El Diumenge que venien els meus fill a dinar vaig voler fer un postre amb una crema que tenia ganes de tornar a fer el “Lemon Curd” , fa temps ja la havia fet per omplir unes tartaletas.
Aquesta vegada he fet el típic pa pe pessic, farcit de lemon curd i covert amb una crema.
El lemon curd és una crema d’origen i tradició anglesa, té el seu origen al segle XIX i es servia amb pa o galetes per acompanyar el te de les cinc com una alternativa a les confitures.
Curd en anglès significa quallada, i és que la tècnica d’elaboració d’aquesta crema es fa a base d’un quallat entre suc de llimona i ous.
La mantega és l’ingredient final i li aporta untuositat i suavitat, matisant l’excés de gust de ou i convertint-lo en una crema exquisida.
Un cop freda espessa força i es pot conservar perfectament en nevera.
Es pot utilitzar per omplir pastissos, brioixeria, cupcakes, muffins, per untar galetes, torrades …
Per el Lemon Curd.
- 3 ous sencer i 1 rovell.
- 250 g de sucre.
- El suc de 4 llimones.
- 120 g. de mantega.
- 5 ous sencers.
- 170 gr de sucre.
- 300 gr de farina.
- 150 gr de farina de blat de moro (Maizena).
- 1 sobre de llevat químic (tipus Royal).
- 100 ml d’oli d’oliva suau.
- Un bon raig d’anís.
Per la crema:
- 100 g de llet
- 150 g de sucre
- 20 g de farina de blat de moro (Maizena)
- 2 ous.
Per el almívar:
- 150 g de sucre.
- 150 g d’aigua.
- Un bon raig d’anís.
Elaboració.
Per fer el Lemon Curd:
- En un bol posem els ous i el rovell; incorporem el sucre i batim fins que estan escumoses. Llavors afegim el suc de les llimones, posem aquest bol dintre d’una olla amb aigua bullint (al bany maria) a temperatura constant.
- I comencem a batre amb unes varetes, un cop veiem que la crema ha adquirit el espessor típic d’una crema, retirem la cassola del foc, afegim la mantega a trossets i seguim batent.
- Arribat a aquest punt ja podem utilitzar-la o be guardar-la en pots de vidre a la nevera i utilitzar-la com una melmelada, queda boníssima. Es conserva a la nevera com uns 4 o 5 dies.
Elaboració del pa de pessic:
- Batem els ous amb el sucre fins que quedi una mescla ben escumosa, i hi anem afegint la resta d’ingredients un per un batent bé cada vegada.
- Aboquem la massa en un motlle (jo he fet servir un motllo rodo) previamente engreixat amb una mica de mantega.
- Ho introduim al forn preescalfat a 180ºC durant uns 30 minuts, o fins que la massa quedi cuita (ho veurem punxant amb una broqueta, quan aquesta surti neta).
- Deixem refredar sobre una reixeta.
Elaboració de la crema:
Per el almívar.
Fem bullir l’aigua amb el sucre en un cassó durant uns 3 minuts, hi afegim l’anís, i deixem refredar. Reservem a la nevera.
Muntatge del pastis.
-
Utilitzem un ganivet llarg per igualar la part superior del pa de pessic, que normalment queda una mica bombada. Si voleu que quedi mes polit li doneu la volta perquè quedi la part inferior a dalt i el tallem per la meitat.
-
Amb una brotxa suquem bé les dues parts amb l’almívar, i el farcim amb el “lemon curd”; ajuntem les dos meitats del pa de pessic.
-
Recobrim tot el pastís amb la crema, espolvoregem amb bastant sucre per sobre i cremem amb el bufador de cuina.
-
Després jo he posat uns pinyons per sobre; si voleu que quedi mes lluent podeu posar per sobre una mica de gelatina neutra per donar-hi lluentor.
Hola! No puc veure les fotos d’aquesta recepta, tampoc. Em surt un error. Gràcies!
Ara ja les puc veure, merci!
Retroenllaç: Pastís de crema amb lemon curd. | Celler-Adocse