Ha arribat l’estiu i la invasió dels carbassons es total, cada dia recollim tres o quatre, creixen d’un dia per l’altre amb proporcions màgiques, i esta clar, després de repartir la collita al amics, al veïns, o de fer crema de carbassó, truita de carbassó o carbassons farcits, he hagut de buscar noves receptes.
Aquesta recepta me l’ha donat una veïna que es vegetariana, així que no m’ho he pensant ni un segon i aquí esta “Corona de carbassó i mato”.
Es un plat molt fàcil de fer, que es pot menjar tebi o fred, acompanyat amb salsa de tomàquet i una amanida, convertint-lo amb un plat únic.
Valor nutricional.
El carbassó pertany a la mateixa família que la carbassa i el cogombre, comparteix amb aquestes un alt contingut d’antioxidants. En el cas del carbassó destaca especialment el contingut de vitamina C, vitamina B9 (àcid fòlic), potassi, magnesi, betacarotè i flavonoides, que ens poden ajudar a tenir una pell sana i a mantenir les defenses en acció. El 95% del seu pes és aigua, per això es recomanable consumir-lo l’estiu que és l’estació que el nostre cos necessita mes quantitat de líquid. (informació extreta de la pagina de ets el que menges).
Es de fàcil digestió, es diürètic ja que es ric en potassi i baix en sodi, el carbassó és una de les hortalisses amb més quantitat de luteïna. Aquesta substància és un tipus de pigment que hi ha a la retina, on té la funció principal de protegir les cèl·lules receptores de la llum de l’efecte oxidatiu que causa aquesta llum. Té un rol important en la prevenció de la degeneració macular associada a l’envelliment. Alguns estudis demostren que consumir hortalisses riques en luteïna pot reduir el risc de cataractes i degeneració macular.
La millor manera de preservar les seves propietats es cuinar-la, al vapor, escaldada, cuinada amb wok amb mol poc oli o be cru, tallada ben fineta i en amanida.
Ingredients per 6 persones.
- 6 ous.
- 100 gr de mató.
- 50 gr de formatge de cabra fresc.
- 50 gr de parmesà ratllat.
- 2 carbassons.
- Mantega.
- Pa ratllat.
- Sal i pebre.
Temps d’elaboració.
40 minuts.
Elaboració.
-
Primer de tot escalfeu el forn a 170 graus.
-
Talleu els carbassons a rodanxes primes sense pelar, i en una paella amb la mantega i un polsim de sal saltegeu-los fins que estiguin tendres i perdin una mica d’aigua.
-
Barregeu els ous amb els formatges, la sal i el pebre, batem amb una batedora elèctrica fins que quedi ben fi, sense grumoll, tot seguit afegim els carbassons i ho remenem amb una cullera de fusta.
-
Pintem un motllo amb mantega, (jo he fet servir un motllo de silicona amb forma de corona). Aboqueu la preparació dins i coeu-lo al forn uns 20 o 30 minuts.
-
Desemmotlleu-lo un cop tebi, es pot servir acompanyat d’una salsa de tomàquet.
Quina sort poder collir tants carbassons! Però és veritat, creixen molt depressa i de cop! Quan tenia hort també els havia d’aprofitar fent mil i una receptes. Aquesta que ens proposes sembla molt i molt bona, i sí que és fàcil! Felicita la veïna! Petons
Gracies guapa, si has tingut hort, ja saps de que va el tema……. Un peto
Ha d’estar yummy! Ho provaré!
Hola Carme, si la veritat es que ha quedat bo, es com un quiche però sense pasta de base.
Molt bé, molt bé! Ho provarem de fer…
Gracies, per seguir el bloc. Us envio una abraçada ben forta.
Ara mateix ho vaig a provar. Però quan dius coure, és al bany Maria?
Perdona Empar, però ahir vaig estar fora de casa, i no vaig llegir els mails. Jo ho faig fer al forn directament sense bany maria. Però suposo que al bany maria també ha de quedar be.
Un peto molt fort.