Normalment sempre faig la tatín de poma i aquest estiu n’he fet una amb préssecs, que per cert encara la tinc pendent de entrar al bloc. Aquesta vegada i després de llegir la recepta que ha penjat la nostra amiga del bloc ” Tapat de tapes”, aprofitant que venen els amics a prendre cafè, he decidit fer una “Tatin de codony amb de formatge mascarpone”.
Amb els codonys la meva avia feia codonyat i compota. També els posava dintre d’unes bosses de fil, que feia ella mateixa, i els posava dintre dels armaris per perfumar la roba. Encara que sembli mentirà, tinc amb el meu record olfactiu les olors del codony quan l’avia obria els armaris a on guardava els llençols de fil amb puntilles i brodats per ella mateixa.
L’avia m’explicava que a casa li van donar molt poca dot, així que ella va tenir que fer-se la dot: 2 jocs de llençols, 2 tovalloles, 1 estovalles, 2 camises (que en realitat son camisons). Tot estava fet en roba de fil, amb unes puntilles fetes a ganxet i brodats amb les inicials de la meva avia. El seu pare li va donar el llit i un baül. L’avia m’explicava en les llargues tardes d’estiu, que el seu pare tenia que haver-li donat un armari i roba de la seva mare ja difunta, però culpabilitzava a la seva madrastra i sempre en deia” hija si te quedas sin madre a los 6 años como yo, y tu padre se vuelve a casar, ja no tienes padre“.
A mi en semblava una afirmació massa rotunda, però l’historia de l’avia ha estat força dura: Va néixer amb una família benestant de un poble Navarro, es va quedar orfe de mare als 6 anys, el seu pare es va tornar a casar amb una dona vídua, que va aportar fills propis i que no estimava a la meva avia, mes ve li molestava, així que la van treure de casa enviant-la amb uns tiets que no tenien fills i que la van tractar com una criada no com una neboda……… Va viure amb ells fins que es va casar, així que els seus records de infantesa i adolescència eren nomes en blanc i negre, sense colors, sense felicitat.
Be, no se perquè al parlar de codonys m’he remuntat en la memòria a l’historia de l’avia, deu ser l’edat…………………
Una mica d’història.
El codony és el fruit de l’arbre del codonyer (Cydonia oblonga). El nom científic prové de la regió de Cydonia, a la costa de Creta, i es cultiva des de fa milers d’anys a la zona mediterrània. A la Grècia clàssica era considerat un símbol de la fertilitat i de l’amor, fins al punt que es dedicava a la deessa Afrodita. A l’època romana s’aconsellava a les núvies que, abans d’entrar a la cambra nupcial, fessin una mossegada a aquesta fruita per perfumar el primer petó que farien al nuvi.
Valor nutricional.
El codony és una fruita amb poc contingut de sucres, per això es consumeix normalment en forma de codonyat, que porta molt de sucre.
Nutritivament, és més aviat modest, ja que conté quantitats discretes de vitamines C, del grup B i provitamina A. Malauradament, les vitamines hidrosolubles (C i grup B) es desactiven amb la cocció, que és la manera habitual com es menja aquesta fruita.
El codony és excepcional pel que fa al contingut en fibres i tanins, que li confereixen una propietat astringent molt destacada i amb efectes importants sobre l’organisme. També conté àcid màlic, un àcid orgànic que forma part del pigment vegetal.
Segons la medicina tradicional xinesa, el codony és una fruita amb propietats fluïdificants i protectores de les mucoses, antidiarreica i diürètica.
Les llavors, en particular, tenen propietats medicinals relacionades amb la lluita contra les infeccions com la disenteria, la gastritis, les úlceres gastroduodenals, i també ajuden a eliminar els mocs en cas de faringitis i bronquitis.
Una vegada collits, els codonys poden conservar-se durant dos o tres mesos. A casa, per conservar-los, si els hem comprat madurs, cal que els emboliquem amb un paper i per separat i els guardem a la nevera, on ens duraran algunes setmanes. En el cas que el codony sigui verd i vulguem accelerar-ne la maduració, el podem conservar a temperatura ambient.
Ingredients.
Temps d’elaboració.
2 hores.
Elaboració.
-
Primer de tot pelem els codonys i els tallem per la meitat, els posem a bullir en una cassola amb aigua i uns 250 gr de sucre.
-
Els deixarem bullir una hora mes o menys
-
Els escorrerem i deixem refredar.
-
Una vegada freds els tallarem a quars i els traurem el cord i les llavors.
-
Posarem sucre en la base d’un motlle, repartim en cercle els quars del codony, fins cobrir tot el motlle, tirem la copeta de porto, els trossets de mantega, ensucrem una mica el codony i repartim per sobre el formatge mascarpone.
-
Hi fem un altre capa de codony, tirem per sobre una mica de sucre i deixem reposar uns 15 minuts. Mentrestant preescalfem el forn a 200º, solament amb la part de baix del forn.
-
Col·loquem la pasta de full sobre el codony, tallem el sobrant de pasta i la pressionem be per les voreres, ha de quedar ben tancat. Punxem la massa amb una forquilla, perquè no se’ns infli massa.
-
Posem al forn el tatin i deixem fer uns 35 minuts. Un cop cuit, traiem el pastís del forn i el tombem amb l’ajut d’un plat, com si fos un tomba truites, perquè la massa ens quedi a sota i l’ingredient a sobre.
-
Es pot servir tebi o fred, o be sol o acompanyat amb una mica de gelat de vainilla.
Recordeu que……………
- La tatin la podem fer amb pasta de full o amb pasta brisa.
- Jo no he posat massa mascarpone perquè quedes lleuger, vosaltres podeu posar mes o menys quantitat, depenent del vostre gust.
- Es important bullir els codonys amb aigua ensucrada i la branca de vainilla perquè quedin dolços i amb gust.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Tatin de codony i formatge mascarpone. | Celler-Adocse