Avui sense dubte faig un dels plats mes populars de Catalunya. Es un plat antic que menjava la noblesa, en el Llibre del coc, de Mestre Robert, que era el cuiner del rei Ferrando de Nàpols (segle XV) i explica una recepta de “gat amb salsa de all i oli”, si, si heu llegit be: “gat”; espero que fos gat salvatge no domèstic………Una mica mes tard en el llibre de Felip Cirera, ja explica la recepta del conill amb all i oli.
Hi ha altres receptes catalanes que s’acompanyen amb all i oli, com les graellades de carn, les costelletes de xai, les verdures, el peix i com no les llegums.
Una mica d’història.
Ferran Agulló, al seu Llibre La Cuina Catalana de 1933 deia que hi ha països, pobles i nacions que tenen alguns plats típics, però Catalunya té una cuina.
Els catalans, moltes vegades per necessitat hem hagut de menjar el que teníem a l’abast, però hem sabut fer d’aquesta necessitat un plaer, acompanyant-lo amb all i oli, amb cargols, amb samfaina, o amb bolets, fent un rostit o integrar-lo dintre d’un arròs.
Valor nutricional.
El conill es una carn blanca apta per qualsevol dieta, destaca l’aportació de vitamines del grup B, la carn de conill és font de vitamines B3, B6 i B12. Una ració de carn de conill aporta el 100% de la quantitat diària recomanada de vitamina B3, gairebé el 40% de vitamina B6 i el triple de les necessitats de vitamina B12.
La carn de conill té un alt contingut en fòsfor, i és font de seleni i potassi. A més conté ferro, zinc i magnesi en quantitats significatives. El seu contingut en sodi és molt baix, el que fa a la carn de conill especialment recomanable per a incloure en les dietes de persones amb hipertensió.
Els pacients que tenen nivells elevats d’àcid úric també poden beneficiar-se de tots els avantatges nutricionals de la carn de conill, ja que el seu contingut en àcid úric és nul i els seus nivells de purines molt baixos.
Ingredients per 4 persones.
- 1 conill d’un quilo mes o menys.
- oli d’oliva verge.
- sal, pebre.
- 3 dents d’alls.
- julivert.
- all i oli (opcional)
Per acompanyar.
Mongetes blanques, uns pebrots, uns bolets, unes patates fregides o unes verdures a la planxa (carabassó, albergínia, tomàquet, etc) o be una samfaina.
Temps d’elaboració.
30 minuts.
Elaboració.
- Tallem el conill en quatre quarts, el suquem amb oli i el salpebrem.
- Posem una graella a foc mig i quan està calenta posem el conill.
- A mig coure tombeu els talls i pinteu-los amb oli per tal que no s’assequin.
- Quan el conill estigui ben daurat per fora però sucós per dintre, el suquem per sobre amb la picada de all i julivert que haurem diluït amb una mica d’oli.
- Retirem del foc i servim, jo he acompanyat el plat amb unes mongetes de Santa Pau i uns bolets fets a la paella amb all i julivert.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Conill a la planxa amb all i julivert. | Celler-Adocse