Lluç farcit amb gambes.

P1120008

Avui, us presento un plat de peix que feia molt temps que no preparava, “Lluç farcit amb gambes”. Es un plat que ja preparava la meva mare, encara que una mica diferent.

De fet tot i que es fa amb la cua d’un lluç d’uns 2 quilos mes o menys, aquesta vegada ho faig amb dos cues mes petites, ja que les he vist tant maques al mercat, que no he pogut resistir-me.

El lluç és un dels peixos que consumin amb mes freqüència, a mi personalment m’agrada molt juntament amb el bacallà.

P1120002

Propietats nutricionals.

El lluç és un peix blanc amb un contingut gras i calòric baix, pel que és molt recomanat en dietes hipocalòriques. Malgrat ser molt baix en calories, és ric en proteïnes completes o d’alt valor biològic i posseïx diferents vitamines i minerals. Destaca el seu contingut en vitamines del grup B (B1, B2, B3, B9, B12). Aquestes vitamines, excepte la B12, permeten l’aprofitament dels nudrients energètics (hidrats de carboni, grasses i proteïnes), de gran importància per a la formació de glòbuls vermells, la síntesi de material genètic o el funcionament del sistema nerviós, entre altres.

Quant als minerals, el lluç posseïx potasi, fòsfor i magnesi, si bé tots ells estan presents en quantitats mitges si es comparen amb les contingudes en la major part dels peixos.

P1120004

Ingredients per 4 persones.

  • Un lluç senser, d’1 quilo.
  • Sal i pebre.
  • 4 patates blanquejades 1 minut en un mica de fondo de peix.

P1120010

Pe’l farçit.

  • 1 ceba.
  • 6 llagostins.
  • 250 gr. de xampinyons.
  • 2 ous durs.
  • Julivert.
  • Sal i pebre.
  • oli.

Temps d’elaboració.

60 minuts.

Elaboració.

  1. Assaonar de sal i pebre la cua de lluç desespinada però no separada, ha de quedar com un llibre
  2. Preparar un brou de peix, fet amb les espines, un porro, una pastanaga, 2 dents d’alls, una fulla de llorer i unes branques de julivert.
  3. En un cassó posem a bullir els ous fins que estiguin durs, els refredem i pelem. Reservar.
  4. Pelar les patates, tallar-les en rodanxes i les blanquegem 1 minut amb una mica de brou de peix. Reservar.
  5. En una paella amb oli i una mica de mantega, confitem la ceba a foc lent, fins que queda transparent.
  6. Barregem els ingredients de la farsa: La ceba confitada, els ous durs tallats a trossos, els llagostins pelats i a trossos, els xampinyons tallats ben fins, el julivert picat, sal i pebre.
  7. Posem el lluç amb una safata de forn, el farcim, el tanquem, posem una mica d’oli per sobre i el cobrim amb les rodanxes fines de patata.
  8. Posem uns escuradents per intentar que no s’obri massa.
  9. Posar-lo a rostir al forn a 160º C durant 30 minuts, salseu durant aquest temps diverses vegades amb el seu propi suc.
  10. Una vegada fet el lluç, desglacem el fons de la placa, amb una mica de mantega, suc de llimona i un raig de vi blanc sec. Passem per un xinès i salsegem la cua.

P1120011

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s