El plat d’avui es un del mes típic al País Basc, ” Lluç amb salsa verda” és un plat d’allò mes senzill i ràpid de fer, es poden afegeix amb cloïsses, gambes, espàrrecs u ou dur. A casa, la meva mare sempre ha fet aquest plat sense ceba i sense gambes, però no faltaven mai els espàrrecs, els alls, el brou de peix i com no el julivert. Es un plat ideal per fer-ho com un dinar o un sopar de festa afegim unes gambes o be com un sopar de dia de cada dia sense gambes i un ou dur.
El resultat es un lluç lleuger amb una salsa espeseta i d’un color verd molt bonic……………
Valor nutricional.
El lluç és un peix blanc amb un contingut gras i calòric baix, pel que és molt recomanat en dietes d’aprimament. Malgrat ser molt baix en calories, és ric en proteïnes completes o d’alt valor biològic i posseeix diferents vitamines i minerals.
Destaca el seu contingut en vitamines del grup B (B1, B2, B3, B9, B12). Aquestes vitamines, excepte la B12, permeten l’aprofitament dels nutrients energètics (hidrats de carboni, grasses i proteïnes), de gran importància per a la formació de glòbuls vermells, la síntesi de material genètic o el funcionament del sistema nerviós, entre uns altres.
En quant als minerals, el lluç posseeix potassi, fòsfor i magnesi.
Ingredients per 4 persones.
- 4 rodanxes de lluç palangre de uns 3 cm de gruix.
- 5 grans d’all.
- 8 gambes.
- unes 12 cloïsses grosses.
- 1 ceba de figueres.
- Vi blanc sec.
- Farina
- 1 tassa de las de cafè de julivert.
- Oli d’oliva verge.
- Sal.
- Pebre blanc.
Per el brou de peix.
- El cap del lluç mes les espines o caps de peix que tingueu congelats.
- 1 porro.
- 1 ceba.
- 1 pastanaga.
- 1 tomàquet.
- 1 fulla de llorer.
Temps d’elaboració.
40 minuts.
Elaboració.
- Salpebrem les rodanxes de lluç i el passem per farina. Amb el cap i les espines del lluç fem un brou juntamen amb una ceba, un porro, una pastanaga, el tomàquet i la fulla de llorer.
-
En una cassola de ferro, amb una mica d’oli sofregim les gambes i reservem.
-
A la mateixa cassola enrossim les rodanxes de lluç uns 3 minuts per cada banda, els retirem i reservem.
-
Amb el mateix oli sofregim els alls picats, seguidament afegim la ceba ben trinxadeta i deixem sofregir a foc mig.
-
Quan la ceba ja està ben transparent, afegim el lluç tot seguit hi afegim un gotet de vi blanc, i un parell de cullerots de brou de peix. Els deixem coure un parell de minutets i girem el lluç, hi afegim les cloïsses perquè s’obrin amb el mateix suquet i al cap d’un parell de minuts més afegim les gambes i ja ho podem servir.
Recordeu que………….
-
Com he comentat altres vegades, es bo que ens acostumem a guardar al congelador els caps i espines de peix de compres anteriors i així poder utilitzar-les per fer un brou boníssim, ja sigui per una bona paella, un plat de peix o una riquíssima sopa de peix per un sopar.
-
Es un plat molt senzill però que alguns dels secrets rau en primer lloc en que el lluç no se’ns cogui massa ja que espatllaríem el plat, i l’altre consisteix en no remenar el lluç si no sacsejar la cassola perquè la pròpia gelatina de la pell del lluç especegi la salseta.
-
Podeu preparar el lluç en rodanxes gruixudes, com he fet jo o be en supremes, depenen del vostre gust.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Aniversari del bloc i les dotze receptes mes vistes. | Al caliu de la cuina
Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina
Retroenllaç: Lluç amb salsa verda. | Celler-Adocse
AIXO NO ES LLUÇ EN SALSA VERDA.
AIXO ES CASI UN SUQUET