Avui us poso un plat que a mi personalment m’agrada molt, però com no agrada a ningú mes a casa, solament el faig quant ve algun amic a dinar………..
Una mica d’història.
El guacamole es un plat típic de Mèxic creat por los asteques, que en principi feien servir solament el alvocat o palta, posteriorment es van afegir els altres ingredients, com el tomàquet, la ceba, all, llimona i xile.
El nom prové del náhuatl i es compon de les paraules ahuacatl (alvocat) i Molli (mole o salsa). L’alvocat tenia un significat eròtic per als asteques, tant era així, que les dones no podien fer la recol·lecció dels fruits, ja que simbolitzaven els testicles; segons la mitologia prehispànica, Quetzalcoatl, el déu asteca va oferir la recepta del guacamole als tolteques, que la estendre pel territori de mesoamèrica.
A Mèxic con a quasi tota americà, es considera una salsa força picant que acompanya tot tipus de tacs,les quesadillas, els tamales, carns vermelles, les xalupes, el molote i els nopales etc.
A la resta d’Amèrica s’utilitza com a acompanyant de plats en general preparats amb blat de moro o blat, com les empanades. Al contrari que a casa nostre que el fem servir com un entrant acompanyat de nachos…….
Ingredients per 6 persones.
- 5 avocats.
- 2 cebes grosses.
- 4 tomàquets madurs.
- 1 dent d’all.
- El suc de 1 llimona.
- Un xic de tabasco.
- pimienta.
- sal.
- nachos, que son uns triangles de blat de moro.
Elaboració
- Trinxem les cebes, es important fer servir cebes dolces.
- Pelem els tomàquets i els tallem ben petitets.
- Partim els alvocats per la meitat. Amb l’ajuda d’una cullera, buideu-los i reserveu-ne els pinyols. Aixafem els alvocats, fins que quedi un puré, es pot fer amb una forquilla.
- En un bol barregem els alvocats amb el suc de la llimona, una mica de tabasco, la ceba i el tomàquet. Salpebrem i deixeu-hi els pinyols dels alvocats enfonsats dins la pasta del guacamole fins a l’hora de servir-lo, això farà que no s’ennegreixi tant. Encara que el millor es preparar el guacamole poc abans de menjar.
- El servim amb nachos.
Recordeu que…………
- Els alvocats han de estar madurs, però amb compte de que no ho estem massa, perquè es tornen negres.
- Jo he fet servir ceba morada dolça, si no teniu es pot fer servir cebes tendres.
- L’alvocat madur serà el que cedeixi lleugerament a la pressió dels dits. Però si el que necessites és accelerar la maduració, guarda’l en una bossa de paper o amb unes pomes i mai a la nevera, ja que la seva polpa es posa negra ràpidament
- Jo he preparat el guacamole amb unes hores d’antelació i encara que he posat el suc de llimona, he deixat els pinyols enfonsats a la pasta i he tapat el bol amb film, s’ha ennegrit una mica, això no canvia el gust però si l’estètica del plat. Encara i així estava molt bo……….. El proper dia no el prepararé amb tanta antelació…………..