu fer servir vi blanc.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Idees per menú de cap d’any. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Idees de menú pel sopar de la Nit de Nadal. | Al caliu de la cuina
Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina
Retroenllaç: Crema de llamàntol. | Celler-Adocse