El cap de setmana passat hem vaig decidit a fer unes pastes que portava temps pendents de fer. De fet estan pendents des de el mes d’abril, que es quan hem vaig comprar el llibre del Xavier Barriga “Brioixeria, feta a casa”.
La recepta escollida “Berlina farcida de crema de xocolata”, la berlina es un esmorzar o un berenar excel·lent.
Es una mica laboriós, però el resultat ha estat molt satisfactori, així que animeu-vos i mans a la massa¡¡¡¡¡
Una mica d’història.
De origen alemany (Berliner Pfannkuchen), les berlines es menjant principalment a Alemanya i el Centre de Europa, encara que gracies a la immigració alemanya es consumeixen a tota sud-americà, ja sigui farcits de crema de xocolata, crema pastissera o menjar. També es podem fer fregides com al forn.
Ingredients per 16 berlines.
- 500 gr de farina de força.
- 80 gr de sucre de canya.
- 10 gr de sal.
- 80 gr de mantega.
- 2 ous ecologics.
- 180 ml. d’aigua.
- 50 gr de llevat de forner.(venen presentades en pastilles, jo el trobo en un supermercat de Terrassa, a la secció de refrigerats).
- la ratlladura de 1 llimona( millor si son ecològiques, ja que com aprofitem la pell es interesant que estigui lliure de qualsevol resta de insecticides).
- Oli per fregir.
Per decorar.
- crema de xocolata(tipus Nutella o Nocilla)
- sucre .
Temps d’elaboració.
2 hores 30 minuts perquè fermenti la massa i uns 30 minuts per fregir i farcí.
Elaboració.
- Posem els ingredients menys la mantega i el llevat, dintre del bol per poder pastar, es pot fer a ma o be amb un robot de cuina utilitzant el ganxos de amassar. El aigua la anirem posant poc a poc .
- Amassem fins que comencem a veure que la massa es desenganxa del bol, una mica abans de acabar afegim la mantega i anem amassant, quan la massa a absorbit la mantega afegim el llevat desfet en una mica d’aigua tebia.
- Continuem pastant i la pasta hagi quedat fina i elàstica, i es desenganxi totalment del bol i del ganxo de amassar.
- Trèiem la massa del bol, fem una bola la tapem amb paper film i deixem reposar a la nevera 60 minuts.
- Passat els 60 minuts trèiem la massa de la nevera i fem 16 boletes, les anem posar en una safata del forn coberta de paper sulfurat, una mica separades i tapem la safata.
- Deixem fermentar 90 minuts fins que veiem que les berlines doblen la seva mida.
- En una paella posem a calenta l’oli, quant esta calent però no massa, ja que es fan massa ràpid i es cremant, posem les berlines i deixem fregir una cara i després l’altre fins que quedin rosa.
- Una vegada fetes les trèiem a una safata coberta amb paper de cuina i deixem que absorbeixi el excés d’oli.
- Deixem refredar i amb la ajuda de una màniga pastissera les omplim amb la crema de xocolata.
- Per últim arrebossem les berlines en sucre i ja podem fer queixalada……………
Recordeu que………….
Es importat deixa refredar la berlina abans de farcir-la, jo ho he fet quan estaben tèbies i lògicament la crema de xocolate s’ha desfet una mica.
ohhhhhh!! Que bona! Un pecat deliciós! No puc veure aquestes coses a aquesta hora… que salivo!! ha ha ha. Petons
Si van quedar força bones, jo no soc massa de dolç, però a la família els va agradar….
Un peto
Hola, no puc veure aquestes fotos. Gràcies per la recepta!