Cada any per l’àpat del dia de Nadal, fins a on m’arriba la memòria, hem fet el típic caldo amb galets i una meravellosa carn d’olla. Aquest any, i com a proposta per aquells que vulguin provar una escudella una mica diferent, us he fet un “Caldo de Nadal amb galets farcits”.
Una mica d’història.
Per Nadal a Catalunya tradicionalment es celebren dos dies amb dos dinars: el dia 25 de desembre, Nadal i el dia 26 Sant Esteve; la Nit de Nadal se sol sopar com qualsevol altre dia i després del sopar anar a escoltar la Missa del gall.
A casa nostre i des de que vaig començar a sortir amb el meu marit, celebraven la nit de nadal a casa del meus pares i el dia de nadal a casa del meus sogres amb tota la família.
El dinar de Nadal sempre esta format per una sopa i la seva carn d’olla, però segons el cuines i gastrònom Josep LLadonosa, aquet menú es típic de ciutat ja que al món rural el caldo i la carn de fer el brou. es menjava a diari i no feia festa. A banda que després no t’hi cap el rostit”. El rostit tradicional de Nadal era d’au, normalment pollastre, farcit amb prunes i pinyons; d’aquí la cançó “Ara ve Nadal, matarem el gall”. I si no era una au potser seria un conill, el que hi hagués al corral. Però sempre el que se’n diu un ‘rostit humit’, és a dir, que es fa en cassola. Per influència castellana, darrerament s’ha introduït el rostit sec, el que va al forn.
Per Sant Esteve, el primer plat de tota la vida han estat uns canelons. A les inherents raons calòriques i quantitatives abans esmentades s’hi afegia una raó de seny: a casa, res de menjar no es llençava. Els canelons es feien amb les restes del rostit del dia abans. Tot s’aprofitava. La curiositat és que aquesta tradició de reciclatge s’ha reciclat: continuem fent els canelons, però amb carns picades de primera comprades expressament.
Ingredients per 6 persones.
- 3 litres de caldo de carn d’olla.
- 18 galets si son del mes grossos o 150 gr de galets de Nadal.
- 200 gr. de carn de porc picada.
- 200 gr. de carn de vedella picada.
- 1 ou sencer.
- 1 cullerada sopera de pa ratllat.
- 2 dent d’alls.
- Julivert.
- Sal i pebre.
Temps d’elaboració.
35 minuts (el brou el tenim ja fet)
Elaboració.
- Barregem la carn de porc, la de vedella, salpebrem, afegim el ou sencer, la cullerada de pa ratllat, la sal, el pebre, l’all i el julivert ben picadet.
- Barregem tot fins aconseguir una massa homogènia. Introduïm la massa en una màniga pastissera i farcim uns galets (ho podem fer amb les mans). El farcit ha de quedar ben premsat, per que al bullir els galets augmentant el volum i sortiria el farcit.
- Posem el brou en una cassola a bullir, la quantitat es mes o menys 400 ml per persona, hi tirem els galets. Fem que cogui tot plegat 20 minuts i ja ho tindrem a punt (Si trigueu-ho una mica per servir, es millor deixar es galets al dente, perquè si no quedaran massa fets i es desmuntaran) .
Boníssima, aquesta escudella!
Gracies Marina, la veritat es que amb aquest temps be de gust…….
Un peto
Bonissim Emi!
Eh, tu la vas provar, així que confio amb el tu paladar……..
Un peto
Retroenllaç: Idees pel menú de Nadal. | Al Caliu de la Cuina
Aquesta recepta esta bonissima Si un cop farcits li poseu una petita capa de farina blanca a la carn que es veu evitara una mica mes que surti la carn del galet
Gracies per el consell, la propera vegada ho faré així.
Un peto i bones festes.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Caldo de Nadal amb galets farçits. | Celler-Adocse
Els calers quina mida han d’asser ???
bon dia Marta, perdona pero no havia vist el comentari, la mida depen del vostre gust. Jo per nadal faig servir els grossos.
un peto