Gondoles de Pinya amb Gambes.

 

Avui Diumenge celebrem de forma enrederida, l’aniversari del nostre net, 1 any i el de la meva mare 88 anys.

87 any de diferencia!!!!, no us sembla extraordinari, una vida que comença i una que ja te tota una historia viscuda.

P1100844

He escollit un menú d’allò mes clàssic: de entrant faré 1/2 pinya farcida de gambes, un guacamole amb natxots i una mica de salmó i truita fumada. De segon una sarsuela de peix i marisc i de postra un pastís de pa de pessic amb nous, una crema de mango i cobert amb merengue (es una recepta que m’han donat en les meves vacances a Xile).

La pinya farcida amb gambes es un entrant molt refrescant que podem tenir preparat amb antelació i guardat a la nevera. En el  moment de servir afegim la salsa.

Aquest entrant es pot fer tant amb pinya com amb meló Cantalou tallat per la meitat, fa anys era una recepta d’allò mes típica per fer durant les festes de Nadal o en celebracions especials.

P1100818

Una mica d’història.

La pinya tropical és originària d’Amèrica del Sud. Quan van arribar els colonitzadors espanyols i portuguesos la van descobrir al Brasil. És el fruit de la planta coneguda com Ananas, els portuguesos continuen mantenint aquest nom originari que per als indígenes vol dir “fruita excel·lent”.

És una planta tropical que mor si s’exposa a temperatures inferiors a 10º C. Per això no s’ha de mantenir a la nevera. És important que estigui sempre a temperatura ambient.
Aquesta planta dóna el fruit 2 o 3 vegades en la seva vida. Una als 20 mesos i de nou després de 15 mesos.

La pinya és originària de la conca del riu Amazones i cultivada per primera vegada pels indis guaranís. Posteriorment, van estendre el seu cultiu per tot Amèrica del Sud. Als segles XVII i XVIII es va cultivar bastant a Europa en hivernacles. A partir d’aquí es va anar expandint fins arribar a cultivar-se en totes les regions tropicals de món, fins als 800 metres d’altitud. No es troba al Principat.

Brasil, Xina, Filipines, l’Índia i Tailàndia són els principals productors d’aquest fruit. També ho són Mèxic, Costa Rica, Hondures, Hawai, Vietnam, Indonesia, Costa de Marfil, Ghana, Kenia i Nigèria. Les Filipines són el major exportador a nivell mundial. El cultiu més important és l’anomenat: ‘smooth Cayenne’, que és originari de la Guaiana Francesa.

P1100819

Valor nutricional.

La pinya té vitamines, minerals, fibra i enzims que són bones per al sistema digestiu, que ajuda a mantenir el pes ideal i una nutrició equilibrada.
Les pinyes són una gran font de vitamina C i es poden menjar crues o ser utilitzades d’altres formes a la cuina. Les pinyes tenen poquíssima quantitat de greix i sodi, i res de colesterol.

La pinya conté micronutrients que ens protegeixen contra el càncer, a més de dissoldre els coàguls de sang que es podríen formar; és beneficiós per al cor.
La pinya madura té propietats diürètiques. Conté substàncies químiques que estimulen els ronyons i ajuden a eliminar els elements tòxics de l’organisme.
El suc de la pinya combat i elimina paràsits dels intestins, a més d’alleujar trastorns intestinals i reduir la bilis.
La pinya té propietats antiinflamatòries, conté una barreja d’enzims, la bromelaïna. La bromelaïna bloqueja la producció de Kinins, que es formen quan hi ha inflamació. Diferents estudis han demostrat que aquest bloqueig produït per les bromelaïna en les Pinyes, ajuden a reduir la inflamació provocada per l’artritis, gota, mal de gola i sinusitis aguda.
D’igual manera, la pinya també ajuda a accelerar la curació de les ferides producte de lesions o cirurgies.

P1100820

Ingredients pes 4 persones.

  • 2 pinyes baby de uns 500 g, cadascuna .
  • 2 taronges.
  • 200 g de gambes pelades.
  • 200 g de maionesa.
  • 1 cullerada de ketchup.
  • 1 copeta de conyac.
  • 2 gotes de tabasco.
  • Unes fulles d’enciam variada.
  • Una mica de caviar per adornar.

P1100824

Elaboració.

  1. Per començar, en un cassó amb aigua bullint, posem les gambes pelades i les deixem coure durant un parell de minuts. Les retirem, les tallem a trossos  i reservem 8 gambes senceres per decorar les pinyes.
  2. Tot seguit, talleu les pinyes per la meitat, les buidem i tallem la polpa a daus i reservem.
  3. A continuació, escorrem el suc de mitja taronja; poseu en un bol la maionesa, el quètxup, el suc de la taronja, el tabasco, el conyac i remeneu-ho bé amb les vari-les.
  4. Seguidament en un bol barregen els trossos de polpa de  la pinya tallada a daus, les gambes tallades a trossets, l’enciam tallat a trossos, la polpa de la taronja tallada a daus i ho remenem tot bé.
  5. Omplim les mitges pinyes amb la barreja, decorem les mitges pinyes amb una parell de gambes de les que teníem reservades i al centre posem una culleradeta de caviar.
    Per servir posem les mitges pinyes a sobre d’una base d’enciam en un plat.

P1100823

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Amanides, Aperitius i entrants. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Gondoles de Pinya amb Gambes.

  1. Pilar Garcia Lafuente ha dit:

    Felicitats!! Aquestes coses estan bonossimes. Petons.
    Pilar

  2. marina ha dit:

    Felicitats!!! Una bona història, sense dubte! La vida des de dos punts de vista.

    • Hola Marina, tens raó, son dos vides una que comença el camí i un altre que esta fent el final del camí, però realment es molt maco poder reunir en un dinar 4 generacions, es un resum de la vida, no et sembla?
      Un peto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s