Arriba l’hora de dinar i vull fer neteja de nevera sempre queden restes d’altres dinars, una resta de pollastre amb bolets per dos plats i una resta de bacallà que està en remull, ja dessalat, així que avui farem (dinar de rampoines).
El pollastre amb bolets està fet, així que no hi ha problema, amb el bacallà penso en fer una esqueixada o uns bunyols, i de cop i volta, escolto a la meva mare dient: “nena te acuerdas de la mania que le cogiste al bacalao con patates hervidas??”.
Ostres i tant que m’enrrecordo, va ser després d’unes colònies a Alella, on durant un mes cada nit per sopar ens donaven patates bullides amb bacallà. Les patates no havia manera de menjar-les i si intentaves aixafar-les, sortien disparades del plat, i te les servien sense all i oli, està clar.
Després d’aquell mes i a la tornada a casa, cada vegada que la mama feia aquest plat, jo tenia que sortir de la cuina: no suportava l’olor….. tenia 13 anys.
Pensant que ja han passats moltes primaveres i el trauma està mes que superat, i tenint en compte que a la meva mare l’agrada, he decidit fer “Patates amb bacallà amb all i oli”.
Ingredients per 4 persones.
- 1/2 quilo de bacallà de morro dessalat.
- 3 patates.
- 1 dent d’all.
- 1 ou.
- oli d’oliva verge.
- sal.
Temps d’elaboració.
20 minuts.
Elaboració.
- Pelar i esqueixar les patates (tallem una mica la patata i la trenquem amb el ganivet) a trossos no massa grans, les posem a bullir amb aigua, una fulla de llorer i sal.
-
Fer l’allioli amb un gra d’all pelat, l’ou i oli : Posem al got de la batedora l’ou sencer, una dent d’all pelada, una mica de sal i un rajolí d’oli. Posem la batedora i la deixem uns minuts fixa al fons, sense aixecar-la, a continuació posem mes oli i comencen a moure la batidora de a baix a dalt, anant afegint oli fins que la barreja estigui consistent.
-
Quan les patates estan bullides, les retirem i a la mateixa aigua afegim el bacallà i deixem coure 3 minuts. Passats aquest temps escorrem el bacallà i reservem.
- A l’hora de servir posem les patates al costat d’un plat i a l’altre costat el bacallà, aboquem per damunt l’all i oli, i a menjar.
Recordeu que……
- Jo he fet servir un tros de morro i cua que tenia en remull, podeu fer servir la part del bacallà que mes us agradi.
- Recordeu que el bacallà ha de bullir poc temps, perquè quedi melós. Teniu en compte que els dos secrets del bacallà son: primer la tècnica de dessalar-lo i segon el temps a l’hora de cuinar-lo.
- El all i oli el podeu aclarir, posant una mica del aigua de bullir el bacallà. A mi personalment m’agrada tal qual.
- Una variant d’aquest plat, que també feia la meva mare, es posar les patates i el bacallà, una vegada bullits, en una safata de forn, aboquem l’all i oli per sobre i gratinem uns 5 minuts.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Bacallà amb patates i all i oli. | Celler-Adocse