Croquetes d’alberginia i formatge de cabra.

P1130273

Avui venen els meus fills a dinar amb els meus consogres (ostres la paraula es una mica lletja no?), faré un arròs caldos i de primer un aperitiu, amb patates, unes olives, uns musclos, unes escopinyes, una mica de salmó, i com no unes croquetes de pollastre rostit i unes d’albergínia.

Com ja he explicat alguna altra vegada m’agraden les croquetes, així que avui he fet unes de d’albergínia i formatge de cabra, altres vegades les he fet amb albergínia escalivada i queden també molt bones……………..

Com deia el gastrònom/escriptor Manuel Vázquez Montalban:

“L’únic producte mediterrani realment uniformador, i potser algun dia unificador, és la presència de l’albergínia en totes les cultures culinàries, de Síria a Múrcia, de Viareggio a Tunísia”.

P1130189

Una mica d’història.

El origen etimològic de la paraula croqueta prové de la paraula francesa “croquant”, és a dir, cruixent. Això ens dóna una pista de qui van ser els primers a preparar alguna cosa semblant a la nostra croqueta. Encara que sembla que els romans ja menjaven alguna cosa similar, es pot afirmar que van ser els francesos els que van formular la recepta actual.

Les primeres croquetes que estan documentades eren de patata, el que en fa pensar en la típica “bomba de la Barceloneta”, feta amb un puré de patata farcit de carn picada, arrebossat i fregit. De la croqueta a base de beixamel, no hi ha indicis de consum a la Mediterrània peninsular fins a principis del s. XX, així que és un plat que hem incorporat fa relativament poc a la nostra dieta

P1130193

En el cas de l’albergínia se sap que és originària de l’Àsia. Els xinesos ja la cultivaven en el segle 59 a.C.

A Europa es va conèixer a l’Edat Mitjana, quan els àrabs la van portar  i la van conrear en tots els llocs on es van instal·lar, hi el Al-Andalus no va ser una excepció. A la península ibèrica es va conrear amb profusió des de bastant abans de la seva introducció a la resta d’Europa. El calendari de Còrdova ja indica en la rúbrica consagrada al mes de març:
Es sembra el cotó, el càrtam i les albergínies”.

És rica en fibra, vitamines, minerals, flavonoides i  molt baixa en calories. Se li atribueixen propietats diürètiques i un  possible efecte anticancerigen.

P1130195

Ingredients per 8 persones.

  • 2 albergínia.
  • 1 ceba grossa o dos si son mitjanes.
  • 200 gr de formatge tipus rul·lo de cabra.
  • 4 cullerades de melmelada d’albergínia.
  • 200 g de farina.
  • 140 cl d’oli.
  • 1 l de llet.

P1130203

  • Per arrebossar les croquetes:
  • Pa ratllat.
  • 1 ou.
  • Farina.
  • Oli per fregir les croquetes.

P1130207

Temps d’elaboració.

75 minuts.

P1130258

Elaboració.

  1. Primer de tot podem fer la melmelada d’albergínia: Pelem l’albergínia, la tallem a trossos petits, els posem en un casso i posem el sucre(les proporcions son: 50% d’albergínia, per 50% de sucre), posem el casso al foc i deixem uns 40 minuts a foc lent. Si no la voleu fer vosaltres, sempre podeu comprar un potet petit de melmelada ja feta.
  2. Trinxem la ceba, la posem en una cassola amb l’oli i la courem a poc a poc uns 40 minuts.
  3. Una vegada ben transparent la ceba, pelem i tallem a trossos petits l’albergínia, l’afegim a la ceba salem deixem suar, a foc mot suau, amb la cassola tapada.
  4. Veureu que al abocar l’albergínia a la cassola, absorbirà tot l’oli, no us preocupeu, ja que després amb el propi vapor de la cassola recuperarà una mica l’oli.
  5.  En un casso posem a escalfar, el litre de llet amb el formatge de cabra tallat a trossets sense la pell.
  6. Quan la ceba i l’albergínia estiguin ben transparent hi afegim la farina, i la courem una mica, per evitar que després es noti el gust a la farina.
  7. Hi afegim les cullerades de melmelada d’albergínia, i barregem be perquè els sabors quedin integrants(la melmelada d’albergínia es molt senzilla de fer: es pel
  8. Afegim la llet amb el formatge, i anem remenant contínuament fins la massa es separi amb facilitat de la cassola. Rectifiquem de sal i ho deixem refredar.
  9. Jo us recomano fer mes quantitat i congelar-la, ja que es un plat senzill de fer però laboriós.
  10. Quan estigui ben fred, fent les croquetes que les passarem pa ratllat, ou batut i altre vegada per pa ratllat.
  11. Posem abundant oli en una paella i quant estigui calent fregim les croquetes, deixant-les dorades. Es millor fer-les per tandes perquè l’oli no es refredi.

P1130275

Recordeu que……………

La melmelada d’albergínia, dona un toc dolç a les croquetes. Si no es del vostre gust la varega de dolç i salat, podeu prescindir de la melmelada. 

Com es una recepta laboriosa, sempre es bo fer mes quantitat i congelar-la en bosses individuals, així quan vulguem fer un aperitiu, nomes hem de descongelar i fer unes riquíssimes croquetes.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

9 respostes a Croquetes d’alberginia i formatge de cabra.

  1. esdelaina ha dit:

    Reblogged this on pic&post and commented:
    Boníssima recepta per als habitants d’aquesta casa. Albergínia, ben bona que ets!😉

  2. Ricard ha dit:

    Molt bones, però les del rostit…………………….., incommensurables!

  3. Retroenllaç: Idees pel dinar de Sant Esteve. | Al Caliu de la Cuina

  4. Retroenllaç: CROQUETES D’ALBERGINIA | hortdelnavarro.cat

  5. Retroenllaç: Idees de menú pel sopar de la Nit de Nadal. | Al caliu de la cuina

  6. Retroenllaç: Croquetes d’alberginia i formatge de cabra. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s