Aquest any ha arribat final d’octubre i encara no hem recollit les olives del nostre oliver….. anem enrederits, però no passa res, el meu marit ha agafat la escala i vist i vist ja estan al cubell.
Normalment les agafem entre finals de Setembre i primers d’Octubre, que es quan estan verdes, a punt de canviar de color: de morat cap a negre. Si no teniu un oliver al jardí, no passa res, podeu comprar les olives al mercat, fer la conserva vosaltres i amanir-les al vostre gust.
Són moltes les maneres i tècniques de fer conserva d’olives, així com els ingredients per afegir-hi, depenent del gust final que volguem que agafin i que més ens agradi.
En la preparació de les olives podem distingir 2 fases: La primera es per treure l’amargor i la segona, l’amaniment en si, que es a on donarem el sabor que vulguem que tinguin les nostres olives.
Les podem fer senceres, tallades o aixafades. Si les fem senceres, trigarem més a treure’ls-hi l’amargor, però es conservaran més temps. Pel contrari, si les fem trencades o aixafades, les podrem menjar més aviat, però ho haurem de fer més ràpid.
Valor nutricional.
Les olives estan compostes majoritàriament per aigua i la seva aportació calòrica està al voltant de 150 calories per 100 grams. El contingut de fibra de l’oliva de taula se situa al voltant dels 2,6 grams per cada 100 grams de porció comestible i de 1,73 grams per cada 100 kcal, de manera que segons la reglamentació sobre l’etiquetatge N º 1924/2006 del Parlament Europeu i del Consell del 20 de desembre de 2006, pot considerar-se “font de fibra”. Les olives de taula contribueixen a cobrir les QDR (Quantitat Diària Recomanada) de fibra, que són 30 grams.
Pel que fa al greix, la seva proporció sol estar al voltant del 20%. L’àcid gras més abundant és l’àcid oleic: 82%, seguit del palmític: 13%, linoleic (omega-6): 5%, esteàric: 3%, linolènic (Omega-3): 1%, i Palmitoleic: 1% . Es poden observar oscil·lacions en aquestes dades depenent de la maduresa de l’oliva.
A més, aporta hidrats de carboni i proteïnes en petites quantitats, en concret 1 gram i 0,8 grams per cada 100 grams, respectivament.
La suma de 25 grams d’olives (7 olives) aporta 0,28 grams de sodi aproximadament. En menor proporció contenen altres minerals com calci, potassi, magnesi, ferro, fòsfor i iode.
En quant a vitamines, l’oliva de taula aporta petites quantitats de vitamines del grup B i liposolubles com la provitamina A i l’E, sent aquestes dues últimes d’acció antioxidant.
Ingredients.
Per fer olives amanides amb herbes.
- Olives verdes.
- Aigua depurada.
- Sal.
- Oli.
- Sajolida.
- Romaní.
- Farigola.
- Llorer.
- Orenga.
Per fer olives amb alls.
- Olives verdes.
- La pell de taronja.
- La pell de una llimona.
- Pebre vermell dolç o picant depenent del vostre gust.
- Farigola.
- Romaní.
- Llorer.
- Sajolida.
- 1 cap d’alls.
- 1 pebrot vermell.
Temps d’elaboració.
- 1o dies canviant l’aigua cada dia.
- 45 minuts per posar les olives als pots.
Elaboració.
- Agafar olives verdes, just en el punt que algunes comencin a posar-se morades. Les posem en un cubell de plàstic, no podeu fer servir cap recipient metàl·lic, ja que es faríem malver ls olives. S’omple el cubell d’aigua fins cobrir les olives i deixarem en remull durant 10 dies canviant l’aigua una vegada al dia.
-
Una vegada hagin passat aquests dies, tindrem preparats uns ports de vidre o de plàstic ben nets, amb tapa per poder posar les olives i guardar-les.
-
En un bol o cubell posem aigua depurada i dissoldrem la sal. Les mides son aproximadament, per cada litre d’aigua jo poso 100 gr de sal. Ho remeno amb un cullerot de fusta fins que la sal estigui dissolta.
-
Per fer la conserva d’olives han herbes es qüestió d’anar posant olives dins dels pots i anar-hi intercalant les herbes, sajolida, farigola, llorer, romaní i orenga. Quan estan els pots quasi plens amb les olives, acabem d’omplir amb l’aigua salada. Cal que l’aigua cobreixi completament les olives. Jo poso unes herbes a sobre, tirem per sobre un raig d’oli i tanquem els pots. Deixar-los reposar en un lloc fresc i fosc uns 2 o 3 mesos.
-
Per fer la conserva d’olives amb alls, seguim el mateix procés però posant els ingredients que hem escollit, les herbes, el pebre vermell, la pell de llimona, la pell de taronja, el pebrot vermell tallat a trossos, els dents d’alls amb pell aixafats una mica, perquè deixen anar el seu sabor mes ràpid.
-
La meva recomanació es posar la conserva en pots de diferents mides i així poder fer diferents combinacions amb els ingredients que escolliu ( soles amb herbes, amb alls, picants, etc…… jo personalment la primera vegada que les vaig preparar vaig posar una etiqueta al pot i vaig anotar les quantitats i els ingredients que posava, així si al provar-les ens agradaven podia repetir l’any següent. Ja sabeu que per gustos estan els colors……..
Retroenllaç: Conserva d’olives verdes. | Celler-Adocse