Aquestes conxes las ha fet la meva mare tota la vida, podeu aprofitar el peix que tingueu a ma o be peix congelat per abaratir el plat. Las conxes son closques de vieires buides, la mama les comprava al Mercat de Gracia, una vegada utilitzades es renten i llestos.
Las gambes son de collita pròpia, ja que la mama no n’hi posava suposo que pel preu……..Jo normalment faig servir lluç fresc i unes gambes vermelles congelades, es poden fer servir gambes congelades i pelades, però trobo que queda sense tant de gust.
Quan els meus fill eren joves i no els venia massa de gust el peix, els feia aquest plat i els hi encantaven. Hi ara que ja som tots grans segueixo fer-les i tinc que agraden a tothom, tant als que lis agraden el peix com als que no.
Ingredient per 4 persones.
- 1/2 quilo de lluç en filet.
- 250 gr de gambes vermelles congelades.
- 1 ceba grossa.
- 60 g de farina.
- 50 g de mantega.
- Un rajolí d’oli.
- 500 ml de llet.
- Nou moscada.
- Sal.
- Formatge parmesà, per gratinar.
Temps d’elaboració.
25 minuts.
Elaboració.
- Posar aigua en un cassó amb una fulla de llorer i una mica de sal. Quan comença a bullir posem el peix i quan torni a arrancar el bull deixen 4 minuts i retirem, colem i deixem refredar.
- En una paella posem una mica d’oli i fregim una mica les gambes. Retirem i les pelem deixant només les cues.
- Amb la mateixa paella on fregim les gambes, afegim una mica de mantega i aboquem la ceba ben trinxada. La deixem sofregir, salpebrem i deixem fer uns 10 minuts.
- Mentrestant traiem la pell i les espines del peix i l’ esmicolem, vigilant no deixar cap espina.
- Quan la ceba ja està transparent afegim a la paella el peix, remenem i posem la farina de cop, barregem una mica perquè la farina quedi una mica feta i afegim la llet.
- Remenem bé perquè no quedin grumolls, jo ho faig amb el batedor de mà perquè queda mes fina, posem la sal, ratllem la nou moscada i deixem coure la beixamel, remenem perquè no s’enganxi. Ha de quedar amb una textura una mica mes clara que per les croquetes.
- Quan estigui quasi feta afegim les cues de gambes a trossets i remenem. Retirem del foc i deixem refredar.
- Per omplir les conxes, posarem una mica de mantega i les omplim amb la massa sense arribar dalt de tot, ja que al posar-les al forn es desbordarien.
- Posem una mica de formatge ratllat per sobre de les conxes, decorem amb una cua de gamba i les gratinem uns minuts.
Recordeu que…………..
- Es pot fer servir qualsevol tipus de peix, lluç, rap, filets de bacallà……. Així com aprofitar peix que us hagi sobrat de altres plats.
- Si voleu abaratir el plat podeu fer servir peix congelat, encara que hi ha al mercat peix fresc a molt bon preu.
- Si han de menjar nens petits podeu eliminar les gambes.
Reblogged this on Celler-Adocse.